EFUA Concert: schot in de roos - kort verslag

Na het succesvolle bezoek aan Volkssterrenwacht Urania in Hove in het voorjaar organiseerde EFUA op 4 juni een concert met het koor Polyfoon.

De belangstelling op de zonnige zondagnamiddag was groot want de kapel van de Grauwzusters was zo goed als volgelopen  met EFUA-leden en sympathisanten van Polyfoon.

Het koor bracht een selectie van vocale meesterwerken uit de renaissance en de 21ste eeuw onder de noemer Missa Splendida.

En dat Polyfoon een briljante a capella uitvoering bracht, bewees het warme en lange applaus dat dirigent Lieven Deroo  en zijn zangers op het einde te beurt viel.

Voorzitter Frans Van Meir nodigde daarna alle aanwezigen én de koorleden uit op een receptie in de patio.

De afwezigen hadden zoals altijd……

(pvh)


Programma

14:30u De deelnemers kunnen plaats nemen in de kapel

15:00u Polyfoon brengt de Missa Splendida, vocale meesterwerken uit de renaissance en de 21ste eeuw van De Machaut, Da Palestrina, Schronen, D’hollander, de Rore, Whitacre en Gjeilo.

16:00u Na het concert wordt in het atrium een receptie aangeboden aan alle deelnemers.

Ensemble Polyfoon

Polyfoon is een projectmatig ensemble van ervaren zangers, in 1999 samengebracht door artistiek leider Johan Geerts en zanger-dirigent Lieven Deroo. Van bij zijn ontstaan heeft het zijn eigen stem laten horen in het Vlaamse koorlandschap. Dat heeft het ensemble gedaan met groots opgezette concertconcepten met muziek, beeld en woord, of projecten met een bijzondere thematiek. Daarbij is er één constante: elk van de projecten is een verrassende confrontatie tussen oude en hedendaagse polyfonie. Polyfoon huldigt dus het ‘ante et nunc’ principe – van vroeger en nu. En elk van de concerten is opgebouwd rond één specifiek thema, verhaal of componist.

Daarvoor vraagt Polyfoon geregeld aan hedendaagse componisten om voor het ensemble nieuw werk te schrijven – Daan Manneke, Geert D’hollander, Willem Ceuleers, Coen Vermeeren, Alain De Ley, Bart Van Reyn, Luc De Winter en Jeroen D’hoe.

Tegenwoordig heeft Polyfoon zijn thuisbasis in Temse, en blijft het ensemble ook een vaste gast in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Maar Polyfoon concerteerde ook in iconische locaties in het buitenland: de Dom van Avignon, de Kathedraal van Salamanca, het Palaçio Naçional de Queluz, de St. Albans Cathedral, Ely Cathedral, de Catedral de San Salvador (Zamora), de Igreja Nossa Senhora da Nazaré, de kerk van San Guiliano dei Fiamminghi in Rome, e.a..

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Polyfoon zijn: een concerttournee met het Vlaams Radiokoor (met het 40-stemmige Spem in Alium van Tallis), de Missa Pro Vivis van Alain De Ley, Anima Mea, een audiovisuele voorstelling over Vesalius met o.a. Michaël Pas, het project ‘L’Homme Armé’ met Warre Borgmans en Stefan Vanfleterensamenwerkingen met Psallentes, Octopus, K’s Choice, Ensemble Blagovest (LV), en zovele oude en hedendaagse polyfone meesterwerken, gaande van Lassus, Ockeghem en Gesualdo tot Pärt en Tavener.

Kapel Grauwzusters

Universiteit Antwerpen, Stadscampus, Kapel van de Grauwzusters, 

Lange St Annastraat 7 te 2000 Antwerpen

Plan Stadscampus

Klik hier


Wie met de wagen komt, parkeert het best in de openbare parking Opera of Roosevelt.