Volgens artikel 10.3.6 van het onderwijs- en examenreglement kunnen studenten vragen om niet geëvalueerd te worden op wettelijk erkende levensbeschouwelijke feestdagen.


Belangrijke deadlines:

Levensbeschouwelijk statuut aanvragen:

  • Eerste semester: uiterlijk op vrijdag 11 oktober 2024
  • Tweede semester: uiterlijk op vrijdag 28 februari 2025

Roosterconflict melden:

  • Na goedkeuring van je levensbeschouwelijk statuut en ten laatste 14 kalenderdagen na bekendmaking van het examenrooster, of een ander verplicht evaluatiemoment. 

Wettelijk erkende levensbeschouwelijke feestdagen?

10.3.6. In geen geval mag op zon- en feestdagen worden ondervraagd. Studenten kunnen respect inroepen voor alle krachtens de Belgische grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuigingen om op bepaalde dagen niet te worden geëvalueerd (incl. bijvoorbeeld verplichte practica). Dit geldt voor de door Belgische grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuigingen. De lijst van dagen en data wordt bij de start van het academiejaar verspreid. Studenten dienen bij de faculteit een aanvraag in uiterlijk op vrijdag van de derde lesweek van het eerste semester. Studenten die hun aanvraag indienen tijdens het tweede semester doen dit uiterlijk op vrijdag van de derde lesweek van het tweede semester.

Hieronder volgt een overzicht van feestdagen die in aanmerking komen:

Anglicaanse, katholieke en protestantse feestdagen  

De katholieke feestdagen zijn al vervat in de wettelijk vastgelegde vakanties en vrije dagen. De protestantse en anglicaanse godsdienst hebben geen feestdagen die daarvan afwijken.  

Islamitische godsdienst  

Eid al-Fitr (1 dag) en Eid al-Adha (1 dag).  

De islamitische maankalender (de Hijra) is 10 tot 11 dagen korter dan de Gregoriaanse kalender. Zo vallen islamitische feestdagen ieder jaar anderhalve week vroeger in het zonnejaar. Een islamitische feestdag wordt bepaald door het vaststellen van de nieuwe maansikkel. De aankondiging van de precieze data is afhankelijk van de door de student gevolgde regio en/of land van herkomst. Sommigen volgen de puur wetenschappelijke, astronomische methode die op voorhand uitrekent wanneer de nieuwe maan begint. Anderen volgen de traditionele methode die de nieuwe maansikkel direct na zonsondergang met het blote oog waarneemt boven de westelijke horizon. Het is daarom niet uitgesloten dat binnen de moslimgemeenschap een bepaalde groep het desbetreffend feest op een andere dag viert dan op de dag die is bepaald door het representatief orgaan voor de islamitische eredienst in België. Voor die studenten is het toegelaten voor “hun” feestdag (1 dag binnen de berekende feestperiode, geen combinatie van 2 of meerdere mogelijke dagen binnen dezelfde feestperiode) levensbeschouwelijke faciliteiten aan te vragen.  

Joodse godsdienst  

Rosj Hasjana (2 dagen), Jom Kippoer (1 dag), Soekot (2 dagen), Hoshana Rabbah (1 dag), Sjemini Atseret (1 dag), Simchat Thora (1 dag), Poerim (1 dag), Pesach (4 dagen) en Sjavoeot (2 dagen). 

Doorgaans beginnen de Joodse feestdagen 2 uur voor zonsondergang op de voorgaande avond van het feest, wanneer volgens de Joodse kalender een nieuwe dag begint.  

Orthodoxe godsdienst  

Kerstmis (1 dag), Pasen (1 dag), Paasmaandag (1 dag), Hemelvaart (1 dag), Pinksteren (1 dag) en Pinkstermaandag (1 dag). 

Het Orthodox Paasfeest, Hemelvaart en Pinksteren vallen dit academiejaar op dezelfde dagen als de katholieke feestdagen. 

De faculteit bekijkt in samenspraak met de docent welke redelijke oplossingen mogelijk zijn. Bekijk hier het gedetailleerd overzicht van de levensbeschouwelijke feestdata voor academiejaar 2024-2025. 

