Bijeenkomst #24 - voorjaar 2025

Onze volgende bijeenkomst gaat door op 20 mei 2025 van 14.00 tot 17.00 lokaal M102.

Locatie: De Meerminne, Sint-Jacobstraat 2, 2000 Antwerpen.

Dank om uw aanwezigheid te bevestigen tegen 12 mei, via deze link.


14.00-14.15     Koffie

14.15-14.30     Inleiding

14.30-15.30    Lezing Emma Verhoeven en Rylan Verlooy

15.30-16.00    Pauze en koffie

16.00-17.00    Lezing Jessica Van Dessel en Ellen De Ceuster

14.30-15.30    Journalistiek over LGBTI-thema’s in Vlaanderen

Emma Verhoeven (UGent, UAntwerpen) presenteert de resultaten van hun doctoraat over LGBTI-thema’s en homonationalisme in het nieuws. Door analyses van nieuwsinhoud, commentaren op rechtse alternatieve media, en interviews met journalisten biedt dit onderzoek een uitgebreid overzicht op het Vlaamse nieuws over LGBTI. Welke LGBTI-thema’s en -personen komen aan bod, en op welke manier? Hoe worden LGBTI-thema’s ingezet voor een homonationalistisch en islamofoob discours? En hoe kijken journalisten zelf naar inclusieve(re) berichtgeving? Tot slot presenteert Rylan Verlooy (UAntwerpen) een gezamenlijke studie over hoe transgenderthema’s ter discussie worden gesteld in opiniepagina’s (Knack, De Morgen, De Standaard) en wie er daar aan het woord komt.

16.00-17.00     LGBTQ+ netwerk op de werkvloer

Jessica Van Dessel (BBTK Antwerpen) en Ellen De Ceuster (ABVV Antwerpen) stellen de werking voor van Proud Union@ABVV-regio Antwerpen. Dit is een informeel netwerk van vakbondsafgevaardigden die op hun werkvloer opkomen voor de rechten van LGBTQ+ en LGBTQ-vriendelijke werkvloeren. Als BBTK-afgevaardigde was Jessica al van in het begin betrokken bij de opstart van dit netwerk. Ze vertelt over haar initiatieven op het werk en de ervaring die ze hierdoor kon inbrengen in het netwerk. Ellen kadert als diversiteitsconsulent bij ABVV-Antwerpen mee de werking van het netwerk en de plannen die ze hebben voor 2025.

Vroegere bijeenkomsten

# 1 - 2012
Frederik Dhaenens (Universiteit Gent): Gays on the Small Screen. A Queer Theoretical Study into Articulations of Queer Resistance in Contemporary Television Fiction

# 2 - 2012
Lies D'haese & Joz Motmans (Universiteit Gent & Steunpunt Gelijke Kansenbeleid): LGBT Geweld

# 3 - 2013
Jasper Kerremans & Wouter Leerman (Boysproject): Voorstelling van de werking van het Boysproject
Alexander Dhoest (Universiteit Antwerpen): Gemengde gevoelens. De kruising van ethnische en seksuele identificatie in mediagebruik

#4 - 2014
Thomas Jans (Roze Huis - çavaria Antwerpen): Voorstelling van het erfgoedproject 'Holebipioniers'
Joz Motmans (Universiteit Antwerpen & Steunpunt Gelijkekansenbeleid): Voorstelling van het project 'Beyond the Box'

#5 - 2014
Frederik Swennen (Universiteit Antwerpen): Voorstelling van een lopend onderzoek over meemoederschap en de juridische consequenties in België
Caroline Godart (University of Bergen): Analyse van de film 'Beau Travail' (Claire Denis) aan de hand van de filosofie van Henri Bergson

#6 - 2015
Stijn Deklerck (KU Leuven) presenteert enkele facetten uit zijn doctoraatsstudie Queer comrades - A Visual Ethnographic Study of Activism in China's Contemporary LGBT Movement
Marion Wasserbauer (Universiteit Antwerpen) brengt verslag uit over haar deelname aan de Sexuality Summer School 2015 over Queer Arts Activism aan de University of Manchester

#7 - 2015
Netwerkmoment voor de leden
Pieter Adriaens (KU Leuven) geeft een publieke lezing met de titel QUEER = WEIRD. Evolutietheorie en de meervoudigheid van homoseksualiteit

#8 - 2016
Matchmaking. Het LGBTQ-forum organiseert een speeddating met onderzoekers en activisten.
Wat zijn actuele onderzoeksnoden, wat kunnen we samen met de leden van het forum organiseren, wie kan met wie samenwerken?

