GOBAREG is niet enkel op zoek naar academische kennis. Er wordt ook geprobeerd om die kennis om te zetten in praktische tools die bruikbaar zijn voor het werkveld.
Door middel van een valorisatietraject wilt GOBAREG de wetenschappelijke kennis en expertise omzetten in concrete instrumenten, procedures en praktijken met maatschappelijke impact. Om dat te bereiken wordt er samengewerkt met een netwerk van adviespartners die een link hebben met ons thema en die elk een eigen perspectief en expertise inbrengen.
Valorisatiedoelstellingen
Het GOBAREG-project weerspiegelt beleidsnoden van zowel de OESO, de Europese Commissie en Belgische federale, regionale en lokale overheden. Het valorisatiedoel van het project is het ondersteunen en innoveren van het ontwerp en de implementatie van doelregelgeving (DRG) door
- (UO1) het ontwikkelen en valideren van een empirisch onderbouwde toolkit voor legitieme DRG in een hybride context die beschikbaar is voor alle regime-actoren;
- (UO2) het bevorderen van gedeelde kenniscreatie tussen onderzoekers en maatschappelijke gebruikers en het inspireren van innovatie in de planning, ontwikkeling en implementatie van verschillende types regelgeving in Vlaanderen en daarbuiten; en
- (UO3) het verbeteren van de kennis, het inzicht en de capaciteit van regimeactoren met betrekking tot legitieme DRG in een hybride multi-actor context.
De valorisatiestrategie van het project is gebaseerd op een multi-actor, multi-sector en multi-methode benadering. Het doel is om regelgevende innovatie te bereiken door middel van nauwe interactie tussen onderzoekers en maatschappelijke gebruikers. De multi-sectorale aanpak zorgt voor verschillen in contexten en verhoogt daarmee het vertaal- en opschalingspotentieel van projectresultaten. De methoden die in het project worden toegepast, worden tegelijkertijd als waardevolle valorisatie-instrumenten beschouwd. Door een aanpak van co-creatie, zal GOBAREG evolueren naar een onderzoek dat ‘co-designed’, ‘co-produced’ en ‘co-disseminated’ is en waarin zowel onderzoekers als maatschappelijke gebruikers inzichten aanbrengen en samen waarde creëren. Co-creatie wordt gefaciliteerd door het netwerk van adviespartners.
De resultaten van GOBAREG zullen worden vertaald en opgeschaald via verschillende valorisatieinstrumenten: (a) communicatiestrategie; (b) DRG kennisplatform; (c) ‘evidence-based’ DRG toolkit; (d) onderwijs en opleiding; (e) beleidsbrieven; en (f) internationaal colloquium en praktijkconferentie.
Interesse?
Dit onderzoek is fundamenteel opgevat als tweerichtingsverkeer. Daarom ook een oproep: zijn er in uw organisatie/sector ingrijpende discussies bezig rond (doel)regelgeving, wenst u deel uit te maken van ons netwerk of hebt u suggesties, neem dan contact op met het onderzoeksteam (gobareg@uantwerpen.be). Dan bekijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen.