Ook Gilbair meet luchtkwaliteit vanuit zijn buggy
Na ‘gezinsuitbreiding’ kunnen meer vrijwilligers deelnemen aan citizenscienceproject UAntwerpen
Claire is nog maar een maand oud, maar ze mag zich al de trotse zus van Gilbair noemen. Voortaan kunnen vrijwilligers op twee verschillende plekken in Antwerpen gaan wandelen met de peuters, die in opdracht van de bio-ingenieurs van UAntwerpen de luchtkwaliteit langs straten, trage wegen en parken in kaart brengen.
In januari lanceerde de Universiteit Antwerpen samen met Provincie Antwerpen en streekvereniging Zuidrand het citizenscienceproject CLAIRE. Dat staat voor ‘Clean AIR for Everyone’ en kadert in het Europese Interreg-project Nature Smart Cities.
Tot in Canada
Het opzet: vrijwilligers gaan op pad met een buggy en wandelen een vast traject in de buurt van Campus Groenenborger. Op de route ligt een drukke straat met veel autoverkeer. Een tweede deel is een pad op een oude spoorwegberm, zonder auto’s en in het groen. Het derde stukje loopt langs een intermediaire weg, met beperkt verkeer en wat bomen. In de kinderwagen zit een pop, uitgerust met meetapparatuur. Die apparatuur meet om de tien seconden de hoeveelheid verkeersgerelateerde vervuiling, zoals roet en fijnstof.
“Het project is echt een groot succes”, legt initiatiefnemer prof. Roeland Samson uit. “Heel veel mensen willen met Claire gaan wandelen. Daar heeft de coronasituatie misschien wel mee te maken: mensen zijn op zoek naar afwisseling. We zorgden voor extra wandelmomenten om zoveel mogelijk kandidaten deel te laten nemen, maar de wachttijden lopen toch op. Ook de mediabelangstelling is trouwens de moeite: we kregen al vragen tot in Canada toe.”
Andere route
De wetenschappers kwamen op de proppen met een oplossing: gezinsuitbreiding! Samson: “Deze week werd Gilbair geboren, een broertje voor Claire. En natuurlijk moet er ook met de jongste spruit gewandeld worden. Voor hem hebben we een ander parcours uitgedokterd: we vertrekken ook op Groenenborger, gaan langs de Beukenlaan naar het Wezenbergzwembad, terug door Vogelzang, langs het Middelheimpark en -ziekenhuis, en zo naar de campus. Een iets kortere wandeling, met grotere groenelementen.”
Voortaan kunnen de reeds aangemelde vrijwilligers dus met Claire en Gilbair op pad trekken. “Dat geeft ons de kans iedereen aan de beurt te laten komen”, aldus Samson. “Wandelen verloopt natuurlijk coronaveilig. We voorzien beschermende, reinigende en ontsmettende materialen, onnodig contact wordt vermeden en de planning van de wandelingen wordt voldoende verspreid over de tijd. En er is natuurlijk nog altijd de e-claire voor de tijdelijke mama’s en papa’s, en oma’s en opa’s.”