Mark Nelissen - Eindelijk oud - chinese vertaling
Gedragsbioloog emeritus Marc Nelissen kondigt fier aan dat zijn boek 'Eindelijk oud', ook een Chinese vertaling heeft.
Voor de liefhebbers met (oude) vrienden in China, een ideaal nieuwjaarsgeschenk. Chinees nieuwjaar is 29 januari. (nota van fvm)
Erik Henderickx - Strategisch HRM
Het boek Strategisch HRM is een onmisbare bron voor studenten in het hoger onderwijs, HR-verantwoordelijken en managers die streven naar een optimale synergie tussen de organisatiedoelstellingen en het potentieel van hun medewerkers.
Erik Henderickx publiceert samen met Lou Van Beirendonck, Charlotte Van Beirendonck en Marijke Verbruggen een geheel herziene uitgave van een veel gebruikt handboek.
Meer info over het boek vindt u hier.
Guido Vanheeswijck - Levende Stenen - De kathedraal van Antwerpen
Guido Vanheeswijck (1955) is emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Hij is redacteur van Streven. Vrijplaats en columnist voor Tertio. Recent publiceerde hij Onbeminde gelovigen (2019) en Tegendraadse beschouwingen (2022). Dat laatste kreeg de prijs voor het spirituele boek.
Samen met Abrecht De Preter had hij de redactie van het boek.
Meer info via deze link.
Jef Verschueren - De Canon als Vlaams-Nationalistisch project
In december 2023 organiseerde het EFUA een lezing én panelgesprek over De Canon van Vlaanderen. Het was een succesrijke bijeenkomst met geanimeerde discussies.
Volgens Walter Pauli heeft de Canon de kritiek overleefd. Betekent dit dat de kritiek onterecht was? Het was voorspelbaar dat die vraag na verloop van tijd zou opduiken, of zelfs dat ze stilzwijgend positief beantwoord zou worden.
Eind mei 2024 bracht Em. Prof. Jef Verschueren een kritische analyse. De volledige tekst is in als e-book beschikbaar op de Kif Kif-site
Herman Van Goethem - 1942 Het jaar van de stilte (herwerkte uitgave)
In 2019 publiceerde Herman Van Goethem zijn ophefmakende bestseller over 1942. De auteur brengt het Antwerpen van 1942 tot leven in een beklijvende analyse in dagboekvorm waarin de Jodenvervolging centraal staat. Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid over de oorlogsafloop.
De recente oorlog in Oekraïne en de vrijgave van belangrijke archivalia zoals de oorlogsboeken van oorlogspremier Hubert Pierlot brachten de auteur tot een grondige herwerking van zijn boek. Pierlot houdt in 1942 de militaire evolutie in de Krim, de Donbas en elders nauw in de gaten. Hoe zal de oorlog eindigen? Wij zijn nu evenzeer in het ongewisse als Pierlot in 1942.
Herman Van Goethem graaft ook dieper naar de afwachtende positie van de Belgische regering in Londen tot einde 1942 – om heel begrijpelijke redenen: als klein land tussen grootmachten zouden de toekomstige vredesbesprekingen weleens in het nadeel van België en zijn Congokolonie kunnen uitdraaien.
Niemand die weet wat de toekomst brengt.
Meer info bij Pelckmansuitgevers
Jan Vranken - Recht op grijs. Bouwen aan ouderenbeleid - Uitg. Gompel&Scavina 2024
Recht op Grijs verkent perspectieven van ouderen in meerdere levensdomeinen. Essentiële inzichten voor wie niet om de vergrijzing heen kan: beleidsmensen, actieve middenvelders, docenten en studenten in onder meer sociale opleidingen. En voor ouderen zelf, natuurlijk.
Jan Vranken is emeritus gewoon hoogleraar van de Universiteit Antwerpen. Hij was oprichter van OASeS (Onderzoekscentrum Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad – nu CRESC) en editor van de eerste 19 edities van het (Vlaamse) Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting.
