Het MEDIMIG-project richt zich op het bevorderen van cultuursensitieve medische besluitvorming. Dit betekent dat bij het nemen van medische beslissingen rekening wordt gehouden met zowel de culturele als persoonlijke voorkeuren van de patiënt.
Door de voortdurende ontwikkelingen in de gezondheidszorg kunnen artsen steeds vaker keuzes maken met betrekking tot de zorg voor hun patiënten. Dit is gunstig voor patiënten, omdat het de mogelijkheid biedt om de zorg af te stemmen op hun individuele voorkeuren. Om echter (samen) tot een medisch besluit te komen, wordt verondersteld dat patiënten een zeker begrip hebben van de beschikbare zorgopties, en daarnaast ook bereid zijn om beslissingen hierover te nemen. Volgens de wet heeft elke patiënt namelijk recht op informatie over zijn gezondheidstoestand en mogelijke interventies, waarbij de toestemming van de patiënt vereist is om een van die interventies uit te voeren.
De Europese samenleving evolueert naar een superdiverse samenleving, en dit leidt tot een toegenomen variatie in hoe patiënten het liefst beslissingen maken over hun gezondheid, in het bijzonder wat betreft het meedelen van medische informatie en het betrekken van familie in de besluitvorming. Dit zorgt voor uitdagingen in de zorg, aangezien het niet altijd duidelijk is hoe en in welke mate artsen rekening kunnen houden met de diverse voorkeuren van patiënten, die zowel persoonlijk als cultureel bepaald kunnen zijn.
In dit onderzoeksproject bundelen onderzoekers van drie verschillende faculteiten (Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Sociale Wetenschappen en Rechten) hun krachten om dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken te belichten. De faculteit Sociale Wetenschappen onderzoekt daarbij de diverse persoonlijke en culturele voorkeuren rond besluitvorming van patiënten uit verschillende etnische minderheidsgroepen. Daarnaast brengt de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen de uitdagingen in kaart die zich voordoen tijdens medische consultaties en de communicatie met patiënten met een migratieachtergrond, en opportuniteiten om de interacties tussen arts, patiënt en eventuele familie te verbeteren. Ten slotte bestuderen de onderzoekers van de faculteit Rechten welke juridische regelgeving momenteel van kracht is met betrekking tot patiëntenrechten, en of het huidig wettelijk kader rond medische besluitvorming genoeg ruimte biedt voor artsen om het medische besluitvormingsproces aan te passen aan de voorkeuren van de patiënt, waarbij het recht op cultureel passende gezondheidszorg in overweging wordt genomen. De onderzoekers van de verschillende faculteiten gaan tijdens dit onderzoek constant met elkaar in interactie, om zo tot verrijkende inzichten te komen over hoe medische besluitvorming verbeterd kan worden. Op die manier hopen de onderzoekers bij te dragen aan de verwezenlijking van diversiteitssensitieve en patiëntgerichte zorg in België.