Tijdens de algemene ledenvergadering gaf rector Herwig Leirs een overzicht van het academisch beleid voor de volgende periode van 4 jaar. Frans Van Meir, EFUA-voorzitter, gaf een overzicht van activiteiten voor het komende werkjaar, met bijzondere aandacht voor de emeritiportretten die een nieuw onderdeel zullen vormen van de blog 'collectief geheugen' van de Universiteit Antwerpen. Kersvers emeritus Walter Weyns, socioloog, gaf een aandachtwekkende lezing over 'Romantische wetenschap'.
Algemene statutaire ledenvergadering 2024 - kort verslag
De zesde Algemene Vergadering van het Emeriti Forum Universiteit Antwerpen ging door op woensdagnamiddag 6 november 2024 in de Tassiszaal van het Hof van Liere op de Stadscampus. Met 46 aanwezige emeriti (36 waren verontschuldigd) was de opkomst behoorlijk te noemen.
Nadat Rector Herwig Leirs in een boeiende lezing zijn “Beleidsplan 2024-2028” had voorgesteld, las voorzitter Frans Van Meir de lijst voor van de collega’s die sinds de laatste Algemene Vergadering zijn overleden.
Het ontwerpverslag van de vorige Algemene Vergadering op 6 oktober 2023 werd unaniem goedgekeurd.
De voorzitter bracht daarna verslag uit over de werking 2023-2024. Hij besteedde heel wat aandacht aan het initiatief om een “Portret” te maken van overleden emeriti. De portretten (door collega’s geschreven) die EFUA aan het universiteitsarchief zal bezorgen worden op de blog “Collectief Geheugen” van de universiteit geplaatst. De voorzitter maakte zich sterk dat in het voorjaar reeds een 30-tal Portretten op de blog zouden staan.
De vergadering nam daarna kennis van het voorlopige voorstel van activiteiten voor het werkjaar 2024-2025: een forum over de “Geopolitieke Verschuivingen”, een bezoek achter de schermen van Opera Ballet Vlaanderen, een forum over Artificiële Intelligentie, een bezoek aan Indaver.
Tot slot gaf de voorzitter het woord aan em. Walter Weyns (FSW). In zijn zeer eloquente en erudiete lezing ging hij dieper in op een niet zo voor de hand liggende analyse van “Romantische wetenschap”.
Een gezellige en druk bijgewoonde receptie sloot de zesde Algemene Vergadering op waardige wijze af.
(pvh)
Een reflectie van Luc Nagels op de lezing van Walter Weyns
Lezing door Walter Weyns over ‘Romantische Wetenschap’.
Korte persoonlijke reflectie van Luc Nagels
Als exacte wetenschapper bleek het boeiend om eens een filosofische, romantische benadering over wetenschap bij te wonen. Walter Weyns heeft de gave van het woord, om dat tot een goed einde te brengen. Voor een exacte wetenschapper is wetenschap een doctrine, waarbij empirische metingen worden uitgevoerd , en getoetst aan hypothesen. Koel en beredeneerd. Dit is volgens Weyns’ voordracht niet het geval voor een filosofische, romantische benadering.
De romantiek zag de wetenschap niet als een koude zoektocht naar feiten, maar als een passionele ontdekkingsreis naar de diepste geheimen van de natuur, en het universum. Wetenschappers werden gezien als dichter-filosofen, die de schoonheid en mysterie van de wereld onthulden. Poëzie is dan ook voor romantische wetenschappers het centrum van hun fantasiewereld. Ook kunst neemt hier een belangrijke plaats in.
De voordracht gaf mij, exacte wetenschapper, een andere kijk op de doctrine ‘wetenschap’. Richard Dawkins kon er niet in meegaan, en verklaarde ‘philosophy is dead’. Hij gelooft, net zoals mijn exacte wetenschap collega’s toehoorders, die naast mij zaten, in de nuchtere benadering. Wij hebben het er moeilijk mee, maar waren wel gecharmeerd om alles eens poëtisch te bekijken zoals Walter Weyns dat deed. En om de goddelijke kracht van de natuur eens niet uit te drukken in formules, maar in mysterieuze schoonheid en verbeelding. Een benadering van voornamelijk kunstenaars, die zich aan het einde van de achttiende eeuw verzetten tegen de ideeën van de Verlichting. Een houding, die terug opgang lijkt te vinden. Het maakt me wat bang. Bedankt, prof. Weyns, om ons bewustzijn hier terug eloquent op te fixeren!