Voor meer info klik hier.
Jan Vranken - Ongehoord en ongezien. Hoe Vlaanderen vergrijst - Uitg. Gompel&Svacina 2023
Jan Vranken is emeritus gewoon hoogleraar sociologie aan de Universiteit Antwerpen, oprichter van het Onderzoekscentrum Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) en editor van de eerste negentien edities van het Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting. Meer informatie over het boek vindt u hier.
Pioneering Social Europe - Liber Amicorum Herwig Verschueren Uitg die Keure 2023
Dit Liber Amicorum viert het werk van professor Herwig Verschueren. Na van 1992 tot 2004 bij de Europese Commissie (DG EMPL) te hebben gewerkt, werd hij hoogleraar internationaal en Europees sociaal recht aan de Universiteit Antwerpen en aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij onophoudelijk bleef werken aan de versterking van de sociale dimensie van de Europese Unie.
Pioneering Social Europe bevat 35 bijdragen van (oud-)collega's, promovendi en vrienden die reflecteren op enkele van de onderwerpen die Herwig het meest na aan het hart liggen: Europese integratie, mobiliteit binnen de EU en internationale migratie, coördinatie van de sociale zekerheid, toegang tot sociale bijstand, gelijke behandeling, de interne markt en concurrentie op het gebied van regelgeving. Samen bieden de bijdragen niet alleen een rijk overzicht van de meest recente ontwikkelingen in en beperkingen van de sociale verworvenheden van de EU, maar bieden ze ook een breed scala aan beleidsaanbevelingen die nodig zijn om van een sociaal Europa een duurzame realiteit te maken.
Voor meer info klik hier.
Jan Naudts publiceert in Information Geometry
Legendre duality: from thermodynamics to information geometry
This scientific paper reviews the role of convex duality in Information Geometry.
link
Met gedreven groet - Liber Amicorum Ria Janvier - Uitg. die Keure 2023
Dit Liber Amicorum bevat bijdragen van de emeriti Bea Cantillon, Daniël Cuypers, Erik Henderickx en Anne Van Regenmortel.
Meer info vind je bij de uitgeverij die Keure.
Aviel Verbruggen - Energie- en klimaatbeleid ontluisterd - Uitg. Garant 2023
Aviel Verbruggen is emeritus professor gespecialiseerd in energie- en milieueconomie, energietechnologie en -beleid. Hij was een pionier in het energie- en klimaatdebat sinds de jaren 1970. Meer info vind je op zijn webpagina.
Bernard Hubeaux en Jan Vranken - Recht en sociale ongelijkheid
Het uitgangspunt van dit Tegenspraak-cahier is een paradox in de maatschappelijke ontwikkeling. In de rechtsontwikkeling van de afgelopen decennia werden diverse traditionele ongelijkheden weggewerkt en discriminatieverboden ingevoerd, die in de loop van de jaren alsmaar gedifferentieerder en strenger geworden zijn. De economische en sociaalwetenschappelijke literatuur leren ons nochtans dat de meeste sociale ongelijkheden en in het bijzonder de inkomens- en vermogensongelijkheid in dezelfde periode niet af-, maar toegenomen zijn. Meer informatie over dit boek vindt u hier.
Robrecht van Hee - Het Stuivenbergziekenhuis (1879-2022)
De geschiedenis van dat ziekenhuis is volgens Bob van Hee bij uitbreiding de geschiedenis van de geneeskunde en de zorg uit die tijd. Die geschiedenissen mogen we niet verloren laten gaan, vond Van Hee. Hij schreef er dus een boek over: Het Stuivenbergziekenhuis (1879–2022)- Een erfgoedicoon in Antwerpen.
Het Stuivenberggasthuis kwam er omdat het Sint-Elisabethgasthuis te klein werd. Er was dringend behoefte aan een tweede ziekenhuis in Antwerpen.
Lees hier meer over het boek en zijn auteur.