#9 - 2016
Actuele thema’s in de trans*gemeenschap: Academische, activistische en artistieke perspectieven.
Doctoraatsstudente Eva Theunissen (UAntwerpen): onderzoek naar Timeline video’s van trans personen op YouTube.
Fotograaf Jasper Groen:  boekproject “Eric*- the coming out of a transgender guy”.
Alex de Greef (çavaria): actuele thema’s in de trans*werking, werkgroep T (çavaria) en T-Day 2016.

#10 - 2017
LGBTQI in Vlaanderen: Verleden, Heden en Toekomst.
Jonas Roelens stelt het boek "Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België" van Wannes Dupont, Elwin Hofman en Jonas Roelens voor.
Daarna volgt een discussie over de status quo van LGBTQI in Vlaanderen vandaag en de thema's die ons in de toekomst zullen bezig houden.

#11 - 2017
Lynn Verrydt, beleidsmedewerker LGBT+/Non-Discriminatie bij Gelijke Kansen Vlaanderen, praat over de werking van Gelijke Kansen Vlaanderen  en de nieuwe trans*wet. 
Nola Cammu, doctoranda aan de faculteit Rechten van de UAntwerpen, stelt haar onderzoek voor over het mediadiscours rond meerouderschap.

#12 - 2018
Kaj Poelman (çavaria), beleidsmedewerker onderwijs, licht de schoolklimaatenquête bij LGBT+ jongeren in het secundair onderwijs toe. 
Katrien De Graeve (UGent), postdoctoraal onderzoekster aan het Centre for Research on Gender and Culture, vertelt over haar onderzoek naar polyamorie en niet-traditionele relatievormen. 

#13 - 2018
Katrien Jacobs (Chinese University of Hong Kong) talks about 'Political Questions and Pornographic Answers'. 
Alexander Dhoest (Universiteit Antwerpen) talks about homonationalism in the Flemish press.

#14 - 2019

Paul Borghs (Unia) vertelt over de 125 dossiers die in 2018 bij het gelijkekansencentrum Unia werden geopend mbt. seksuele geaardheid.

Florian Vanlee (UGent) vat zijn doctoraat over LGBT+ representatie in ons televisielandschap samen.

#15 - 2019

Pieter Cannoot (UGent) stelt zijn doctoraatsonderzoek voor, waarin hij onderzocht of een wettelijk kader gebaseerd op persoonlijke autonomie met betrekking tot geslacht(skenmerken), gender(identiteit/expressie) en seksuele geaardheid de rechtspositie van LHBTIQ+ personen zou verbeteren.

Daarna gaan we in gesprek over LGBTQ-diversiteitsbeleid. Het team diversiteit van de Universiteit Antwerpen gaat in gesprek met andere diversiteitsmedewerkers over good practices en wensen en noden van medewerkers.

#16 - 2021

Marion Wasserbauer (UAntwerpen) vertelt over het beleidsvoorbereidend onderzoek dat ze heeft uitgevoerd samen met Alexander Dhoest naar de ervaringen en noden van LGBTQ personen met Marokkaanse, Turkse, en Congolese roots. 

Scenarist Raf Njotea heeft als expert inzake representatie en diversiteit als ook als ervaringsdeskundige deelgenomen aan het onderzoek, en brengt een korte reflectie op het onderzoek en de deelname eraan. 

#17 - 2021

Anna Ropianyk en  Serena D’Agostino (VUB) stellen het onderzoek voor dat ze voerden naar de ervaringen van queer nieuwkomers met de opvangcentra die door de Belgische overheid worden uitgebaat. 

Fourat Ben Chika, Algemeen Rapporteur LGBTI-kwesties bij de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, bespreekt het rapport bespreken dat hij schreef m.b.t. de rijzende haat ten aanzien van LGBTI+ mensen in Europa. 

#18 - 2022

Alexander Dhoest (UAntwerpen) presenteert zijn onderzoek over hoe verschillende generaties niet-heteroseksuele Vlaamse mannen tussen 18 en 75 zich identificeren, en welke rol media daarin spelen.

Joppe De Campeneere (Wel Jong) vertelt in over een driejarig project rond Safe(r) Spaces dat vanaf 2022 uitgevoerd wordt in samenwerking met çavaria.

#19 - 2022

Aisa Burgwal presenteert‘Genoeg – Enough – Assez’, het Vlaamse onderzoek naar de geweldervaringen van LGBTI+ personen

#20 - 2023

Ben De Smet over “Muziek en LGBTQ+-identiteiten in tijden van muziekstreaming” en Yanni Deneweth “Anti-genderbeweging in Vlaanderen”

#21 - 2023

Maggy Doumen over Rainbowambassadors en Nika Looman (UGent) over intimiteit op latere leeftijd.  

#22 - 2024

Bart Ooghe over Queer Belgian Art (1400-1950), en matchmaking.

#23 - 2024

Bart Hellinck stelt het Fonds Suzan Daniel voor, en gidst nadien op de tentoonstelling ‘Jong en queer sinds de sixties’.