Net als vele waterlopen in Vlaanderen kampt de Stiemervallei in Genk met waterproblemen: risico’s op watertekorten, overstromingen en een dalende waterkwaliteit. Als antwoord hierop hanteert de stad een aanpak die steunt op natuurgebaseerde oplossingen (NBS) waarbij beroep wordt gedaan op natuurlijke processen, zoals infiltratie, natuurlijke waterzuivering en het creëren van overstroombare gebieden.

Daarnaast bieden NBS tal van co-benefits, zoals recreatie en meer biodiversiteit. Deze aanpak vereist echter een grondige kennis van verschillende landschappelijke systemen en verschilt sterk van de klassieke technische benadering van stedelijk waterbeheer. Bovendien vraagt een landschappelijke, natuurgebaseerde aanpak om doorgedreven samenwerking over schaalniveaus en sectoren heen. Helaas ondersteunen de huidige financieringsvormen vooral de klassieke technische aanpak.

Daarom werd in deze Urban Living Lab een multi-stakeholder businessmodel met een Stiemerfonds voor het Stiemerprogramma ontwikkeld. Daarin werd onderzocht of een innovatieve hertekening van het financieringslandschap de natuurgebaseerde aanpak kan versnellen en vooral opschalen. Uit dit traject leerden we dat de huidige processen doorgedreven samenwerking en financiering voorlopig nog in de weg staan. Dit roept de vraag op of de ‘stadsschaal’ wel de juiste schaal is om het financieringsvraagstuk voor waterbeheer op te lossen.

Onderzoeker

Tara Op de Beeck

Uitdaging

Hoe innovatieve financiering gebruiken om op een geïntegreerde manier de uitvoering van complexe projecten te versnellen?​

NBS

Transformatie van de Stiemerbeekvallei gebaseerd op een geïntegreerde ruimtelijke visie in het Masterplan

Instrument

Stiemerfonds als combinatie van ​

  • structurele cofinanciering door de betrokken (semi-)publieke partners​

  • impact-based crowd lending via burgers en bedrijven​

Onderzoeksvragen

Hoe organiseren en betalen we de realisatie van een weerbaar watersysteem?

Contact

Tara Op de Beeck
Living Lab Genk