Onderzoeksgroep

Expertise

Wiskundig modelleren van biologische, fysische en chemische processen en het numeriek oplossen van de resulterende vergelijkingen. Efficiënte numerieke methoden voor het oplossen van grootschalige lineaire algebra problemen, optimalisatie problemen en stelsels niet-lineaire vergelijkingen op hoog-performante computer hardware. Grootschalige plannings problemen.

Deelruimte oplossingsmethode voor niet-gladde dynamische systemen. 01/10/2024 - 30/09/2028

Abstract

Niet-gladde dynamische systemen hebben, naast de evolutievergelijking, een systeem van ongelijkheden dat de beweging beperkt. Veel systemen in de samenleving en industrie worden op deze manier gemodelleerd, bijvoorbeeld robotische systemen bestaande uit zachte materialen. In dit project zullen we nieuwe wiskundige methoden ontwikkelen voor de automatische bifurcatieanalyse van deze systemen. We zullen nieuwe subspace-methoden ontwikkelen die rekening houden met de ongelijkheden in het systeem. Het ultieme doel is om schaalbaarheid mogelijk te maken naar dynamische systemen die worden gekenmerkt door miljoenen onbekenden, waardoor een uitgebreide verkenning en begrip van hun complexe gedrag wordt vergemakkelijkt.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

Project type(s)

  • Onderzoeksproject

Gevorderde gespecialiseerde toepassingsondersteuning in High-Performance Computing (HPC) (EPICURE). 01/02/2024 - 31/01/2028

Abstract

EuroHPC zet in heel Europa een infrastructuur voor krachtige computers op, bestaande uit een aantal supercomputers, variërend van kleine petascale- tot grote high-end pre-exascale- en exascale-systemen. Tot op heden bestaat een deel van de verantwoordelijkheden van de hosting entiteiten uit het leveren van ondersteunende diensten aan gebruikers die door EuroHPC zijn geselecteerd om toegang te krijgen tot de systemen. Deze diensten zijn momenteel voornamelijk beperkt tot ondersteuning op niveau 1, wat meestal neerkomt op helpdeskondersteuning voor dagelijkse operationele problemen. Met dit voorstel wordt beoogd dit aanbod te verbeteren door de oprichting en exploitatie van een gedistribueerde maar gecoördineerde toepassingsondersteuningsdienst voor high-performance computing op Europese schaal, teneinde de best mogelijke benutting van de systemen door Europese wetenschappers en onderzoekers aan te moedigen. Applicatieondersteuningsteams (AST's), gevestigd in huidige en toekomstige EuroHPC Hosting Entiteiten, zullen in samenwerking met de door EuroHPC gefinancierde kernondersteuningsacties hun diensten verlenen, die voornamelijk gericht zijn op applicatieondersteuning van niveau 2 en 3 en met name betrekking hebben op het aanpassen van software, optimalisering en uitvoering van kernapplicaties voor een geselecteerd aantal projecten waaraan tijd is toegewezen via een door de EuroHPC beheerd proces van peer review. Deze diensten omvatten de organisatie van gespecialiseerde opleidingsevenementen en workshops in het kader van internationale HPC-evenementen met een hoog profiel. Tot slot omvat dit voorstel de ontwikkeling van één enkel contactpunt (in de vorm van een Europees portaal voor HPC-toepassingsondersteuning) waar Europese HPC-gebruikers uit de openbare en particuliere sector, inclusief KMO's, informatie kunnen vinden over de systemen die door EuroHPC worden aangeboden, de architecturen en toegangsmechanismen ervan en de beschikbare ondersteunende diensten.

