BUGS in de Leslokalen van de Universiteit van Antwerpen
Het BUGS-project heeft recent zijn weg gevonden naar de leslokalen van de Universiteit van Antwerpen! Prof. Dr. ir. Irina Spacova, hoofdonderzoeker van BUGS, stelde het project voor aan Bachelorstudenten Biowetenschappen en Ingenieurswetenschappen tijdens haar vak over natuurgebaseerde oplossingen voor de menselijke gezondheid in steden en microbieel contact.
Als onderdeel van de sessie werden de studenten uitgenodigd om creatief aan de slag te gaan en hun ideale park te tekenen. Deze activiteit is direct verbonden met het BUGS-onderzoek naar het ontwerp van stedelijke groene ruimtes, waarbij voorkeuren, zorgen en creatieve oplossingen voor het verbeteren van groene ruimtes werden onderzocht.
Deze studenten, velen jonge volwassenen aan het begin van hun carrière, brengen een frisse kijk op stedelijk ontwerp. Tieners en jonge volwassenen worden vaak overgeslagen in gesprekken over stadsplanning, terwijl zij tot de meest actieve gebruikers van groene ruimtes behoren. Deze activiteit bood een waardevolle kans om te begrijpen wat voor deze leeftijdsgroep het belangrijkst is bij het creëren van toegankelijke, inclusieve en inspirerende groene ruimtes.
Deze tekeningen vormen een aanvulling op vergelijkbare activiteiten die werden uitgevoerd tijdens de Dag van de Wetenschap met kinderen en op de antwoorden uit de online enquête van BUGS. Samen geven ze een uniek perspectief op hoe verschillende leeftijdsgroepen stedelijke groene ruimtes voor zich zien die zowel toegankelijk als inspirerend zijn.
________________________________________________________________________________
BUGS op de Dag van de Wetenschap in Antwerpen
Afgelopen zondag nam het BUGS-project deel aan de Dag van de Wetenschap in Antwerpen, een leuke wetenschapsbeurs waar families en kinderen allerlei spannende onderwerpen konden ontdekken. Het evenement zat vol activiteiten die jong en oud nieuwsgierig maakten. Het was de perfecte kans om ons werk te delen met de volgende generatie wetenschappers!
Onze collega’s van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, en in het bijzonder de onderzoeksgroep LAMB (Lab of Applied Microbiology), hadden een geweldige stand opgebouwd. Bezoekers konden meer leren over alles wat er bij LAMB gebeurt—van het BUGS-project tot onderzoek naar het vaginale microbioom, gefermenteerde voeding en nog veel meer. Alles stond in het teken van de wonderlijke wereld van micro-organismen!
Creatieve activiteiten en de perspectieven van kinderen
Bij de BUGS-activiteit vroegen we kinderen om hun ideale park te ontwerpen! Met papier, stiften en uitgeprinte elementen zoals bomen, dieren, bloemen en speeltuinen maakten de kinderen kleurrijke en creatieve tekeningen. Deze activiteit is een belangrijk onderdeel van ons onderzoek omdat we willen ontdekken hoe stedelijke groene ruimtes toegankelijker, leuker en inclusiever kunnen worden voor iedereen—en vooral voor kinderen. Hun ideeën helpen ons te begrijpen wat zij belangrijk vinden in een park, en hun creativiteit geeft ons nieuwe inspiratie om deze plekken te verbeteren.
Waarom vragen we kinderen naar hun mening over parken? Een van de doelen van BUGS is om te leren hoe parken beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van hun gebruikers. Kinderen spelen en ontdekken vaak in parken, maar hun stem wordt zelden gehoord bij het ontwerpen ervan. Door hen hun ideale park te laten tekenen, krijgen we direct inzicht in wat ze nodig hebben en belangrijk vinden. Hun ideeën inspireren ons om stedelijke groene ruimtes te zien als plekken die biodiversiteit, spel en gemeenschap ondersteunen.
