Naast boeken, prenten en kaarten bezit de bijzondere collectie ook nog mooie collecties van enkele minder usual suspects zoals dia's, glaspositieven en microfilms- en fiches.

Glaspositieven

De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen bevat ruim 4000 fotografische glasplaatjes. Dat zijn fotografische dragers die bestaan uit een glazen plaat met daarop een laag fotografische emulsie. Deze techniek dateert van rond het midden van de negentiende eeuw, maar werd nog tot in de jaren ’60 gebruikt. Als voorgangers van de fotografische film behoren glasplaatjes tot de oudste fotografische materialen. Ze hebben een bijzondere historische waarde, maar zijn gezien hun ouderdom vaak kwetsbaar en fragiel.

Onze collectie glasplaatjes valt in twee quasi even grote deelcollecties te verdelen. Het eerste (en oudste) deel is oorspronkelijk afkomstig uit het Archief van het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap van Antwerpen (KAGA). Deze wetenschappelijke vereniging hield zich in de jaren 1880 tot 1970 voornamelijk bezig met het organiseren van voordrachten door ontdekkingsreizigers en wetenschappers. De diapositieven bestaan voor het grootste deel uit beelden die gefotografeerd werden uit aardrijkskundige werken. De andere deelcollectie gaat terug op het illustratiemateriaal over kunstgeschiedenis, zoals dat gebruikt werd door docent De Wolf) aan de voormalige Sint-Ignatiushandelshogeschool (latere UFSIA).

Dia's

in opbouw

Microfilms en -fiches

in opbouw