Onderzoeker(s)

Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    HugeOPT: Krylov versnelde splitting methodes voor grootschalige netwerk optimalisatie. 01/10/2023 - 30/09/2027

    Abstract

    Het efficiënt oplossen van extreem grote optimalisatieproblemen is ongetwijfeld zeer belangrijk voor de wetenschap en technologie. Vele optimalisatieproblemen kunnen geformuleerd worden aan de hand van een onderliggende netwerk structuur. De optimale bezetting van een bemanning op een vluchtschema, bijvoorbeeld, kan geformuleerd worden als een optimalisatieprobleem over een zeer grote graf. 'Constraint' gebaseerd modeleren van biochemische netwerken leidt op een gelijkaardige manier tot optimalisatieproblemen met miljoenen onbekenden. Een netwerk structuur induceert typisch ook een handige structuur in de 'constraints', die dan uiteraard uitgebuit kunnen worden door goed gekozen lineaire algebra technieken. Huidige off-the-shelf software is niet is staat zulke problemen op te lossen wanneer het aantal variabelen zeer groot is, zeker indien de kostfunctie niet convex is en mogelijks een niet-gladde term bevat. Er is dus een nood op hoog-performante algoritmes te ontwikkelen die structuur uitbuiten. In dit project willen we een brede waaier aan efficiënte optimalisatie algoritmes ontwikkelen voor zowel convexe als niet-convexe problemen, die mogelijk een niet-gladde term bevatten, door de netwerk structuur uit te buiten. Hoog-performante implementaties zullen ter beschikking worden gesteld in een open-source software pakket, zodanig dat niet-experten er ook gebruik van kunnen maken.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    National Competence Centres in the framework of EuroHPC Phase 2 01/01/2023 - 31/12/2025

    Abstract

    De nationale competentiecentra (NCC's) zijn de centrale contactpunten voor HPC en aanverwante technologieën in hun land. Hun missie: - Een uitgebreid en transparant overzicht van HPC-competenties en -instellingen in hun land ontwikkelen en weergeven. - Fungeren als toegangspoort voor industrie en academische wereld tot aanbieders met geschikte expertise of relevante projecten, nationaal of internationaal. - HPC-opleidingsaanbod in hun land verzamelen en deze op een centrale plaats weergeven, samen met het internationale opleidingsaanbod dat door andere NCC's is verzameld. - De industriële toepassing van HPC bevorderen. Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    CalcUA. 01/01/2022 - 31/12/2026

    Abstract

    CalcUA stimuleert het gebruik van wetenschappelijk en technisch rekenen door toegang te verlenen tot state-of-the-art computerinfrastructuur. CalcUA deelt kennis en expertise, en biedt training aan rond het efficiënt gebruik van deze rekeninfrastructuur in combinatie met de best beschikbare algoritmen. Dit maakt het mogelijk om grootschalige wetenschappelijke problemen op een gedistribueerde manier op te lossen. Zo kunnen onderzoekers gebruik maken van de meest recente ontwikkelingen op vlak van wetenschappelijk en technisch rekenen in hun onderzoek en R&D. CalcUA creëert een platform voor het uitwisselen van ideeën en expertise voor grootschalige simulaties, het verwerken van grote data sets en aanverwante wetenschappelijke problemen. CalcUA maakt deel uit van het Vlaams Supercomputer Centrum, dat mee voorziet in financiering van personeel en infrastructuur. Financiering als kernfaciliteit zal gebruikt worden om de rol die CalcUA kan spelen verder te versterken door te investeren in training, community building, de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en het opzetten van extern gefinancierde projecten tussen onderzoeksgroepen, lokale bedrijven en CalcUA, en dit zowel op nationaal en internationaal vlak.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    The Large Unified Modern Infrastructure (LUMI) 01/01/2021 - 31/12/2026

    Abstract

    De European High-Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) bundelt Europese middelen om exascale supercomputers van topklasse te ontwikkelen voor het verwerken van big data, gebaseerd op concurrerende Europese technologie. Een van de pan-Europese pre-exascale supercomputers, LUMI, bevindt zich in het datacenter van CSC in Kajaani, Finland. De supercomputer wordt gehost door het LUMI-consortium. De landen van het LUMI-consortium (Large Unified Modern Infrastructure) zijn Finland, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Ondersteuning instandhouding wetenschappelijke apparatuur (Computationele wiskunde). 01/01/2007 - 31/12/2024

    Abstract

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    interior point methoden met gemengde precisie 01/01/2021 - 31/12/2022

