Klimaat en onderzoek
Dit is slechts een fractie van het onderzoek dat hier en elders wordt gevoerd.
Aan de Universiteit Antwerpen zijn er veel meer onderzoekers mee bezig dan er hier wordt opgesomd.
Wil je je eigen onderzoek hier zichtbaar bij? Geef een seintje aan de duurzaamheidscoördinator om te proberen het overzicht compleet te krijgen: alle inbreng is meer dan welkom!
Onderzoek in eigen huis of elders, een tipje van de sluier
- Het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit, Curieuzeneuzen, wordt gecoördineerd vanuit UAntwerpen door prof. Filip Meysman, verbonden aan het Global Change Ecology Excellence centre.
- Een link zoeken tussen fijn stof, mobiliteit, luchtvervuiling? Onze onderzoeksgroep van de bio-ingenieurs combineert het allemaal... in het artikel van De Standaard vind je het klaar en duidelijk uitgelegd hoe die eerste stapjes werden gezet. Intussen hebben de AIRBEZEN van prof.Roeland Samson al andere regio's van Vlaanderen veroverd.
- Binnen EduBron, een onderzoeksgroep van het Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen zit Educatie voor Duurzame ontwikkeling ingebed.
- Het klimaatdebat heeft minder wetenschap en meer ideologie nodig. Een stevige stelling die onderzoekers van de Universiteit Antwerpen al in 2014 bepleitten in Knack.
- Klimaatsceptici worden gecounterd door onderzoekers van de universiteit Antwerpen, Hans De Boeck (biologie).
- Aan de VUB is aan het Institute for European Studies een publicatie verschenen over Climate and Energy Policy.
Onderzoeksgroep voor Stadsontwikkeling van de ontwerpwetenschappen
Doctoraatsstudent Jeroen De Waegemaeker doet zijn PhD onderzoek naar klimaatadaptatiestrategieën binnen peri-urbane gebieden.
Zijn onderzoek wordt ondersteund door het ILVO (instituut voor landbouw en visserij),
Prof. Maarten Van Acker is promotor van het onderzoek.
Bookboon-cursussen
via Bookboon kan je interessante boeken gratis downloaden om ook je klimaatkennis op te krikken.
Tip: Zoek zeker de boeken van Geert Potters (Hogere Zeevaartschool), Clifford Jones, Peter Moir, Harry Van Veen - dan ben je op de goede weg. Zowel bij het onderdeeltje "engineering" als bij "natuurwetenschappen" vind je een aantal interessante titels.