Waarom burgerwetenschap?

We zijn gepassioneerd door burgerwetenschap omdat het de kloof tussen de academische wereld en de algemene bevolking overbrugt, waardoor wetenschappelijk onderzoek inclusiever en toegankelijker wordt. Door burgers te betrekken, hopen we waardevolle gegevens te verzamelen en een diepere verbinding tussen mensen en hun lokale groene ruimtes te bevorderen.

Het betrekken van kwetsbare bevolkingsgroepen is bijzonder belangrijk voor ons, omdat zij vaak niet worden meegenomen in stedelijk (groen) ontwerp en microbiologie-studies. We streven ernaar gemeenschappen te versterken door hen actief te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en ervoor te zorgen dat hun stemmen worden gehoord wanneer we advies geven aan stadsplanners.

Specifiek zullen de deelnemers aan het BUGS-project:

  • Kennis opdoen over micro-organismen en menselijke gezondheid,

  • Training ontvangen in het verzamelen van microbiomen, wat interesse in wetenschap kan opwekken,

  • Gesterkt worden door direct bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek en productie, en

  • Hun stem gebruiken om advies te geven aan stadsplanners van hun stad.

Het BUGS-project wordt ondersteund door IMPETUS, een Europees project dat burgerwetenschapsinitiatieven ondersteunt. Je kunt hier meer lezen over IMPETUS en andere opwindende burgerwetenschapsinitiatieven: https://impetus4cs.eu/accelerator-2024/#csis-2024.

Doe met ons mee in deze baanbrekende inspanning om de volksgezondheid te bevorderen door middel van microbiële biodiversiteit in stedelijke groene ruimtes!