    Abstract

    In dit project zullen we interior point methoden ontwikkelen met gemengde precisie. Nieuwe hardware kan rekenen met lagere precisie. Dit zullen we gebruiken om de interior point methode te versnellen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Overeenkomst betreffende de cofinanciering van grote rekencapaciteit aan de Universiteit Antwerpen en de Associatie Universiteit Hogescholen Antwerpen (2021). 01/01/2021 - 31/12/2021

    Abstract

    Dit project is een overeenkomst tussen enerzijds UAntwerpen en anderzijds de Vlaamse overheid. UAntwerpen stelt hiervoor HPC infrastructuur en ondersteuning ter beschikking van de onderzoekers onder de voorwaarden zoals vastgelegd in voorliggend contract.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Nationale competentiecentra in het kader van EuroHPC (EuroCC) 01/09/2020 - 31/12/2022

    Abstract

    De nationale competentiecentra (NCC's) zijn de centrale contactpunten voor HPC en aanverwante technologieën in hun land. Hun missie: - Een uitgebreid en transparant overzicht van HPC-competenties en -instellingen in hun land ontwikkelen en weergeven. - Fungeren als toegangspoort voor industrie en academische wereld tot aanbieders met geschikte expertise of relevante projecten, nationaal of internationaal. - HPC-opleidingsaanbod in hun land verzamelen en deze op een centrale plaats weergeven, samen met het internationale opleidingsaanbod dat door andere NCC's is verzameld. - De industriële toepassing van HPC bevorderen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    National Competence Center (NCC) - EuroHPC - NCC. 01/09/2020 - 31/08/2022

    Abstract

    De nationale competentiecentra (NCC's) zijn de centrale contactpunten voor HPC en aanverwante technologieën in hun land. Hun missie: - Een uitgebreid en transparant overzicht van HPC-competenties en -instellingen in hun land ontwikkelen en weergeven. - Fungeren als toegangspoort voor industrie en academische wereld tot aanbieders met geschikte expertise of relevante projecten, nationaal of internationaal. - HPC-opleidingsaanbod in hun land verzamelen en deze op een centrale plaats weergeven, samen met het internationale opleidingsaanbod dat door andere NCC's is verzameld. - De industriële toepassing van HPC bevorderen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    FleXray: Flexibele X-stralenbeeldvorming voor de volgende generatie van tomografische toepassingen. 01/05/2018 - 30/04/2021

    Abstract

    PC-CT levert aanvullende informatie tov traditionele röntgenbeeldvorming (een hoger contrast in zacht weefsel). Met het FleXray-systeem kunnen we gegevens verzamelen om een ​​veel breder scala aan toepassingen en mogelijkheden voor PC-CT te verkennen die momenteel niet mogelijk zijn: ● Verkenning van geavanceerde CT-acquisitiemodellen om reconstructie mogelijk te maken van (1) minder projectiebeelden en (2) projectiebeelden die zijn verkregen tijdens continue monsterrotatie. Dit zal resulteren in snellere PC-CT-beeldvorming (momenteel tot 8 keer langer dan normale CT). ● Donkerveldtomografie staat nog in de kinderschoenen maar toonde recent een enorm potentieel in materiële karakterisering. Het FleXray-systeem zal nieuwe onderzoekslijnen openen voor donkere veld tomografie, in het bijzonder voor een nauwkeurige en nauwkeurige schatting van gelokaliseerde verstrooiingsprofielen. ● Ontwikkeling van Krylov-solvers met veel snellere convergentie voor gelijktijdige multimodale reconstructie van volledige 3D-beelden van verzwakkings-, fase- en donkerveldsignalen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Asynchrone Krylov methoden met diepe pipelines. 01/01/2018 - 31/12/2018