Gesprekken over een Gezonde Natuur
De Dag van de Wetenschap ging niet alleen over leuke doe-activiteiten—het was ook een platform voor inspirerende gesprekken! Prof. Irina Spacova, co-leider van BUGS, vertegenwoordigde het project tijdens de EOS Grijze Cellen-discussie over Gezonde Natuur. Samen met Prof. Hans Bruyninckx en Prof. Hans Keune vormde ze een panel, onder de deskundige leiding van moderator Ilse Boeren. Ze bespraken grote vragen over de relatie tussen natuur in steden, menselijke gezondheid en het behoud van biodiversiteit.
De focus van het BUGS-project op de link tussen micro-organismen in stadsparken en onze gezondheid sprak het publiek enorm aan. Evenementen zoals deze zijn niet alleen een mooie manier om de wetenschap achter ons werk te delen, maar ook om de band tussen burgers en de wetenschappelijke gemeenschap te versterken.
Verbinden met de gemeenschap
Bezoekers van onze stand leerden ook meer over de missie van het BUGS-project: onderzoeken hoe stedelijke groene ruimtes de microbiële biodiversiteit beïnvloeden en hoe dit weer effect heeft op onze gezondheid. Van het ontwikkelen van self-sampling kits voor citizen scientists tot het organiseren van praktische workshops—BUGS draait om het verbinden van mensen met de natuurlijke en microbiële ecosystemen in hun steden.
Dank aan iedereen die onze stand heeft bezocht, ideeën heeft gedeeld en heeft deelgenomen aan de activiteiten. Een speciale dank aan het LAMB-team voor het organiseren van zo'n leuke en leerzame ruimte, en aan Prof. Irina Spacova voor haar inspirerende bijdrage aan de boeiende EOS-discussie!
________________________________________________________________________________
Wetenschapsactiviteit voor families: word een dag wetenschapper!
We zijn ontzettend blij om aan te kondigen dat de BUGS workshop een enorm succes was! Het evenement was een perfecte mix van plezier, leren en hands-on wetenschap. Veel families sloten zich bij ons aan bij de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en het Middelheimpark om de fascinerende wereld van micro-organismen in stedelijke groene ruimtes te verkennen. Van begin tot eind zat de dag vol activiteiten voor deelnemers van alle leeftijden, met een unieke kans om te ontdekken hoe deze kleine wezentjes onze gezondheid kunnen verbeteren en nog veel meer.
Het hoogtepunt van de workshop was een training in microbiële bemonstering, waarbij kinderen en volwassenen de kans kregen om voor één dag wetenschapper te worden. Deelnemers leerden hoe ze microbiële stalen konden nemen van hun eigen huid- en neusbacteriën, zowel voor als na hun bezoek aan het Middelheimpark, met professionele technieken. Door deze hands-on ervaring kregen ze een dieper begrip van de microscopische wereld die op en in ons leeft – een wereld die van vitaal belang is voor onze gezondheid en welzijn.
Onze geweldige kleine burgerwetenschappers waren echt briljant tijdens dit proces – ze verzamelden de stalen met enthousiasme en concentratie! We zijn nu bezig met het verwerken van deze stalen en we zijn heel benieuwd naar de microbiële inzichten over de voordelen van stedelijk groen die uit hun inspanningen zullen voortkomen.
Maar de dag ging niet alleen over wetenschap! Er was volop tijd voor plezier en spel in het park, waar families en nieuwe vrienden contact maakten met de natuur en met elkaar, en mooie herinneringen creëerden.
Een hartelijk DANKJEWEL aan iedereen die deelnam en dit evenement zo speciaal maakte. Jullie nieuwsgierigheid, energie en betrokkenheid hebben de BUGS workshop tot een groot succes gemaakt. Een speciale dank ook aan ons fantastische team, dat geweldig werk heeft geleverd.
Blijf op de hoogte voor meer updates terwijl we de wonderen van de microbiële wereld blijven verkennen – er komt nog veel meer aan!