In kaart brengen van de noden en barrières

Sommige praktijken hebben al heel wat ervaring met multidisciplinair samenwerken en/of het organiseren van chronische zorg. Alvorens we beginnen aan het ontwikkelen van de interventie, zijn we langsgegaan bij deze praktijken voor diepte-interviews. Hierbij brachten we in kaart hoe de zorg momenteel georganiseerd wordt, welke strategieën werden gebruikt om een zorgorganisatie te ontwikkelen en toe te passen, en welke hindernissen er waren. Ten slotte vroegen we ook wat deze praktijken nodig hadden/hebben om het voor hen gemakkelijker te maken.

We bezochten praktijken met verschillende financieringssystemen, solo-praktijken, multidisciplinaire praktijken, en interviewden huisartsen, verpleegkundigen, diëtisten en onthaalmedewerkers. In totaal hebben zo'n 30 zorgverleners hun ervaring en expertise met ons gedeeld.

Brainstorm met partnerorganisaties

Het eerstelijnslandschap is complex, waarbij veel organisaties actief zijn. Bij het ontwikkelen van een interventie is het belangrijk om niet alleen de huisartsenpraktijken te betrekken, maar ook de organisaties die de huisartsenpraktijken ondersteunen. Hiervoor hebben we een overleg georganiseerd met stakeholders op macro- en mesoniveau. Op dit overleg waren 20 stakeholders aanwezig die 13 verschillende organisaties vertegenwoordigden. Tijdens het overleg maakten we een SWOT-analyse van het project, dachten we na over de duurzaamheid ervan, en verkenden we mogelijke partnerschappen.

Protocollen verzamelen

Heel wat huisartsenpraktijken werken al met een vorm van zorgprotocollen. Aangezien we het belangrijk vinden dat de interventie voortbouwt op de ervaring en expertise die reeds bestaat, verzamelen we deze protocollen om te kijken hoe ze worden opgebouwd en wat de gemeenschappelijke delers zijn.

Als je zelf een protocol hebt, mag je ons dit altijd bezorgen via deze link of via jacardi@uantwerpen.be. De protocollen worden enkel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en worden niet gedeeld met anderen."