Rust- en gebedsmomenten?

Levensbeschouwelijke feestdagen vinden één keer per jaar plaats, terwijl levensbeschouwelijke rustdagen wekelijks plaatsvinden (meestal op vrijdag, zaterdag of zondag voor de erkende levensbeschouwing). 

Voor rustdagen en gebedsmomenten kan je geen levensbeschouwelijke faciliteiten aanvragen. We adviseren wel om ook, indien haalbaar, rekening te houden met de wekelijkse rustmomenten (vanaf vrijdagmiddag tot en met zaterdag) voor moslimstudenten (Jummah) en Joodse studenten (Sabbat) bij het inplannen van verplichte lessen, practica of evaluatiemomenten. De christelijke rustdag op zondag is reeds vervat in de academische kalender. 

Hoe kan je levensbeschouwelijke faciliteiten aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor levensbeschouwelijke faciliteiten moet je een statuut aanvragen via het aanvraagformulier. Ook als je een interuniversitaire opleiding volgt, kan je faciliteiten krijgen. 

Bij toekenning van faciliteiten op vlak van examens-, en andere evaluatievormen wordt niet afgeweken van de deliberatieregels en van de leerresultaten of kerncompetenties die gehaald moeten worden om te slagen in de opleiding. Meer informatie over omgaan met levensbeschouwelijke faciliteiten (alleen voor personeel).

Procedure

1. Levensbeschouwelijk statuut aanvragen

Vul het online aanvraagformulier in om in aanmerking te komen voor een levensbeschouwelijk statuut dat geldig is voor je hele studieloopbaan

2. Respecteer de deadlines voor het indienen van je aanvraag:

  • Eerste semester: uiterlijk op 11 oktober 2024
  • Tweede semester: uiterlijk op 28 februari 2025

​Voor een aanvraag na deze data neem je contact op met diversiteit@uantwerpen.be, maar dan is de toekenning van een levensbeschouwelijke faciliteit geen garantie.  

3. Bevestiging van je levensbeschouwelijk statuut

Als je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je een automatische bevestigingsmail. Nadien laat de universiteit via mail weten of je aanvraag is goedgekeurd. Indien goedgekeurd, dan is je levensbeschouwelijk statuut geldig voor je hele studieloopbaan en wordt dit in SisA geregistreerd. 

4. Roosterconflict melden aan je faculteit

Elk semester nadien heb je de verantwoordelijkheid om ten laatste 14 kalenderdagen na de bekendmaking van een examenrooster, of een ander verplicht evaluatiemoment, via de helpdesk, contact op te nemen met je faculteit om te melden dat je een roosterconflict hebt omwille van een levensbeschouwelijke feestdag. Bekijk het overzicht van levensbeschouwelijke feestdagen volgens de normen van de UAntwerpen. Je vermeldt bij je contact met je faculteit het volgende:

(1) welke levensbeschouwelijke feestdag uit je levensbeschouwelijk statuut zorgt voor een roosterconflict met een verplicht evaluatiemoment;

(2) de berekende/vermoedelijke datum van die levensbeschouwelijke feestdag (overeenkomstig met de interpretatie van de levensbeschouwelijke gemeenschap die in je statuut staat). Je hoeft je levensbeschouwelijke gemeenschap bij dit contact niet te vermelden. 

(3) een exemplaar van je levensbeschouwelijk statuut. 

Je persoonlijke gegevens over je levensbeschouwing worden nooit zonder je toestemming doorgegeven.

5. Beslissing over je faciliteiten

De faculteit beslist met je de docent of de faciliteiten redelijk zijn op basis van aanvaardbaarheid op het vlak van eindcompetenties, praktische haalbaarheid en verdedigbaarheid tegenover medestudenten. Indien je niet tot een redelijk alternatief kan komen in samenspraak met de faculteit en/of docent, kan je Team Diversiteit en Inclusie contacteren om dit nader te bekijken.  

De beslissing over je aangevraagde faciliteiten, lees je in het overzicht van je bevestigde faciliteiten in SisA.

Nog vragen over levensbeschouwelijke faciliteiten?