18e Anet gebruikersdag - 2024
19 september 2024
In samenwerking met AP Hogeschool - Bibliotheek Koninklijk Conservatorium Antwerpen
Witte Zaal - Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
09u00 - 09u30 Ontvangst
09u30 - 12u00 Programma vm
12u00 - 13u00 Lunch en Rondleiding
13u00 - 16u45 Programma nm (telkens keuze uit 3 sessies)
Inschrijven is verplicht!
Deelname is gratis
Lezingen
Onze gastheer De bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: tussen hogeschool- en erfgoedbibliotheek | Jan De Wilde
Nieuwe gezichten. Nieuwe partners. | Veronique Rega
Veronique Rega laat je kennis maken met de nieuwe gezichten in het team en verwelkomt de nieuwe partners.
In beweging: elke stap is tellen waard | Jan Corthouts & Tom De Mey
Tom en Jan blikken terug op een aantal verwezenlijkingen in het afgelopen anderhalf jaar. Met een focus op stapsgewijze innovatie en voortdurende aanpassingen laten we zien hoe elke vooruitgang - soms groot, soms klein - heeft bijgedragen aan de verbetering van ons product en onze dienstverlening.
Vooruitblik | Wouter Delellio & Bart Moelans
Benieuwd wat je mag verwachten in komende releases? In deze presentatie lichten we een tipje van de sluier.
Verhuizen en herindelen collecties: hoe kan Brocade ondersteunen? | Joren Janssens, Ute Staes & Katrijn Vervloet [Keuzesessie reeks 1]
De bibliotheek van het Rubenshuis (voorheen Rubenianum) verhuist naar een nieuw gebouw. Bij RoSa vzw kenniscentrum voor gender en feminisme wordt de hele leeszaal thematisch heringedeeld. Medewerkers van beide instellingen leggen uit hoe ze dit aanpakken, van voorbereiding tot uitvoering. De fysieke verhuis van (bibliotheek)materialen vereist ook aanpassingen in de Anet catalogus. We leggen uit hoe de Brocade software hierbij kan helpen.
Brocade loves erfgoeddata: een kennismaking met het nieuwe erfgoedmodel Hoard4 | Karen Andree, John Arblaster & Alain Descamps [Keuzesessie reeks 1]
Erfgoeddata in Brocade is niet nieuw.
Verschillende collecties voelen zich van oudsher thuis in de - voor de collecties op maat opgezette - archiefmodules. Dit heeft voordelen, maar er zijn ook vragen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met erfgoedstandaarden? Wat doe je met verzamelingen die meer hybride van aard zijn? Kan de gebruiker beter begeleid worden nu kwaliteitseisen voor data meer op de voorgrond komen? Is het verschil tussen een archiefobject en een erfgoedobject nog relevant in een registratiesysteem,…?
We bekijken de kenmerken, voordelen en evolutie van het model. We raken aan de hand van voldoende praktijkvoorbeelden verschillende thema’s aan zoals ontwerp, metadata, thesauri, databanken en export.
Prof. Dr. John Arblaster van het Ruusbroecgenootschap geeft tenslotte toelichting bij de religieuze prentencollectie ‘Devotio’, een van de primeurs in Hoard4.
Beheer en uitwisseling van onderzoeksinformatie met Brocade-CRIS in een Open Science omgeving | Rudi Baccarne & Naomi Okhae [Keuzesessie reeks 1]
Van onderzoeksinstellingen wordt verwacht dat ze onderzoeksinformatie transparant en FAIR delen om bij te dragen aan de Open Science doelstellingen binnen Vlaanderen en Europa. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable en Reusable. Het uitgelezen instrument hiervoor is een CRIS (Current Research information System) dat voldoet aan nationale en internationale standaarden en afspraken . Op die manier kan onderzoeksinformatie consequent gedeeld worden op Vlaams en Europees niveau. In deze sessie geven we een overzicht van de Europese en Vlaamse context waarbinnen een Brocade - CRIS systeem opereert en hoe men praktisch aan de slag gaat om onderzoeksinformatie correct en FAIR te registreren en te delen.
Selectieprofielen en pregedefinieerde lijsten in de catalografie | Susanna De Schepper & Bram Renders [Keuzesessie reeks 2]
"Ik zou willen weten welke items er aan deze voorwaarden voldoen, hoe haal ik dat uit Brocade?" Krachtige tools voor dergelijke situaties zijn de selectieprofielen (voor records, plaatskenmerken en objecten) en de zogenaamde pregedefinieerde lijsten. We leggen uit wat deze zijn en hoe je ze kan gebruiken aan de hand van enkele voorbeelden.
