MEDIMIG-protocolpaper gepubliceerd!

Het protocol voor het MEDIMIG-project is gepubliceerd. 

In dit artikel presenteren we het protocol van ons project en beschrijven we hoe ons onderzoek de voorkeuren van patiënten met een migratieachtergrond en huisartsen verkent met betrekking tot informatieverstrekking en beslissingsbevoegdheden in medische besluitvorming. We leggen uit hoe ons project onderzoekt hoe deze voorkeuren passen binnen het bestaande juridische kader, met speciale aandacht voor culturele en juridische complexiteiten. 

We belichten ook de multidisciplinaire aanpak van ons onderzoek, waarbij expertise uit gezondheidswetenschappen, medische sociologie en gezondheidsrecht wordt gecombineerd. Het onderzoek maakt gebruik van een mixed-methods design, waarbij deskresearch, een factoriële survey met hypothetische scenario’s, focusgroepsgesprekken, diepte-interviews en de nominale groepstechniek worden geïntegreerd. 

Deze publicatie vormt een belangrijke mijlpaal om ons project onder de aandacht van de wetenschappelijke gemeenschap te brengen en zal dienen als basis voor toekomstige publicaties.

👉 Lees het volledige protocol hier.

Nieuwe EOS-blogpost!

Met veel plezier delen we een nieuwe EOS-blogpost in het kader van ons MEDIMIG-project. 

In deze blogpost beschrijft MEDIMIG-doctoraatsonderzoeker Amina Yakhlaf hoe culturele opvattingen over ziekten en zorg het gedrag van patiënten met een migratieachtergrond kunnen beïnvloeden. Zo wordt diabetes in sommige gemeenschappen gezien als een 'westerse ziekte,' wat kan leiden tot uitgestelde diagnoses en behandelingen. Het artikel belicht hoe deze overtuigingen het vertrouwen in zorgverleners en het aanvaarden van medische adviezen kunnen beïnvloeden. 

👉Lees de volledige blog hier.

EOS-blogpost over MEDIMIG!

We delen graag een nieuwe EOS-blog vanuit ons MEDIMIG-project, waarin de rol van culturele voorkeuren in medische besluitvorming centraal staat. 

In dit artikel gaat MEDIMIG-doctoraatsonderzoeker Amina Yakhlaf in op de ethische dilemma’s waar huisartsen mee te maken krijgen bij de zorg voor patiënten met een migratieachtergrond. Deze uitdagingen komen vooral voor in situaties waarin taalbarrières en culturele verschillen de communicatie en besluitvorming beïnvloeden. Hoe moet een huisarts bijvoorbeeld reageren wanneer familieleden, met de intentie de patiënt te beschermen, vragen om gevoelige medische informatie, zoals een kankerdiagnose, niet te delen? 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit ons onderzoek onderzoekt de blog de complexe balans tussen het recht van de patiënt op transparante informatie en het recht om niet alles te weten, zoals vastgelegd in de Wet Patiëntenrechten. Ook wordt ingegaan op hoe culturele en familiale dynamieken deze beslissingen kunnen beïnvloeden en welke gevolgen dit heeft voor zowel patiënten als zorgverleners. 

👉 Lees de volledige blog hier.

MEDIMIG-doctoraatsonderzoeker Marta wint een award!

Met trots delen we mee dat Marta Łotoczuk, doctoraatsonderzoeker in het MEDIMIG-project, de prijs voor het beste abstract heeft gewonnen tijdens de Young Scholars Workshop van de 2024 conferentie van de European Association of Health Law (EAHL), die plaatsvond aan de Universiteit van Warschau, Polen in september 2024. 

Marta’s abstract, getiteld “Improving Medical Decision-Making within a Super-Diverse Society in Light of the Right to Culturally Appropriate Healthcare,” werd door de commissie geprezen om de uitzonderlijke kwaliteit en de relevantie voor de gezondheidszorg in Europa. De commissie waardeerde de originaliteit van het onderzoek en de focus op een belangrijk en actueel thema. Als onderdeel van haar prijs ontvangt Marta een certificaat, een geldprijs van 500 euro, een jaarlidmaatschap voor de European Association of Health Law en een gratis abonnement op het European Journal of Health Law. 

We feliciteren Marta met deze prestatie en kijken ernaar uit haar verdere bijdragen in het MEDIMIG-project te volgen!