© Margot Verstuyft

De master in het Cultuurmanagement viert met trots haar 25-jarig bestaan! Dit bijzondere jubileum markeren we met een grootschalig evenement, waarin we niet alleen onze alumni in de schijnwerpers zetten, maar ook de toekomst van cultureel leiderschap verkennen.

Tijdens dit event brengen we alumni, docenten en andere belanghebbenden samen om in dialoog te gaan over de uitdagingen en kansen binnen de culturele sector. In een tijd waarin duurzaamheid en innovatie steeds belangrijker worden, willen we samen nadenken over hoe cultureel leiderschap zich verder kan ontwikkelen en hoe we als sector wendbaar en weerbaar kunnen blijven. Zo koppelen we dit jubileumfeest aan het jaarlijkse congres van het Fonds voor Cultuurmanagement, waarmee we inhoudelijke verdieping combineren met netwerkmogelijkheden en inspirerende ontmoetingen. 

Different roles for the cultural manager today and in the future: Navigating Complexity and Change

De term ‘zakelijk leider in de cultuursector’ dekt vele ladingen en blijft vaak vaag. De samenleving verandert voortdurend en de verwachtingen t.a.v. de zakelijke leiding nemen alleen maar toe. Dit nodigt uit om breder te kijken naar het ecosysteem rondom cultureel organisaties. Wat is nodig om een gezonde en toekomstbestendig culturele organisatie uit te bouwen? Het is belangrijk stil te staan bij zowel de diverse rollen die de cultuurmanager vandaag dient op te nemen. Welke profielen en vaardigheden zijn hierbij onmisbaar? Voor het garanderen van een duurzaam cultuurmanagement biedt ook een historisch perspectief waardevolle inzichten. De samenleving en de verwachtingen zijn immers sterk gewijzigd. Hoe zien de rollen van toekomstige cultuurmanagers eruit? Welke voorwaarden zijn nodig om deze rollen succesvol te vervullen binnen organisaties? Wat kunnen beleidsmakers doen om het zogenaamde tekort aan cultuurmanagers te versterken? Diverse vormen van educatie en leerprogramma’s zijn ondertussen opgestart, zoals academische masters en professionale bachelors, microcredentials, masterclasses, mentoring en coaching, waarbij ook de intergenerationele dimensie een belangrijke dimensie is. Het streven naar duurzaam cultuurmanagement vraagt om heldere profielen, relevante competenties en toekomstgerichte vaardigheden en het investeren in jong talent. Daarnaast is het belangrijk om deze functie aantrekkelijk te maken en de erkenning te bieden die ze verdient. Een goede balans tussen de verwachtingen van de sector, de overheden, de samenleving is daarbij essentieel. Tot slot is een goed functionerend ecosysteem noodzakelijk om het cultuurbeleid naar een hoger niveau te tillen. Een waardevolle bijdrage zal geleverd worden door het betrekken van onze Alumni Cultuurmanagement en LinC Lage Landen in dit debat.


Het Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen wil reeds meer dan 20 jaar de reflectie en het debat over het cultuurmanagement stimuleren. Hiertoe organiseert het Fonds met de steun van de heer Thomas Leysen jaarlijks een najaarslezing en een congres rond een relevant management topic in de cultuursector. Tevens reikt het Fonds alternerend een prijs uit aan een scriptie en een doctoraat in het Cultuurmanagement. Het Fonds wil daarmee de kwaliteit van het management in de sector van kunst en cultuur mee helpen stimuleren en goede praktijkvoorbeelden delen.

Programma

9:00 - 9:30: Registration & Welcome Coffee

9:30 - 9:40: Welcome Address - Rector Prof. dr. Herwig Leirs

9:40 - 9:50: Opening Remarks - Lien Van de Kelder (TBC)(Schepen voor Cultuur, Werk, Gelijke Kansen en Internationale Solidariteit, Stad Antwerpen)

09:50 - 10:00: Prof. dr. Annick Schramme  -  Introduction and contextualization of the conference theme and programme

10:00 – 10.35: Academic Keynote: Prof. dr. Annukka Jyrama, Academic Director Master program Cultural Manamagent, Estonian Academy of Music and Theatre and Aalto University Finland. Leading partner of the Erasmus+ project: Reinventing Mentoring in Arts Management. 

