Leer ons kennen

Het BUGS-project wordt uitgevoerd door leden van de onderzoeksgroepen LAMB en SUSTAIN, beide van de Departement Bio-Ingenieurswetenschappen. LAMB, een afkorting van Laboratory of Applied Microbiology and Biotechnology, richt zich op nuttige micro-organismen en verkent hun potentieel om de menselijke en milieugezondheid te verbeteren. SUSTAIN (Biobased Sustainability Engineering) richt zich op technologie- en natuurgebaseerde oplossingen voor lokale en wereldwijde milieu-uitdagingen die voortkomen uit mondiale veranderingen. Door de expertise van de twee onderzoeksgroepen te combineren, is het BUGS-team uitstekend gepositioneerd om te onderzoeken hoe stedelijke groene ruimtes en hun microben kunnen bijdragen aan het bestrijden van de toename van immuunziekten in stedelijke gebieden - een gezondheidsprobleem dat verband houdt met mondiale veranderingen.

Irina Spacova is docent bioscience engineering aan de Universiteit van Antwerpen. De afgelopen 10 jaar heeft ze onderzocht hoe microben kunnen bijdragen aan de training van het menselijke immuunsysteem door middel van laboratoriumtechnieken, burgerwetenschap en klinische studies. Samen met haar collega's bij LAMB streeft ze ernaar om door microben geïnspireerde oplossingen te ontwikkelen om de menselijke gezondheid in steden te verbeteren.

Roeland Samson is het hoofd van het Lab of Environmental and Urban Ecology (binnen SUSTAIN). Hij heeft expertise in natuurgebaseerde oplossingen voor duurzame steden, ecosysteemdiensten en biodiversiteit van stedelijke groene infrastructuur, (biomagnetische) monitoring van luchtvervuiling en microklimaat in stedelijke omgevingen, interacties tussen luchtvervuiling en vegetatie, en stedelijke ecologie.

Agustina Santullo Latorre is een PhD-onderzoeker bij zowel SUSTAIN als LAMB. Ze heeft een bachelor in Biotechnologie van de Universiteit Barcelona en een master in Biologie met een specialisatie in Global Change van de Universiteit Antwerpen. Ze is geïnteresseerd in de verbanden tussen milieu- en menselijke gezondheid, en erkent de onderlinge afhankelijkheid van alle levensvormen en de cruciale rol die biodiversiteit speelt in het ondersteunen van leven.

Wenke Smets is een microbiologisch onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Ze bestudeert de bacteriële ecosystemen van het milieu met speciale aandacht voor bacteriën die op de bladeren van planten leven. Ze is niet alleen gemotiveerd om deze complexe microscopische ecosystemen te bestuderen omdat ze fascinerend zijn, maar ook omdat ze zeer nuttig kunnen zijn. Wanneer op de juiste manier gebruikt, kunnen bacteriën op bladeren gewassen beschermen in plaats van pesticiden, vervuilde lucht zuiveren, en misschien zelfs direct onze gezondheid verbeteren door ons immuunsysteem goed te trainen.

Dit project zou niet mogelijk zijn zonder de steun van andere teamleden, waaronder Camille Allonsius en Kyra Koch (projectcoördinatoren aan het departement Bio-ingenieurswetenschappen, Universiteit Antwerpen), en Stijn Verhulst (directeur van de dienst Pediatrie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en professor aan het Laboratory of Experimental Medicine and Pediatrics (LEMP), Universiteit Antwerpen).