De Oorzaak, een initiatief van de Universiteit Antwerpen, UZA en De Morgen, is het grootste burgeronderzoek naar omgevingsgeluid in Vlaanderen. Welke geluiden horen we dagelijks en wat doet dat met onze gezondheid? Duizenden burgerwetenschappers hielpen de afgelopen maanden al mee aan het onderzoek.
Nu heb je als STEM-leerkracht van het 5e en/of 6e middelbaar in Antwerpen, Gent of Leuven ook de kans om mee te meten met je klas!
Hoe gaat dat in zijn werk?
Check of jouw klas buiten een vensterbank heeft waar de sensor aan vastgeklemd kan worden en kan blijven hangen van begin februari tot eind april 2025. De geluidssensor is voorzien van een ingebouwde AI module die de bron van het geluid herkent. Zo kunnen we zeer nauwkeurig het geluidslandschap van een straat - en bij uitbreiding stad- in kaart brengen. De verwerking van de geluiden gebeurt op de sensor zelf: er worden geen geluiden of gesprekken opgenomen.
Ontdek alles over de werking van de sensor.
Hoe werkt de slimme geluidssensor?
Procedure
- Wij laten je na een paar weken weten of je geselecteerd bent.
- Kort voor aanvang van de meetperiode ontvang je van ons een meetpakket met daarin de sensor, een klembeugel en uitgebreide installatiehandleiding.
- Hang de geluidssensor samen met je leerlingen op en activeer de sensor via een link die je van ons per mail ontvangt. Samen met je leerlingen volg je de in de daaropvolgende weken de metingen live mee op een online dashboard en vul je enkele korte vragenlijsten in over de impact van omgevingsgeluid op het klaslokaal en de concentratie van de leerlingen.
Extra de diepte in duiken?
We bieden vanaf februari 2025 ook een lespakket aan zodat je het onderzoek en het thema nog beter kunt integreren in je lessen.Met je deelname aan het onderzoek sensibiliseren we leerlingen over de effecten van geluid op hun gehoor en de impact ervan op hun gezondheid. Bovendien draag je met jouw deelname bij aan de verbetering van geluidskaarten in de omgeving van jouw school.
Waarom een onderzoek naar omgevingsgeluid?
Je hebt het misschien niet altijd door, maar geluid is overal: van het ruisen van bomen tot aan het voorbijrijden van een auto. Het geluid om je heen noemen we omgevingsgeluid. Dit omgevingsluid heeft een aanzienlijke invloed op ons welzijn en onze levenskwaliteit. Een aangename akoestische omgeving draagt bij aan ontspanning, concentratie en sociale interactie. Overmatig, intens, of simpelweg storend geluid kan daarentegen negatieve gevolgen hebben op je gezondheid.
Ondanks de grote impact op ons dagelijks leven, is er nog verrassend veel dat we niet weten over geluid. Zo is onze huidige kennis over geluidsniveaus op verschillende locaties - zoals die veroorzaakt door trein- of vliegverkeer - hoofdzakelijk gebaseerd op computermodellen met weinig beschikbare meetgegevens.
Met De Oorzaak leggen we ons oor te luisteren. Samen met duizenden burgerwetenschappers onderzoeken we waar geluid het hardst klinkt, maar ook waar onze oren tot rust komen. Ook duiken we dieper in de persoonlijke beleving van geluid. Want wat voor de een de concentratie verstoort, gaat mogelijk volledig aan de ander voorbij.