10.35 – 11.10: Academic Keynote: Prof. Dr. Lluís Bonet Agustí (University of Barcelona). Expert on the CHARTER project in the heritage sector. Prof. Dr. Lluís Bonet Agustí will share his vision on the future of cultural management.

11:10- 11:30: Coffee Break & Networking

11:30 – 12.30: Panel discussion - "different roles for the cultural manager today and in the future: Navigating Complexity and Change" met panelleden: 

- Anne Bramer (Investor Relations Manager, Caviar);

- Thomas Dievelaar (Fondsenwerver bij Van Gogh Museum);

- Frederike Van Lindt (Zakelijk consulent, Cultuurloket).

Jan Vandenhouwe (TBC)(Overkoepelend artistiek directeur, Opera Ballet Vlaanderen).

12.30 tot 13.30: Lunch

 13:30 – 13:40: Muzikale performance door Marjolein Desmet (fluit), Enrique Manzano (fluit) & Elisabeth Crommelynck (piano)

13:40 – 13:55: Introductie op de break-outsessies gepresenteerd door Pia Van Cauwenbergh (Alumni Cultuurmanagement met specialisatie in deze thematiek wegens masterscriptie) & Prof. Dr. Annick Schramme.

 13:55 – 15:15: Parallelle Break-out sessies (U kan deelnemen aan twee sessies van elk 40 minuten). De sessies worden begeleid door alumni en professoren van de Master Cultuurmanagement.

1.     Duurzaam HR: hoe  artistieke loopbanen duurzaam managen? Moderator: Leonie Delaey (Praktijkassistent - Master Cultuurmanagement · Coördinator Leadership in Culture - LinC) & Prof. dr. Sofie Jacobs

2.     Artistiek vs zakelijk leiderschap: hoe balanceren tussen maat en onmaat? Moderator: Bob Permentier (B-Classic & Nationaal Orkest van België) & Prof. Bruno Verbergt 

3.     Duurzame cultuurinfrastructuur: laveren tussen bewaren en vernieuwen van ruimtes. Moderator: Leonard Adriaen (Researcher UAntwerpen, Echoes – European Cloud for Heritage OpEn Science) & Prof. Rita De Graeve

4.     De cultuurmanager en het beleid: over strategische beleidsplanning en impactgericht werken: Moderator: Lukas Declercq (Policy officer · Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken) & Prof. dr. Annick Schramme 

5.     Financiële duurzaamheid en de strategische ondernemer: Moderator: Kasper Claeys (Zakelijk en financieel medewerker laGeste) & Prof. Dirk De Corte

6.     Samenwerken en -delen als toekomstig organisatiemodel in de Culturele en Creatieve Industrieën: Moderator: Sofie Vreys (General Manager - de Roovers) & Prof. Tobias Van Royen 

7.     De cultuurmanager als verbinder tussen publiek, missie en maatschappelijke Impact: Moderator: Hannah Thijs (hoofd Collectie en Tentoonstellingen in Museum Hof van Busleyden)Prof. dr. Ingrid Moons

8.     De culturele ondernemer als pionier in creatieve vernieuwing: Moderator: Floris Benoit (aanvoerder van Studio Copain) & Prof. dr. Walter van Andel

15:15 – 15:30: Pauze

15:30 – 16:00: Plenaire terugkoppeling: panelgesprek met de moderatoren van de break-out-sessies

16:00 tot 17:00: Slotpanel met als panelleden

- Bart Geernaert (Algemeen Coordinator bij De Republiek Stadmakers);

- Maarten Quaghebeur (Directeur - Cultuurloket);

Eva Wuyts (Algemeen coördinator. HISTORIES vzw)

- Piet Menu (TBC)(Hoofd Koninklijk Conservatorium Antwerpen)

17:00 – 17:10: Slotreflectie door Decaan Prof. Dr. Ann De Schepper - Decaan Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie

17:10 - 17:20: Afsluitende beschouwing door Caroline Gennez (Vlaams Minister van Welzijn, Cultuur, Armoedebestrijding en Gelijke Kansen).

17:20 – 19:00: Receptie & Netwerkmoment


Praktische informatie

Maandag 12 mei - 9u tot 19u

Universiteit Antwerpen - Hof van Liere - Frederik De Tassiszaal

Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen

Prijs inkom: 25 euro

Prijs alumni, bestuursleden en medewerkers/studenten UAntwerpen: gratis (registratie via alumni knop)

In de prijs zijn lezingen en een lunch inbegrepen. 

Partners van dit event