    Abstract

    Het is al enkele decennia een trend dat er steeds grotere wetenschappelijk en industriële problemen worden gesimuleerd op computer hardware. Voorbeelden zijn klimaatmodellen, oceaan circulatie modellen, chemische modellen van verbranding met honderden reactie producten. De voorstelling van deze modellen bevat miljoenen onbekenden. Dit grote aantal onbekenden vereist meerdere computers. Krylov methoden zijn state-of-the art methoden die de linear algebra in deze methoden oplossen. Maar deze methode zijn niet aangepast aan de steeds grotere schaal van deze problemen: de cost van communicatie en synchronisatie neemt dramatisch toe en domineert de rekentijd. Daarom ontwerpen we in dit project nieuwe Krylov methoden. Deze methoden overlappen de reken- en communicatie taken. Op deze manier wordt een schaalbare rekenmethode ontworpen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    High‐performance iteratieve reconstructiemethoden voor Talbot Lau rooster‐interferometrie gebaseerde fasecontrast tomografie. 01/01/2017 - 31/12/2020

    Abstract

    Fasecontrast X‐stralen Computer Tomografie (CT) meet, naast de intensiteit, ook de veranderingen in de fase van een X‐stralen die doorheen een object propageren. Die veranderingen in fase geven unieke en complementaire informatie over het 3D object, in het bijzonder over zacht weefsel. Meer en meer CT toestellen zijn in staat deze faseveranderingen op te meten. De ontwikkeling van efficiente wiskundige reconstructie algorithmen die uit deze opgemeten data het oorspronkelijk 3D object reconstrueren staat echter nog in zijn kinderschoenen. Dit project zal zowel de modellering van de dataverzameling in fasecontrast tomografie als de bijhorende reconstructie‐algoritmen significant verbeteren. Het is een samenwerking tussen de groep T oegepaste Wiskunde en V isieLab. Valorisatie zal gebeuren door de nieuwe algoritmen te verspreiden via de ASTRA toolbox en zo samenwerkingsverbanden, licentieovereenkomsten en contractonderzoek op te starten.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Schaalbare en fout-resistente iteratieve oplossingsmethoden voor grootschalige lineaire algebra problemen. 01/10/2016 - 30/09/2019

    Abstract

    De laatste jaren wordt er een duidelijke trend geobserveerd in het oplossen van wetenschappelijk problemen van steeds grotere dimensies in zowat alle academische en industriële toepassingen. Deze simulaties omvatten onder andere circulatie modellen voor oceaanstroming, globale modellen de voor voorspelling van het klimaat, seismische modellen voor oliereservoirs, verbrandingsmodellen op zeer fijne schaal, enz. De voorstelling van deze modellen op een computer vereist het oplossen van een grootschalig systeem van vergelijkingen in typisch enkele miljoenen of zelfs miljarden onbekenden. Door de enorme dimensies van deze modellen worden de berekeningen echter vaak verspreid over parallelle rekenplatforms om de rekentijd te beperken. Bovendien komen enkel numerieke methoden die een optimale reken- en communicatiecomplexiteit vertonen in aanmerking om deze grootschalige problemen op te lossen. Krylov deelruimte methoden zijn al jaren de maatstaf op het vlak van iteratieve oplossingsmethoden voor ijle lineaire algebra problemen door hun robuustheid en goede performantie in functie van het aantal onbekenden. Deze Krylov methoden zijn vandaag de dag echter niet aangepast om goed te schalen op toekomstige parallelle hardware. Nieuwe numerieke methoden moeten dus worden ontwikkeld en geanalyseerd, waarbij speciale aandacht moet worden besteed aan de voorplanting van afrondingsfouten in de algoritmes, die mogelijk de convergentie ondermijnen. Het doel van dit project is het ontwerpen en analyseren van schaalbare iteratieve methoden, die zowel numeriek stabiel zijn alsook bestendig tegen de fouten die typisch voorkomen in grootschalige berekeningen op parallelle hardware.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Exaptation: Schaalbare oplossingen voor beeldgebaseerde en multipartner voorspelling van compound activiteit en selectie. 01/04/2016 - 30/09/2018

    Abstract

    Het algemene doel van dit project is het uitbreiden van de toepassingsgebieden voor de voorspelling van stof-activiteit en de uitbreiding van het aantal databronnen die daarmee verenigbaar zijn, alsook het toepassen van deze methoden in lopende projecten in geneesmiddelenontwikkeling. Gelet op de schaal en complexiteit van de datasets, moeten deze methodes verenigbaar zijn met hoogperformante berekening.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Emergente Fenomenen in Multicomponent Kwantum Condensaten. 01/01/2015 - 31/12/2018

