Bewegen tijdens de lockdown
Is het jou ook zo opgevallen dat we tijdens de lockdown niets meer mochten doen buitenshuis, behalve sporten en bewegen? Doctoraalstudenten Carmem Cunha & Michelle Symons onderzochten welke impact de eerste lockdown (periode maart - juni 2020) had op ons beweeggedrag!
De maatregelen die werden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er voornamelijk op gericht om zo veel mogelijk thuis te blijven en je zo veel mogelijk sociaal te isoleren. Ook werd er gevraagd aan winkels om de deuren te sluiten, maar ook zwembaden, sportcentra, fitness centra mochten niet open blijven. Hierdoor werden enerzijds de mogelijkheden om te bewegen drastisch verminderd, hoewel anderzijds het virus net extra wees op het belang van een goede lichamelijke gezondheid. Op basis van een online enquête werd het fysieke activiteitsgedrag van een Belgische steekproef met 427 deelnemers onderzocht. Verder werd er ook gekeken naar andere factoren die het beweeggedrag zouden kunnen beïnvloeden, met name: voor-en nadelen (door de lockdown) in verband met bewegen, digitale ondersteuning gebruikt om te bewegen, en het emotioneel welzijn van individuen tijdens de lockdown.
Dit onderzoek vond dat mensen over het algemeen meer gingen bewegen tijdens de lockdown, en dus de lockdown zagen als een opportuniteit om meer te bewegen. Verder werd er ook een vergelijking gemaakt tussen voldoende actieve en onvoldoende actieve personen tijdens de lockdown. Deze toonde aan dat voornamelijk de meest actieve groep meer ging bewegen tijdens de lockdown, terwijl de minder actieve groep eenveel (d.w.z. niet genoeg) of zelfs minder ging bewegen in vergelijking met vóór de lockdown. Wij vonden ook enkele sleutelfactoren die dit gedrag zouden kunnen verklaren.
Bekijk het filmpje indien je meer te weten wil komen!
Studie WearAware
Afgelopen zomer vond de WearAware studie plaats waarin 57 gezonde - maar inactieve vrouwen - deelnamen. We bekeken in deze studie hoe mentale vermoeidheid een invloed uitoefent op beweeggedrag, en of humoristische boodschappen mensen die mentaal vermoeid zijn alsnog kunnen aansporen om meer te bewegen.
Benieuwd naar de resultaten? Hou zeker onze website in het oog!
Studie EmoWear
Kijk bij het tabblad EmoWear voor meer uitleg over deze studie! Neem deel aan dit onderzoek!