De collectie fabelliteratuur van Bijzondere Collecties is opgemaakt uit een mooie verzameling van fabelboeken en dierenepen van de zestiende tot de twintigste eeuw, bijeengebracht door de Nederlandse huisarts en bibliofiel Wim Gielen. Deze titels bevatten naast de fabels van auteurs als Aesopus en Jean de La Fontaine ook een groot aantal prenten. Deze illustraties vormen de basis van FablePictor.
FablePictor is een zoekmachine die toelaat om de talrijke prenten uit de collectie Gielen te doorzoeken. Voor dit project zijn alle prenten met dieren erop geregistreerd - we kozen hiervoor maar liefst twintig verschillende dieren uit, zoals apen, ezels of kikkers. Om deze prenten te tonen gebruiken we IIIF (International Image Interoperability Framework), een open standaard dat het mogelijk maakt voor bewaarinstellingen om op een uniforme wijze digitale afbeeldingen in combinatie met metadata uit te wisselen en online weer te geven. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van duurzame URL’s waarbinnen de afbeeldingen zich bevinden.
Bij de dienst Bijzondere Collecties willen we IIIF gebruiken om op nieuwe manieren onze collectie toegankelijk te maken voor het brede publiek. Zo is een groot deel van onze gedigitaliseerde collectie van prenten en boeken toegankelijk via IIIF. Met FablePictor tonen we hoe we ook de illustraties in onze boeken rechtstreeks toegankelijk kunnen maken. Voor de eindgebruiker wordt het in één oogopslag duidelijk hoe de beeldvorming omtrent verschillende dieren evolueert doorheen de tijd of in de geografische ruimte.
Dit project is uitgewerkt door projectmedewerker Lotte Tilborghs met behulp van de Bijzondere Collecties, het Anet-team, onze jobstudenten en een vrijwilliger. Het resultaat van hun werk is een online zoekmachine waarin meer dan 3.700 prenten te vinden zijn. Ben je een onderzoeker, geïnteresseerd in IIIF of een liefhebber van dieren en fabels? Neem dan zeker een kijkje op de website van FablePictor.