    Abstract

    Kwantum effecten spelen typisch enkel een rol op microscopische schaal. Maar in supergeleiders and superfluïda manifesteren deze kwantum effecten zich ook op macroscopische niveau, wat resulteert in verrassende effecten zoals wrijvingsloos vloeien of het verdwijnen van weerstand. Dit macroscopisch kwantumgedrag wordt veroorzaakt door het collectief optreden van de deelnemende microscopische deeltjes, die daartoe (in het geval van fermionen) paren moeten vormen. Neutrale deeltjes leiden tot superfluïditeit, en geladen deeltjes maken hier een supergeleider van. Beide gevallen worden beschreven door hetzelfde onderliggend wiskundig formalisme. De ontdekking van supergeleiding in magnesium diboride in 2001 leidde tot een nieuwe klasse van macroscopische kwantum systemen, de zogenaamde multiband systemen. Hierin komen meerdere soorten paren voor en dit leidt tot een mengsel van meedere kwantum condensaten. Het opmengen geeft aanleiding tot een rijker palet aan fysische fenomenen. Experimenteel heeft men nu zowel multiband superfluïda als multiband supergeleiders. De doelstelling van het project is om de effecten van de koppeling van meerdere kwantum condensaten in een system te begrijpen en te quantificeren. We beogen zowel de ontwikkeling en uitbreiding van het formalisme naar meerdere kwantum condensaten, als de ontwikkeling van efficiënte solvers voor de bekomen niet-lineaire veldvergelijkingen. Dit zal worden toegepast op een breed scala aan macroscopische kwantumfenomenen, zowel voor multiband superfluïda als voor multiband supergeleiders.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Exaschaal algoritmen en geavanceerde computertechnieken (EXA2CT) 01/09/2013 - 31/08/2016

    Abstract

    Dit project kadert in een onderzoeksopdracht tussen enerzijds UA en anderzijds EU. UA levert aan EU de onderzoeksresultaten genoemd in de titel van het project onder de voorwaarden zoals vastgelegd in voorliggend contract.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Statistische besluitvorming voor variërende coëfficiënten functies. 01/10/2012 - 30/09/2016

    Abstract

    We beschouwen modellen met variërende coëfficiënten, i.e. lineaire modellen waarbij de respons en/of verklarende variabelen variëren met een andere variabele, bijvoorbeeld 'tijd'. Dit soort modellen kan bijvoorbeeld gebruikt worden in HIV onderzoek, waar het aantal T-cellen daalt met de tijd en daarenboven afhangt van het aantal T-cellen op het moment waarop de infectie gebeurde. Bovendien bestuderen we gewone differentiaalvergelijkingen met variërende coëfficiënten die toelaten om de dynamiek van voortdurend veranderende processen te beschrijven. We schatten de variërende coëfficiënten met P-splines. Dit is een vaak gebruikte ijle flexiebele smoothing techniek die als belangrijk voordeel heeft (ten opzichte van andere smoothing technieken zoals B-splines of smoothing splines) dat de ongekende functies gemodelleerd kunnen worden in een rijke basis, en bovendien ijl zijn door het gebruik van een bestraffingsfunctie. Het hoofddoel van dit project is het ontwikkelen van statististische methoden die focussen op kwalitatieve eigenschappen van de variërende coëfficiënten functies, e.g. of een coëfficiënt al dan niet varieert (in tegenstelling tot constant zijn) of een monotoon stijgende functie is. Bovendien willen we algemene hypothesen betreffende de coëfficiënten functies toetsen, door het uitbuiten van de goede eigenschappen van P-splines, zoals het lineair zijn in de basis functies.