Jef Verschueren - Medeplichtig
In Medeplichtig verkent Jef Verschueren de vraag hoe en in welke mate wij allemaal medeplichtig zijn aan nefaste ontwikkelingen in de politiek, in onze instellingen en de media. En vooral: wat kunnen we doen met de antwoorden op die vraag?
De strijd om betekenis, waaraan iedereen kan deelnemen, vormt de kern van maatschappelijke processen – met onderwijs als sluitsteen voor kritisch burgerschap.
Klik hier voor meer info.
Ludo Cuyvers - Neo-Marxism and Post-Keynesian Economics
Piero Sraffa and Joan Robinson, both iconic Cambridge economists, were highly influenced by the economic theory of Karl Marx, and integrated important elements of Marx’s economic system into their theories. This book argues, based on published and unpublished documents, that the work of Sraffa and Robinson can in fact be considered as essentially post-Keynesian neo-Marxist.
Following on from ideas briefly introduced in Cuyvers’s Economic Ideas of Marx’s Capital (2017), this book will particularly appeal to readers interested in the history of economic thought, the work of Sraffa, Robinson and Marx, post-Keynesian economics and neo-Marxism.
Ludo Cuyvers is Emeritus Professor at the University of Antwerp, Belgium and Extraordinary Professor at North-West University, South Africa.
Klik hier voor meer informatie
Jef Verschueren - Complicity in discourse and practice
Het is gebruikelijk om te zeggen dat we in moeilijke tijden leven. De liberale democratie verkeert in een crisis. De academische vrijheid wordt ernstig ingeperkt. De media bieden minder inzicht en analyse dan verwacht mag worden gezien de wildgroei aan communicatiemiddelen. Op basis van decennialang onderzoek naar het sociale en ideologische functioneren van het discours en met een focus op politiek, universiteiten en de media, biedt Jef Verschueren een analyse van de huidige praktijken, vraagt zich af of we allemaal medeplichtig zijn en doet suggesties voor wat we kunnen doen.
De vertaling van dit boek is verschenen in november 2022
Paul Pelckmans - Sterven in Brieven
Paul Pelckmans is emeritus hoogleraar Franse en Algemene Literatuur aan de Universiteit Antwerpen. Hij doet literair antropologisch onderzoek over fictieliteratuur en egodocumenten uit de vroege moderniteit. Zijn recentste werk: Sterven in Brieven.
Mark Nelissen - Voetstuk
Emeritus Mark Nelissen was vanaf 1987 als professor verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Het centraal thema van zijn onderzoek en publicaties is het sociaal gedrag bij dier en mens. Hij doceerde gedragsbiologie, evolutiepsychologie, biologische antropologie, dierenwelzijn en celbiologie. Zijn (Darwinistische?) evolutie, en zijn dozijn boeken kan je vinden op Wikipedia Mark Nelissen. Een Belgische krant schreef: "Groot-Brittannië heeft Richard Dawkins en Robert Wright, de VS hebben Oliver Sacks en Steven Pinker, wij hebben Mark Nelissen."
Guido Vanheeswijck - Tegendraadse beschouwingen
Guido Vanheeswijck is sinds 1 oktober 2021 emeritus-hoogleraar aan Universiteit Antwerpen en KU Leuven. Hij is redacteur van Streven Vrijplaats en columnist bij Tertio.
Frank Willaert - Het Nederlandse liefdeslied in de middeleeuwen
Met dit boek geeft Frank Willaert meer dan drie eeuwen lyriek aan de hedendaagse lezer terug, vanaf het overbekende en toch mysterieuze Hebban olla vogala tot aan het begin van de rederijkerstijd. Niet alleen geeft hij interpretaties van talrijke liederen, maar hij besteedt ook uitvoerig aandacht aan hun context: aan dichtende edellieden, speellieden en burgers; aan luidruchtige dansfeesten en aan intieme vertolkingen; aan zangers en aan instrumentalisten; aan de verhouding tussen oraliteit en schrift; aan nieuwe liedmodes en aan taaie tradities.
