Trailer

Film 'Une si longue marche'

Dit event vond plaats op 6 maart 2024

INTERREG Clancy stelt voor:

Filmvoorstelling Une si longue marche

‘Une si longue marche’ van Dominique Loreau is een fascinerende film die de wolhandkrabben volgt tijdens hun trek tussen kust en binnenland. We zien hoe ze soms noodgedwongen het water uitkomen om menselijke obstakels te omzeilen. Dit zorgt voor opvallende taferelen in Vlaamse steden, of bijvoorbeeld voor storingen in het koelsysteem van een kerncentrale. Het veroorzaakt ook heel verschillende reacties, speculaties en fantasieën in de verbeelding van lokale bewoners.

Voor de film kaderden we even waarom de wolhandkrab zo belangrijk is. Achteraf was er een receptie om in een ongedwongen setting na te praten.

Wanneer: 6 maart 2024, 18:30

Waar: UAntwerpen Grauwzusters

Programma:
18:30 – 18:45 Welkom (deuren sluiten om 18:45, dus wees op tijd).
18:45 – 19:10 Wetenschappelijke context door onderzoekers Jonas Schoelynck en Heleen Keirsebelik
19:10 – 19:30 Inleiding door regisseur Dominique Loreau
19:30 – 20:45 Filmvoorstelling
20:45 – 21:45 Receptie: tijd om rustig na te genieten
21:45 – 21:55 Einde

Clancy?

Clancy is een Europees INTERREG project, gecoördineerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en UAntwerpen, samen met partners uit België, Frankrijk, Duitsland en Zweden. Het doel: de populatie wolhandkrabben in de Europese rivieren aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd hun ecologische status verbeteren.

Toen de Chinese wolhandkrab in 1912 voor het eerst werd waargenomen in de rivier de Aller in Noord-Duitsland, verwachtten maar weinigen dat de vreemde, harige krabbensoort zich hier zo massaal zou verspreiden. Vandaag, meer dan een eeuw later, is het evenwel glashelder: de soort, die hoogstwaarschijnlijk werd geïntroduceerd via het ballastwater van vrachtschepen, is nu met duizenden tegelijk te vinden in bijna elke rivier en sloot langs de kusten van de Noordzee, van Noord-Frankrijk tot Zuid-Scandinavië. Daarom is de soort toegevoegd aan de lijst van de 100 gevaarlijkste invasieve soorten ter wereld van de International Union for Conservation of Nature (IUCN). Acht instituten hebben nu hun krachten gebundeld om strategieën te ontwikkelen voor het effectief terugdringen van de populatie wolhandkrabben via het door de EU gefinancierde Interreg Noordzeeproject Clancy.




Clancy webpage