    Onderzoeker(s)

    • Promotor: Vanroose Wim
    • Promotor: Verhasselt Anneleen
    • Mandaathouder: Ahkim Mohamed

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Simulatie van beeldvorming in X-straal phase contrast tomografie 01/07/2011 - 31/12/2015

    Abstract

    Differentiële fasecontrasttomografie gebaseerd op roosters is een nieuwe experimentele techniek die toelaat zeer gedetailleerde beelden van zachte weefsel te maken. Maar op dit moment zijn de beelden vervuild met verstoringen die de reconstructie van het inwendige van een object verhinderen. Dit project heeft tot doel om wiskundige algoritmen te ontwikkelen om de kwantitatieve reconstructie van deze techniek verbeteren.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Een systeembiologische benadering van bladmorfogenese 01/01/2011 - 31/12/2014

    Abstract

    Ontwikkelingsprocessen, worden gereguleerd door een interactienetwerk van meerdere regulatorische processen, die traditioneel afzonderlijk worden bestudeerd. Wij stellen een systeembiologische benadering voor, waarbij experimentele biologen nauw samenwerken met wiskundige modelleerders om de functionele relaties tussen auxine signalering, celdeling en expansie en bladmorfogenese te ontrafelen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Numerieke methoden voor vortexpatronen in niet-lineaire partiële differentiaalvergelijkingen 01/10/2010 - 30/09/2012

    Abstract

    Dit project betreft fundamenteel kennisgrensverleggend onderzoek gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen. Het project werd betoelaagd na selectie door het bevoegde FWO-expertpanel.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Vlaams Instituut voor Hoogperformante Computertechnologie. 01/07/2010 - 31/12/2015

    Abstract

    Dit project kadert in een onderzoeksopdracht tussen enerzijds UA en anderzijds IWT. UA levert aan IWT de onderzoeksresultaten genoemd in de titel van het project onder de voorwaarden zoals vastgelegd in voorliggend contract.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Computationele methoden voor de exacte dynamica van moleculen in intense lasers. 01/01/2010 - 31/12/2012

    Abstract

    Dit voorstel heeft tot doel een nieuwe generatie van computationele methoden te ontwikkelen om de ultrasnelle dynamica van kwantumsystemen in intense en korte laserpulsen te beschrijven. De hoog dimensionale dynamica van zowel de elektronische en moleculaire vrijheidsgraden van een kleine molecule moeten efficiënt beschreven worden. Met de voorgestelde methoden zou het mogelijk zijn om verschillende processen te begrijpen voorbij het heden gangbare single-active electron beeld. De ultra snelle dynamica van meerdere deeltjes speelt een rol bij hogerharmonische straling in moleculen, niet-lineaire multifotonprocessen, pump en probe experimenten met XUV licht. Experimenteel onderzoekt men nu reeds deze processen maar theoretisch is men nog niet instaat nauwkeurige voorspellingen te maken.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Hybride macroscopische en microscopische simulatie van laser ablatie. 01/07/2009 - 30/06/2013

    Abstract

    Een nauwkeurige simulatie van laser ablatie vereist een goede beschrijving van de vaste stof, smelt, Knudsenlaag, plasma, en de laserstraal. We stellen een hybride methode voor die simulaties met deeltjes combineert met simulaties met partiele differentiaalvergelijkingen. Het project ontwikkelt en analyseert de numerieke methoden en past ze toe op realistische systemen. Deze nieuwe aanpak kan een grote impact hebben op het vakgebied.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Een 3-D simulatiemodel van bladgroei in Arabidopsis thaliana. 01/07/2009 - 30/06/2013

    Abstract

    Het project beoogt een 3-D mathematisch simulatiemodel op te zetten dat interacties op het moleculair, cellulair en orgaanniveau tijdens bladgroei in Arabidopsis thaliana omvat. Gestart wordt van een 2-D model van vasculaire ontwikkeling dat in de vorige groep van de Promotor werd gebouwd. Dit model zal worden uitgebreid naar meerdere cellagen en modules voor celgroei en celdeling.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Numerieke analyse van hiërarchische methoden voor fase veld problemen. 01/10/2008 - 30/09/2010

    Abstract

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Verstrooiings- en reactieberekeningen in microscopische veelcluster modellen voor lichte kernen met exterior complex scaling en iteratieve methodes. 01/01/2008 - 31/12/2011