IMPRESSVM. De wieg van de Vlaamse boekdrukkunst in Brocade | Jeroen Cortvriendt & Heleen Wyffels [Keuzesessie reeks 2]
Met het project IMPRESSVM (2022-2023) brachten we de vroege boekdrukkunst in Vlaanderen in kaart. We registreerden samen met collectiebeheerders de in Vlaanderen gedrukte incunabelen − boeken gedrukt vóór 1501 − op basis van een gestandaardiseerd model. De data wordt open en herbruikbaar ter beschikking gesteld aan de erfgoedgemeenschap. Met het project konden we de incunabelen als unieke stukken tot hun recht doen komen. Zo werden veel incunabelen nog met de hand afgewerkt of hebben hun eigenaren doorheen de eeuwen interessante herkomstmerken achtergelaten in de boeken. In deze presentatie tonen we hoe we de data registreerden in de bestaande STCV-databank, waaraan we samen met Anet een nieuwe module bouwden voor data over decoratie, boekband en provenance. |
Meander: een eengemaakt eindgebruikerssysteem voor de bibliotheken van de Stad Antwerpen en KMSKA | Tom De Mey & Alexandra Noël [Keuzesessie reeks 2]
Het eengemaakte eindgebruikerssysteem voor de bibliotheken van de stad Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) wordt geïntroduceerd: MEANDER. Deze samenwerking stelt klanten in staat om zich met één actie online in te schrijven bij de bibliotheken van hun keuze. Het beheer van contactgegevens wordt gecentraliseerd en voornamelijk uitgevoerd door de klanten zelf, wat zorgt voor een efficiënter en gebruiksvriendelijker proces voor zowel de klanten als de bibliotheekmedewerkers.
We geven inzicht in de gemaakte keuzes en de opzet van het eengemaakte eindgebruikerssysteem. We bespreken de ontwikkelde nieuwe functionaliteiten binnen dit project, dewelke ook ingezet kunnen worden bij de andere bibliotheken in ons netwerk.
Experiment 'Fluosoft': kan AI metadatering ondersteunen? | Alain Descamps [Keuzesessie reeks 3]
Er gaat geen dag voorbij zonder dat je het acroniem 'AI' niet bent tegengekomen. Anderzijds horen we regelmatig de vraag naar ondersteuning rond classificaties en ontsluitingen van nieuwe collecties. De randvoorwaarden waarin deze ontsluitingen zich afspelen, zijn zo welgedefinieerd dat algemeen beschikbare tools, zoals ChatGPT, hier moeilijk een pasklaar en werkbaar antwoord kunnen geven.
Anet ging aan de slag, en ontwikkelde een proefopstelling die - op basis van de eigen catalogi - classificaties allerhande, zoals UDC-codes, VODS (Ecoom onderzoeksdisciplines), AAT (Art & Architecture Thesaurus), ... tracht te voorspellen op basis van een aangereikte titel en/of abstract.
Het doel van deze sessie is om de aanpak hiervan toe te lichten en de opgedane ervaringen te delen, om zo een debat te starten over mogelijke haalbaarheid om hiermee werkprocessen te ondersteunen.
Archiveren in een handomdraai – Brocade als tool voor modern archiefmanagement | Tom Deneire & Willem Vanneste [Keuzesessie reeks 3]
Een efficiënte tool voor digitale registratie is een must voor elke hedendaagse archieforganisatie. In deze sessie gaan we dieper in op de archiefmodule Brocade en zijn verschillende componenten. We demonstreren hoe de software niet alleen rijke mogelijkheden biedt voor metadatering, maar ook het logistieke beheer van archiefcollecties faciliteert. Aan de hand van praktische voorbeelden lichten we het volledige ontsluitingsproces toe, van aanwinst over beschrijving en digitalisering tot publiekscatalogus.
Innovatieve technologische ontwikkelingen: wat en waarom? | Luc Bastiaenssen, Tom De Bièvre & Bart Moelans [Keuzesessie reeks 3]
Bij Anet zijn we voortdurend bezig met technologische vernieuwingen achter de schermen. Maar wat doen we precies en hoe profiteren onze partners hiervan?
In deze sessie presenteren we de nieuwste ontwikkelingen en laten we zien hoe deze bijdragen aan de meerwaarde voor onze partners. We behandelen onder andere:
- Servers: virtualisatietechnologie
- Indexering: overgang van Lucene naar Solr
- Authenticatie: implementatie van SSO/SAML
- Software: organisatie en onderhoud
Winnaars Brocade Quiz
Proficiat aan onze winnaars van de Brocade Quiz 2024!
Jolien Dekoninck van UAntwerpen won onze voormiddag sessie en Maxime Jacobs van AP Hogeschool plaatste zich al eerste voor de namiddag sessie. Zij wonnen beiden een unieke trofee (vervaardigd door de collega's van BibLab op UA-Campus Groenenborger) en een geschenk van UAntwerpen/Anet.
Proficiat en dank aan alle deelnemers voor het enthousiasme.