Antwerpen staat, zoals veel grote steden, voor complexe stedelijke uitdagingen, waaronder een grote nood aan groene en blauwe infrastructuur. Die behoefte uit zich zowel in kleinschalige, private initiatieven zoals groene gevels, groendaken en stadstuinen, als in grootschalige publieke projecten zoals stedelijke (her)bebossing, de vergroening en ontharding van publieke ruimtes, en de ontwikkeling van wetlands.

In het Living Lab Antwerpen verkennen we hoe deze inspanningen gefinancierd kunnen worden via private actoren, in het bijzonder bedrijven. We onderzoeken welke factoren hun bereidheid beïnvloeden om financieel bij te dragen. Daarbij verkennen we – op functioneel niveau – ook de mogelijke rol van opkomende technologieën zoals blockchain (DLT), artificiële intelligentie en het Internet of Things. Het gebruik van technologie kan de efficiëntie en transparantie van transacties vergroten, doordat bedrijven duidelijk inzicht krijgen in de projecten waarin ze investeren.

We doen dit aan de hand van bestaande of opkomende projecten binnen dit domein. Op basis daarvan ontwikkelen we een business case met opschalingsmogelijkheden en met ruimte voor nieuwe financieringskanalen, in nauwe samenwerking met belangrijke stedelijke stakeholders.

Onderzoekers

Joeri Vandendriessche

Uitdaging

Hoe private financiering aantrekken in het licht van de schaalvergroting van bestaande en nieuwe NBS-initiatieven?

NBS

Blauwe en groene infrastructuur in de Stad Antwerpen zoals geambieerd in het Groenplan, Waterplan en Klimaatplan.

Instrument

Bijdragen door bedrijven in het kader van Corporate Social Responsibility (CSR) beleid

Platform op basis van distributed ledger technology, soms beter bekend onder de noemer ‘blockchain’.

Onderzoeksvraag

Welke factoren zorgen ervoor dat lokale bedrijven bereid zijn om te investeren in lokale groen-blauwe initiatieven?

Contact

Joeri Vandendriessche
Living lab Antwerpen