Instrument

Groene obligaties (green bonds) zijn financiële instrumenten die uitgegeven kunnen worden door private en publieke organisaties op zoek naar kapitaal. 

Net zoals standaardobligaties, lenen schuldeisers daarbij tegoeden uit aan de uitgever van de obligatie. De uitgever betaalt de schuldeiser vervolgens gedurende een bepaalde periode halfjaarlijks of jaarlijks een coupon (de interest) uit en op de vervaldag krijgt deze de nominale waarde (het initieel geïnvesteerde bedrag) terug. 

Groene obligaties verschillen van standaardobligaties in het doel van de financiering. Met het opgehaalde kapitaal van groene obligaties worden klimaatprojecten gefinancierd.

Case

Het stadsbestuur van Parijs vond financiering door middel van de uitgifte van een groene obligatie. Investeerders konden eind 2015 voor het eerst in dergelijke groene obligatie investeren. De Klimaatobligatie van Parijs had een waarde van 300 miljoen, met een nominale rentevoet van 1.75% per jaar. De obligatie was een succes, aangezien de aanvragen van investeerders het intekenbedrag ruimschoots overtroffen. Een tweede, ruimere duurzaamheidsobligatie haalde in 2017 een bedrag van 320 miljoen euro op ter financiering van zowel groene als sociale beleidsdoelstellingen van het stadsbestuur. In 2020 en 2021 volgden nog twee duurzaamheidsobligaties. Met het opgehaalde kapitaal werden onder andere schoolgebouwen energie-efficiënter gemaakt, fietspaden aangelegd en bomen geplant.