Invasieve krabben kunnen ook bij vissers overlast veroorzaken

Hobbyvissers rapporteren vaak schade aan hun materiaal. De oorzaak? De oprukkende Chinese wolhandkrab. Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen willen de problematiek in kaart brengen en roepen hengelaars op een enquête in te vullen.

De Chinese wolhandkrab, een exotische invasieve soort, wordt steeds vaker waargenomen in Vlaanderen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er zeer grote aantallen in onze rivieren aanwezig zijn. Zo ving de Vlaamse Milieumaatschappij dit jaar al meer dan 200 000 krabben in de krabbenval in Grobbendonk (zie diagram).


Het aantal gevangen wolhandkrabben per dag in 2025 ten opzichte van 2024 in de krabbenval van Grobbendonk. (bron: Vlaamse Milieumaatschappij; opmaak grafiek: Heleen Keirsebelik)

Bovendien komen mensen steeds vaker in aanraking met deze soort. De impact is voelbaar, zowel voor de natuur als voor de mens. De krab tast onderwaterstructuren aan, vernietigt waterplanten en veroorzaakt schade aan vismateriaal, wat de pret van een ontspannen dag aan het water voor hengelaars flink kan bederven.

Oren en ogen van onze rivieren

Om de impact van deze soort op hengelaars beter te begrijpen, start de Universiteit Antwerpen een nieuw onderzoek. “Hengelaars staan op de eerste rij om te observeren wat er gebeurt in onze waterlopen,” zegt onderzoeker Jonas Schoelynck, aquatisch ecoloog verbonden aan de Onderzoeksgroep ECOSPHERE.

“Ze zijn als het ware de oren en ogen van onze rivieren, en ondervinden vaak als eersten de negatieve gevolgen van de aanwezigheid van de wolhandkrab. Vorig jaar alleen al werden er in Vlaanderen 59 125 visverloven uitgereikt door de Vlaamse overheid. Het gaat dus om een belangrijke groep mensen die geregeld aan onze waterlopen actief zijn.”

Opgeviste wolhandkrabben kunnen het hengelmateriaal beschadigen.

Steeds vaker geven hengelaars aan dat ze hinder ondervinden, veroorzaakt door de krab. De gerapporteerde schade varieert van bijkomende kosten – bijvoorbeeld door het verdwijnen van aas en beschadiging van materiaal – tot een verstoring van hun vrijetijdsbesteding. Bovendien kunnen de krabben ook het ecosysteem uit balans brengen, wat mogelijk een negatieve invloed heeft op het visbestand zelf.

Probleemzones in kaart brengen

Collega Anne Bergmans, milieusocioloog verbonden aan de Onderzoeksgroep CRESC, vult aan: “Er doen heel wat verhalen de ronde over de hinder die hengelaars ondervinden. Met deze enquête willen we deze informatie objectief in kaart brengen: hoe frequent en hoe ernstig is die hinder? In een online enquête kunnen hengelaars hun ervaringen, de hoeveelheid gevangen krabben en de locaties waar ze deze tegenkomen, delen. Op die manier kunnen wij probleemzones nauwkeurig in kaart brengen.”

De studie kadert binnen het INTERREG CLANCY-project, een grensoverschrijdend initiatief dat de verspreiding van Chinese wolhandkrabben in Europese landen onderzoekt en beheert. Het project wil kennis delen, monitoring verbeteren en gezamenlijke oplossingen ontwikkelen om de impact op ecosystemen en menselijke activiteiten te beperken.

Hengelaars die hun steentje willen bijdragen, kunnen deelnemen aan de enquête via https://uantwerpen.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_54NlRNFlzoUIsjc.

Meer informatie over het CLANCY-project kan je vinden op www.interregnorthsea.eu/clancy.