Ontdek de installatie

(c) Foto boek: Samuel Pennynck - (c) Foto installatie: Peter Baetes

Een bijzonder liedboek uit Antwerpen

Het Antwerps Liedboek is het oudste en meest omvangrijke wereldlijke liedboek uit de Lage Landen. Het werd bijna vijfhonderd jaar geleden uitgegeven door de Antwerpse drukker, Jan Roulans. Het boek bevat een veelheid aan genres, zoals ballades, liefdesklachten, scabreuze liederen, drinkliederen, mei- en winterliederen. Personages die de liederen bevolken zijn verwarde pelgrims, welbespraakte rederijkers, moeders en dochters, zeelui en zwervers. Ze beschrijven universele thema's als de liefde, spiritualiteit, klasse, genderrollen en politiek. 

Hoe zou het Antwerps liedboek vandaag klinken? 

Teletext vzw bracht een groep hedendaagse makers, muzikanten, schrijvers, acteurs, spoken word artiesten, stadsbewoners, studenten (ja, ook studenten van de Universiteit Antwerpen), jongeren, NT2-cursisten en een netwerk aan partnerorganisaties bij elkaar om op die vraag artistieke antwoorden te formuleren. Dit leidde tot 31 herwerkingen, elk geïnspireerd op één lied uit het Antwerps liedboek. Nieuwe songs, gedichten, verhalen en beelden werden met de hand opgetekend en gebundeld in een uniek, ambachtelijk gebonden boek. Daarin laten ook experts Dieuwke van der Poel en Samuel Mareel hun licht schijnen op de historische betekenis van de liederen. Alle info over dit project, de initiatiefnemers, de makers en de resultaten vind je op www.hnal.be

Het boek reist in de vorm van een installatie langs musea, bibliotheken en andere ontmoetingsplekken in Vlaanderen en Nederland en is gratis te bezoeken. Van 14 februari tot 28 maart kun je de installatie ontdekken in de Universiteitsbibliotheek. 

Praktisch

De installatie is gratis te bezichtigen van 14 februari tot 27 maart in de inkomhal (De Living) van de Universiteitsbibliotheek. 

Mini-expo

Het Nieuw Antwerps Liedboek wordt geflankeerd door enkele boeken uit de bibliotheekcollectie. Een project als dit kan niet bestaan zonder wetenschappelijk onderzoek. We tonen dan ook enkele exemplaren van de vele edities die er over het Antwerps Liedboek zijn gemaakt, met als afsluiter in de rij de editie uit 2023. Daarnaast presenteren we gedrukte liedboeken, maar ook liedmanuscripten en een liedblad uit de Bijzondere Collecties. Zingen was en is van alle tijden.  

Vernissage

Op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, organiseren de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en de Universiteitsbibliotheek een hartverwarmende middag rond het Antwerps Liedboek (1544) en het Nieuw Antwerps Liedboek (2024), een project waaraan studenten Taal- en Letterkunde hebben meegewerkt (zie www.hnal.be ). Naast een publiekslezing trakteren we je ook op muzikale en literaire optredens door studenten én docenten.