Abstract
Zeekomkommers, een klasse van stekelhuidige zeedieren, worden traditioneel gebruikt als culinaire delicatesse en in de geneeskunde, in het bijzonder in Azië. Het wetenschappelijk onderzoek naar hun potentiële gezondheidsvoordelen hinkt echter achterop. Dit project wil deze kloof dichten door de bioactieve bestanddelen van commercieel relevante zeekomkommersoorten uit het geslacht Holothuria uitvoerig te onderzoeken.
Doelstellingen:
- Een breed chemisch profiel opstellen van Holothuria extracten met behulp van UHPLC-HRMS.
- Screenen van extracten op anti-inflammatoire, antivirale, schimmelwerende en cytotoxische activiteit.
- Zuivering, isolatie en opheldering van de structuren van veelbelovende bioactieve componenten.
- Evalueren van de biotransformatie van actieve bestanddelen na orale inname met behulp van een in vitro gastro-intestinaal dialysemodel (GIDM).
- Identificatie van potentiële merkers voor de chemotaxonomische classificatie van Holothuria soorten.
Relevantie:
Dit onderzoek biedt veelbelovende vooruitzichten met betrekking tot:
- Het ontdekken van nieuwe bioactieve componenten uit zeekomkommers met potentiële toepassingen in functionele voedingsmiddelen of geneesmiddelenontwikkeling.
- Het verschaffen van een wetenschappelijke basis voor het gebruik van zeekomkommers in de traditionele geneeskunde.
- Het ontwikkelen van hulpmiddelen ter ondersteuning van het duurzame gebruik van zeekomkommerpopulaties, meer specifiek door het potentieel van chemotaxonomische classificatie te onderzoeken.
Methodologie:
Er zal gebruik worden gemaakt van verschillende chromatografische en spectroscopische technieken (flash chromatografie, HPLC-DAD, semi-preparatieve LC-DAD-MS, NMR) in combinatie met een reeks in vitro bioassays om de anti-inflammatoire, antivirale, antifungale en cytotoxische eigenschappen te bepalen. Multivariabele statistische analyse zal de isolatie en identificatie van bioactieve componenten sturen. Met het GIDM-model zullen hun stabiliteit en absorptie-eigenschappen in het maag-darmkanaal geëvalueerd worden. Merkercomponenten voor identificatie van de zeekomkommer soort zullen worden geïdentificeerd door middel van UHPLC-HRMS en NMR analyse.
Verwachte output:
- Identificatie en karakterisering van nieuwe bioactieve componenten uit zeekomkommers.
- Vergroot inzicht in de gastro-intestinale biotransformatie van fracties en bioactieve componenten uit zeekomkommers.
- De start maken met een robuuste aanpak voor de chemotaxonomische classificatie van Holothuria soorten, wat kan bijdragen aan het duurzame gebruik en behoud van mariene bronnen.
Dit onderzoeksproject sluit aan bij de missie van de NatuRAPT-groep om natuurlijke producten met gunstige effecten op de menselijke gezondheid te onderzoeken. Het breidt de expertise van de groep uit naar bioactieve mariene producten en effent de weg voor toekomstig onderzoek op dit gebied.
Onderzoeker(s)
Onderzoeksgroep(en)
Project type(s)