De digitale zelfstudiepakketten van Aan de slag geven je een duidelijk beeld van de verwachtingen van alle opleidingen. Via tests, oefen- en leermateriaal in deze pakketten kan je je voorkennis testen en indien nodig ook bijschaven.
Hier vind je meer informatie terug over andere diensten en voorbereidingsactiviteiten die relevant zijn in functie van het maken van je studiekeuze.
Onderwijskiezer
Op deze website van het CLB vind je onder meer verschillende online vragenlijsten over studierichtingen en studiehouding. Zo kan je met de I-Prefer-test of de Explorer-test nagaan welke concrete opleidingen aansluiten bij je interesses.
Hoe maak je een goede studiekeuze?
Om de opleiding te vinden die bij je past, is het belangrijk om informatie op te zoeken en te vergelijken. We zetten heel wat tips en mogelijkheden op een rijtje zodat je hier gestructureerd aan kunt beginnen.
Ijkingstoets
Heb je interesse in een wetenschappelijke, economische of ingenieursopleiding? Via een ijkingstoets ontdek je of je wiskundige en/of wetenschappelijke kennis en vaardigheden overeenkomen met het verwachte instapniveau van de bacheloropleiding die je wilt volgen. Voor sommige opleidingen is deelnemen aan de ijkingstoets verplicht en heb je een deelnamebewijs nodig om je achteraf daadwerkelijk te kunnen inschrijven.
Toelatingsexamen
Als je in Vlaanderen geneeskunde, diergeneeskunde of tandheelkunde wil studeren, moet je slagen voor een toelatingsexamen. Wie bij de beste kandidaten hoort, mag starten met de opleiding.
Aan UAntwerpen kan je geneeskunde en diergeneeskunde studeren, maar geen tandheelkunde.
Voorbereiding op de campus voor startende studenten
Verschillende opleidingen organiseren vlak voor de start van het academiejaar voorbereidende activiteiten of cursussen voor startende studenten. De focus ligt daarbij op het heel gericht bijwerken en opfrissen van je voorkennis en academische taalvaardigheid, zodat je goed voorbereid kan starten aan je opleiding.
Ondersteuning op de campus voor ingeschreven studenten
Als je eenmaal ingeschreven bent als student, dan kan je ook tijdens het academiejaar op de nodige ondersteuning rekenen dankzij de verschillende faciliteiten in de faculteiten en diensten van UAntwerpen:
- Taalbegeleiding academisch Nederlands
- Studietrajectbegeleiding
- Studiecoaching
- Psychologische begeleiding
- Studeren met een functiebeperking
- Studeren als topsporter of kunstenaar
- Werken en studeren
- Sociale, Culturele en Studentgerichte diensten