Bijna 30% van de Belgen geeft aan minstens 1 chronische aandoening te hebben, zoals diabetes of hart- en vaataandoeningen. Om kwaliteitsvol te kunnen blijven leven, hebben deze patiënten nood aan medische opvolging door een zorgverlener in een huisartsenpraktijk. Deze zorg is echter uitgebreid en vaak complex om kwaliteitsvol te organiseren. Voor een patiënt met diabetes type 2 moeten tot wel 62 zorg gerelateerde taken per jaar worden uitgevoerd.

Het organiseren van deze zorgnood voor elke individuele patiënt vormt dan ook een grote uitdaging voor een huisartsenpraktijk. In multidisciplinaire praktijken kan het werk verdeeld worden, maar de vraag blijft hoe al deze zorg op een efficiënte en kwaliteitsvolle manier kan worden georganiseerd. Het ontwikkelen van een zorgpad biedt hier een mogelijk antwoord, waarbij de zorg op gestructureerde wijze wordt georganiseerd en gedocumenteerd, en waarbij samenwerking tussen meerdere zorgdisciplines mogelijk is. Een zorgpad is een complexe interventie maar kan samengevat worden in 3 kerntaken:

  1. Organiseren van de zorg gerelateerde taken op een tijdlijn
  2. Taken en verantwoordelijkheden verdelen over verschillende zorgdisciplines
  3. Een interdisciplinair communicatieplan

Elke huisartsenpraktijk is uniek, met een eigen patiëntenpopulatie, een eigen teamsamenstelling, een eigen visie en een eigen manier van werken. Het is dan ook belangrijk dat een zorgpad op maat wordt gemaakt van een praktijk. Het doel van dit pilootproject is om huisartsenpraktijken te ondersteunen in het maken van een zorgpad, op maat van de specifieke noden van de praktijk. Hiervoor reiken we concrete handvatten en tools aan, waarbij een praktijk op een efficiënte en kwaliteitsvolle wijze, maar ook op eigen tempo kan werken aan het ontwikkelen en implementeren van een zorgpad.