    Abstract

    Dit project wil nieuwe oplossingsmethoden introduceren in microscopische verstrooiingsberekeningen in clustermodellen voor lichte kernen. De theorie is gebaseerd op (1) de J-Matrix Methode (MJM) waarbij een kwadratisch integreerbare basis wordt gebruikt - in de kernfysica typisch de oscillatorbasis, en (2) de External Complex Scaling techniek ontwikkeld in atomaire en moleculaire fysica.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Iteratieve methoden voor lineaire en niet-lineaire Schrodingervergelijkingen. 01/01/2008 - 31/12/2011

    Abstract

    De doelstelling van dit project is om efficiënte computationele methoden te ontwikkelen, gebaseerd op moderne iteratieve Krylov methoden, om lineaire en niet-lineaire Schrödingervergelijkingen op te lossen. Dit zal het mogelijk maken om in de theoretische behandeling over te gaan van de benaderende 2D beschrijving naar de realistische 3D beschrijving. Deze methoden zullen worden toegepast op concrete fysische problemen: het oplossen van de niet-lineaire tijdsafhankelijke en tijdsonafhankelijke Ginzburg-Landau vergelijking voor de studie van de votex-structuur en -dynamica in mesoscopische supergeleiders en het oplossen van de Schrödingervergelijking voor realistische kwantumstippen.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Hybride macroscopische en microscopische modellering voor laser verdamping en expansie. 01/01/2008 - 31/12/2011

    Abstract

    Doel van het project is om een hybride oplossingsmethode te ontwikkelen die het ruimtelijke domein in stukken opdeelt en op elk stuk een gepaste microscopische of macroscopische oplossingsmethode gebruikt. De domeinen worden op een fysisch correcte en wiskundig nauwkeurige wijze aan elkaar gekleefd. Zo kunnen de dure deeltjesgebaseerde simulaties beperkt worden tot de domeinen waar ze strikt noodzakelijk zijn. Deze methode zullen we toepassen om het transport aan deeltjes in laserverdamping van een oppervlak te beschrijven. Concreet zal de Knudsenlaag, die zich vormt tussen het oppervlak en de bulk, beschreven worden op het deeltjes niveau.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Iteratieve en multirooster methoden voor golf en verstrooiingsproblemen. 01/01/2007 - 31/12/2009

    Abstract

    Dit project stelt voor om numerieke en wiskundige methoden te ontwikkelen voor golf en verstrooiingsproblemen die schaalbaar zijn tot een groot aantal onbekenden. Het doel is om het mogelijk te maken dat realistische problemen in hun volle dimensionaliteit en complexiteit gesimuleerd worden.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Iteratieve methoden voor deterministische micro/macro problemen. 01/01/2007 - 31/12/2007

    Abstract

    Vele systemen in wetenschap en technologie zijn goed onderzocht op het niveau van de individuen b.v.: atomen, moleculen, bacteriën. In dit project willen we numerieke en wiskundige methoden ontwikkelen om het macroscopische en collectieve gedrag van een grote hoeveelheid individuen te voorspellen. We gebruiken de micro/macro techniek die het gedrag van individuen overbrengt naar het macro niveau.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject

    Partiële differentiaal vergelijkingen en individu gebaseerde modellen en computationele verstrooiingstheorie. 01/10/2006 - 30/09/2016

    Abstract

    Het onderzoeksplan concentreert zich op de verdere uitwerking en verdieping van twee thema's die reeds aangeraakt worden in het huidig onderzoek en samenwerkings­verbanden, met name 1) het koppelen van traditionele numerieke methoden voor het oplossen en bestuderen van partiële differentiaal vergelijkingen (PDV) met deeltjesgebaseerde methoden, en 2) numerieke oplossingsmethoden voor verstrooiingsproblemen (computationele verstrooiings­theorie). Beide thema's vereisen grootschalige simulaties.

    Onderzoeker(s)

    Onderzoeksgroep(en)

    Project type(s)

    • Onderzoeksproject