Er is actie nodig om de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beperken en een duurzame, veerkrachtige toekomst te waarborgen. Hoewel de budgetten voor klimaatadaptatie stijgen, is er een aanzienlijke investeringskloof voor groene en blauwe infrastructuur, en publieke middelen schieten vaak tekort. Nochtans zijn deze infrastructuren essentieel in de strijd tegen klimaatverandering. Natuurgebaseerde oplossingen bieden meervoudige voordelen voor gezondheid, economie, maatschappij en milieu en kunnen kosteneffectiever zijn dan traditionele benaderingen. Er is een dringende nood aan innovatieve financiële modellen om meer publiek en privaat kapitaal naar natuurgebaseerde oplossingen te laten stromen.
Welke financiële instrumenten kunnen hiervoor worden ingezet? Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de toepassing ervan in Vlaanderen? Tijdens dit congres gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. We presenteren innovatieve business cases en beleidsaanbevelingen voor de financiering van natuurgebaseerde oplossingen in Vlaanderen. Een panel met experts uit verschillende sectoren reflecteert ten slotte over de toekomst van natuurfinanciering in Vlaanderen.
Dit slotevent van het InnoFiNS-onderzoeksproject presenteert de resultaten van business cases voor projecten in Genk, Turnhout, Antwerpen en Zuidwest-Vlaanderen. In deze vier living labs werden in samenwerking met lokale administraties innovatieve financiële modellen ontwikkeld en getest in een realistische setting.
Het congres richt zich op een brede doelgroep van professionals die actief zijn in de planning en financiering van adaptatieprojecten, zoals overheden (lokale en bovenlokale besturen), projectontwikkelaars, banken, verzekeraars en studiebureaus.
Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. Registreer je via deze link
Programma
12u30-13u. Aankomst van de deelnemers
13u-13u35. Welkomstwoord & algemene inleiding InnoFiNS (Tom Coppens & Thomas Machiels)
13u35-15u15. Vier innovatieve oplossingen en lessen voor financiering van natuur in Vlaanderen
- Genk: Natuur als stedelijke infrastructuur. Een multi-stakeholder business case voor het Stiemerprogramma (Tara Op de Beeck)
- Turnhout: natuur in de stad bekostigen met belastinginstrumenten voor publieke waarde captatie (Caroline Van Esbroeck)
- Antwerpen: Vrijwillige (CSR) bijdragen van bedrijven voor groen-blauw in de stad met gebruik van technologie (Joeri Vandendriessche)
- Zuidwest-Vlaanderen: Bedrijven betalen boeren om aan waterbeheer te doen. Een payment for ecosystem services benadering (Steven De Vadder)
15u15-15u45. Pauze
15u45-16u15. De sociale impact van alternatieve financiering en beleidsaanbevelingen voor de toekomst van natuurfinanciering in Vlaanderen (Ann Crabbé & Thomas Machiels)
16u15-17u. Panel: hoe moet het verder met natuurfinanciering in Vlaanderen? (moderator: Tom Coppens. Panelleden: N.t.b.)
17u. Slotwoord. InnoFiNS afterlife
17u15. Receptie
Praktische informatie en registratie
Datum
- Dinsdag 16 september 2025
- 12u30-18u00
Registratie. Deelnemen is gratis, registreren is verplicht. Registreer voor 1 september 2025 via deze link
Locatie
- Hof van Liere - Stadscampus Universiteit Antwerpen
- Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen
- Campusplan en reisinformatie
Panel - Hoe moet het verder met natuurfinanciering in Vlaanderen?
Moderator: Tom Coppens
Panelleden: N.b.t.