AIRbezen@School 2018

Sinds het eerste AIRbezen project in Antwerpen in 2014 de Universiteit Antwerpen samen met enthousiaste vrijwilligers de luchtkwaliteit met aardbeiplantjes.

We testten al de lucht van gemeenten, steden in binnen- en buitenland en zelfs hele provincies, maar deze keer zien we het nog groter: we willen de luchtkwaliteit van heel Vlaanderen in kaart brengen. Bovendien willen we het project exclusief richten op scholen. We zoeken dan ook minstens vierhonderd enthousiaste klassen die samen met ons de uitdaging willen aangaan.

Met de klas

Vierhonderd klassen en scholen, dat zijn héél veel kleine (en grotere) wetenschappers. Want ditmaal willen wij namelijk niet alleen de meetresultaten analyseren, maar rekenen we ook volop op al die vele kleine (en grotere) wetenschappers. Daarvoor krijgt elke deelnemende klas van de Universiteit Antwerpen de ondersteuning om niet alleen te meten, maar ook de meetresultaten te analyseren en zo, samen met ons, de luchtkwaliteit zelf in kaart te brengen. Zo willen we kinderen en jongeren betrekken bij wetenschap en luchtkwaliteit, als echte burgerwetenschappers of citizen scientists.

Inschrijven
Schrijf je in met de klas of school. Na ontvangst van de gegevens, krijg je een bevestigingsmail.
 

Waarom AIRbezen@School? 

Het doel van AIRbezen@School is tweeledig:

  • We willen de luchtkwaliteit en de bredere problematiek errond onder de aandacht brengen. Ondanks de enorme impact van luchtverontreiniging op onze gezondheid – maar ook op onze ecosystemen en het klimaat - is de kennis over deze verontreiniging eerder beperkt. AIRbezen@school wil leraren handvaten aanreiken om met leerlingen aan de slag te gaan, kennis aan te reiken en bewustwording over deze materie te vergroten. Het informeren en enthousiasmeren van kinderen heeft daarenboven een onmiddellijke invloed op zussen, broers, ouders, grootouders en vrienden; kinderen kunnen namelijk een snelle en belangrijke hefboom vormen naar gedragsverandering van hun omgeving.
     
  • AIRbezen@school speelt in op de huidige aandacht voor STEM in het onderwijs door leerlingen met een belangrijke, dagdagelijkse thematiek in aanraking te brengen. Met dit citizen science project willen we kinderen en jongeren, de volwassenen van de toekomst, met een praktijkgerichte aanpak enthousiasmeren voor wetenschappelijk onderzoek.