Frank Willaert (1952) is emeritus hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij publiceert vooral over middeleeuwse mystiek en lyriek. Hier meer info over het boek.
Helma De Smedt - Met kennis van zaken
Nothing will come of nothing. Deze woorden legde William Shakespeare in de mond van de oude King Lear. Van niets komt niets is een uitspraak die eigenlijk al veel verder teruggaat dan begin zeventiende eeuw; de filosofen van het antieke Griekenland bezigden ze al. Het is een uitspraak – lichtjes tongue in cheek, dat geven we grif toe – die we uiterst toepasbaar vonden voor wat er aan een universiteit gebeurt. Alles ontstaat immers uit onderzoek en onderwijs.
De Universiteit Antwerpen is een relatief jonge, dynamische universiteit, waarop we met z’n allen trots zijn. Elke geschiedenis kent een voorgeschiedenis en wil die nu toch in Antwerpen bijzonder interessant zijn…Want, lang vóór onze geliefde universiteit tot stand kwam leefde er in de Scheldestad al heel wat op het vlak van wetenschap en onderwijs. Drukkers, uitgevers en boekverkopers speelden bovendien een cruciale rol bij de verspreiding van kennis. Dat proberen wij – de samenstellers en de auteurs van het boek - met evenveel doorwrocht onderzoek als puur plezier aan te tonen in het boek Met kennis van zaken. Wetenschap en onderwijs in Antwerpen vanaf 1500, waarvan de Engelse editie niet voor niets – vergeef ons de woordspeling - Nothing will come of nothing. Science and education in Antwerp since 1500 heet.
Het boek is online te bestellen via ASP
Louis Beyens - Het hoge Noorden
Louis Beyens is emeritus hoogleraar biologie bij de onderzoeksgroep Ecosysteembeheer aan de Universiteit Antwerpen. Hij schreef o.a. De graangodin(2009) over het ontstaan van de landbouw en Het masker van de raaf(2010) over leven op de noordpool. Ook Het hoge noorden (2016), De raaf (2018), en The Future Polar Bear (2019), zijn van zijn hand.
Paul Pelckmans - Op wereldreis met Voltaire
Paul Pelckmans is emeritus hoogleraar Franse en Algemene
Literatuur aan de Universiteit Antwerpen. Onderzoek op het raakvlak van
literatuurstudie en mentaliteitsgeschiedenis, met focus op romans en
egodocumenten uit de vroege moderniteit: La Fontaine, Rousseau, Belle van
Zuylen, Jan Potocki, Conscience…
Meest recente werk: Op wereldreis met Voltaire : Filosofen en Frankrijk in de 18de eeuw. In voorbereiding: Sterven in brieven. De ars moriendi van de Verlichting.
Jacques Claes - De gebeurtenis Antwerpen
Jacques Claes is emeritus hoogleraar psychologie aan de
universitaire faculteiten Sint Ignatius. Claes staat bekend om zijn heldere
filosofische geest, een scherpzinnige blik en humorvolle taal. Vanuit zijn
werkkamer op de Groenplaats, met zicht op de Antwerpse kathedraal, denkt hij na
over de zin van het leven. Hij schreef hierover vele boeken. Eén gedachte van
Claes komt nu in zijn werken steeds terug: de relatie tussen de mens en de
dingen. In 2019 verscheen nog een heel ander boek: De gebeurtenis Antwerpen,
hoe het ging en gaat.
De mening van Luc Nagels in DOORBRAAK
Emeritus Chemie professor Luc Nagels schreef in 2019-2020
een dertigtal artikels voor het e-tijdschrift ‘Doorbraak’. Daarin probeert hij
meestal denkpistes uit de beta-wetenschappen te analyseren vanuit zijn
alfa-wetenschappers oogpunt. Zijn artikels zijn gratis leesbaar (behalve de ‘+’
artikels) te vinden op internet: Luc Nagels.