Benefits of Urban Green Spaces

Wetenschapsactiviteit voor families: word een dag wetenschapper!

Ben je benieuwd hoe micro-organismen die in parken leven de menselijke gezondheid kunnen verbeteren? We zijn op zoek naar 12 duo's van een ouder (18+ jaar) en een kind (4-11 jaar) die willen meewerken aan onze studie in het Middelheimpark (Antwerpen) op dinsdag 27 of woensdag 28 augustus (13:30 - 16:30).

Wat ga je doen? Je komt naar het Middelheimpark – ons “openluchtlaboratorium” – en neemt monsters van de micro-organismen die in je neus en op je huid leven, vóór en na een wandeling van 1 uur in het park. Maak je geen zorgen! Het is een eenvoudig proces, en we leren je hoe je het moet doen. We organiseren ook een workshop waar je meer leert over nuttige micro-organismen en hun link met de menselijke gezondheid. Voor de kinderen zijn er leuke spelletjes en er zijn ook snacks!

Door mee te doen, draag je direct bij aan de wetenschap en, op de lange termijn, aan de verbetering van de menselijke gezondheid in stedelijke gebieden!

De plaatsen zijn beperkt! Schrijf je in vóór vrijdag 23 augustus om 10:00 uur door een e-mail te sturen naar bugs@uantwerpen.be. Voel je vrij om ons te mailen met vragen!

BUGS-enquête

De BUGS-enquête is uit! 🎉 Met deze online enquête willen we begrijpen hoe we stedelijke groene ruimtes kunnen verbeteren, zodat ze toegankelijk en plezierig zijn voor iedereen. Als je 18 jaar of ouder bent, in België woont en wilt helpen de stedelijke groene inrichting van je stad of dorp te verbeteren, volg dan de link en vul de enquête in! Deze is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Word deel van het BUGS-avontuur!

Welkom bij BUGS, een burgerwetenschapsproject gelanceerd door ons onderzoeksteam aan de Faculteit Bioscience Engineering van de Universiteit van Antwerpen, met de steun van IMPETUS!

BUGS staat voor "Voordelen van Stedelijke Groene Ruimtes". Wat bedoelen we hiermee? Stedelijke groene ruimtes kunnen elk groen gebied in steden zijn, van grote parken met veel vegetatie tot kleine pleinen met een paar bomen. Deze groene ruimtes kunnen hotspots van biodiversiteit zijn, van grote bomen tot de kleinste micro-organismen, algemeen bekend als “microben” of “bugs”.

Gelanceerd in juli 2024, onderzoekt ons project hoe stedelijke groene ruimtes bijdragen aan de menselijke gezondheid. We zijn vooral geïnteresseerd in de positieve impact van de micro-organismen die in deze groene ruimtes leven, omdat we denken dat blootstelling aan deze natuurlijke micro-organismen het menselijke immuunsysteem kan trainen en reguleren. Dit kan zelfs helpen bij het voorkomen van immuunziekten zoals allergieën en astma!

We willen ook bijdragen aan het ervoor zorgen dat deze fantastische stedelijke groene ruimtes toegankelijk en aangenaam zijn voor alle burgers door te onderzoeken hoe verschillende mensen deze ruimtes ervaren. Op de lange termijn is ons onderzoek gericht op het helpen transformeren van stedelijke groene ruimtes in gratis gezondheidbevorderende gebieden die iedereen ten goede kunnen komen. Wilt u ons helpen dit te bereiken?

_____________________________________________________________________________

Dit project wordt gefinancierd door 

IMPETUS wordt gefinancierd door het Horizon Europa onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nummer 101058677. De weergegeven opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA). Noch de Europese Unie noch de subsidieverstrekker kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

De weergegeven opvattingen en meningen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie. Noch de Europese Unie noch de subsidieverstrekker kunnen hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Wanneer het Europese embleem samen met een logo wordt weergegeven, moet dit de nodige prominentie krijgen. Deze verplichting om het Europese embleem te gebruiken voor projecten waaraan de EC bijdraagt, impliceert geen recht op exclusief gebruik.