OPEN wil mensen samenbrengen om na te denken over de uitdagingen en mogelijkheden van een inclusieve samenleving. Dat doen we door activiteiten te organiseren voor de brede media- en cultuursector en de academische wereld: studiedagen, lezingen, expo’s en debatten.

Daarnaast organiseren we elke twee jaar het OPEN Forum: een studiedag op het kruispunt tussen onderzoek, artistieke praktijk, beleid en ervaringsdeskundigheid.

Ons team van doctoraatsstudenten van de TricS-onderzoeksgroep organiseert bovendien ook heel wat academische activiteiten voor jonge onderzoekers.


Agenda

Binnenkort vind je hier meer info over onze activiteiten voor 2025!

Terugkerende events

Permanent - A Touch of Museum to Scale

Het OPEN Expertisecentrum en Rubi - The Cultural Factory willen de kunstcollectie van de Universiteit Antwerpen toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek: studenten, personeel, bezoekers, met en zonder beperking. Voor de collectie 'Museum to Scale', die tentoongesteld wordt in Gebouw R op de Stadscampus hebben we daarom een project opgestart, waarin we een inclusieve kunstervaring mogelijk willen maken.

Het doel van dit project was om een meertalige en inclusieve (audio)gids bij een selectie van zes kunstwerken te ontwikkelen en twee voelkunstwerken te creëren. Het project vertrok vanuit enkele sleutelprincipes die kaderen binnen de huidige beweging voor meer diversiteit en inclusie. Ten eerste, participatie. Ervaringsdeskundige gebruikers en kunstenaars stonden centraal in dit project. Zo hebben we samengewerkt met sound designer Yannick Heeren, kunstenaars Tonia In den Kleef en Nadia Naveau, actrice en performer Hilde Verhelst, dichter Max Greyson, Visual Box, en  gebruikersorganisaties Doof Vlaanderen en VeBeS, en audiobeschrijfster Geertje Deceuleneer. Ook met dank aan Guy Kleinblatt voor de fotografie, en Ernest van Buynder, Geert Lernout en Emma-Louise Silva voor het inspreken van de gidsen. Het tweede sleutelprincipe was inclusie. A Touch of Museum to Scale streeft ernaar om een divers publiek samen te brengen via eenzelfde audiogids. Zo hopen we dat iedereen - kunstkenners of leken, jong of oud, gebarentaalgebruikers, personen met of zonder sensoriële beperking - samen zonder drempels de kunstcollectie kunnen ervaren.

Ten slotte wilden we in dit project experimenten met alle zintuigen: tekst, woord, muziek, tastzin. Hoe kan je beeldende kunst niet alleen visueel ervaren? Kan poëzie en muziek de bezoeker helpen de werken dieper te ervaren? Hoe ervaar je kunst met je handen?

Ontdek het in A Touch of Museum to Scale.

OPEN Forum

Het OPEN Forum is een tweejaarlijkse studiedag op het kruispunt van onderzoek, artistieke praktijk, beleid en ervaringsdeskundigheid. Het wil een brug slaan tussen de verschillende sectoren en vakgebieden die met toegankelijkheid bezig zijn, om kennis en ervaring uit te wisselen.

Afgelopen edities

Het eerste OPEN Forum vond plaats in februari 2019 met meer dan 90 deelnemers uit 6 verschillende landen. Het event bracht verschillende belanghebbenden uit de media en cultuur sector samen:  onderzoekers, trainers, vertalers, vertegenwoordigers van technologie- en mediabedrijven, culturele instellingen, dienstverleners, gebruikers, beleidsmakers, ngo’s... In 2019 lag de focus op de kansen en uitdagingen van technologische innovatie voor toegankelijkheidsdiensten in de media en de cultuursector. Verschillende sprekers behandelden onderwerpen zoals kunstmatige intelligentie, de nieuwe toegankelijkheidswetgeving en onderzoek en acties rond mediatoegankelijkheid.

Het tweede OPEN Forum vond plaats op 10 februari 2022 als een online-event onder de titel ‘Innovatie voor Toegankelijkheid: best practices’. Het bracht culturele en mediabedrijven, gebruikersorganisaties, toegankelijkheidsexperts, kunstenaars, praktijkonderzoekers, onderzoeksgroepen en bedrijven uit de media en de cultuursector samen om innovatieve projecten en best practices te bespreken. Meer dan 80 mensen registreerden zich voor deze tweedaagse conferentie. 30 sprekers uit drie continenten en meer dan 10 verschillende landen presenteerden een breed scala aan onderwerpen, variërend van mediatoegankelijkheid op kunstfestivals over AI-oplossingen voor de analyse van audiovisuele content tot automatische ondertiteling voor doven en slechthorenden. Het evenement werd afgesloten met een paneldiscussie geleid door vooraanstaande experts uit het domein van toegankelijkheid en kunst.

De editie van 2024 viel samen met het grote, internationale Media for All 10 congres dat OPEN mee organiseerde met de onderzoeksgroep TricS. Een groot deel van dit congres ging over toegankelijkheid en innovatieve technieken voor media, film, tv en de kunsten. 

OPEN PhD Netwerk

Ons team van doctoraatsstudenten van de TricS-onderzoeksgroep organiseert bovendien ook heel wat academische activiteiten voor jonge onderzoekers.

Ontdek het op de website van het OPEN research network.

Net afgelopen events

Audiodescriptie in film Masterclass op het Filem'On Festival (24 oktober 2024)

Collega Gert Vercauteren vertegenwoordigt OPEN op het Filem'On Festival in Brussel. Op 24 oktober neemt hij als spreker deel aan de "Audiodescriptie in Film Masterclass". 

Na de filmvertoning van Zomervacht (met audiodescriptie via Earcatch), neemt Gert deel aan een boeiend panelgesprek met onder andere Mereijn van der Heijden, Caroline Daemen en 
Joanna Rubu. Nadien geeft Gert een praktische workshop over audiodescriptie en accessible filmmaking. 

Meer informatie & inschrijvingen op de website van Filem'On.

Studiedag All Senses On Stage (22 mei 2024)

Op 22 mei 2024 hebben kunstinstelling VIERNULVIER en het OPEN Expertisecentrum voor Toegankelijke Media en Cultuur van de Universiteit Antwerpen de handen in elkaar geslagen Samen organiseerden we ALL SENSES, een culturele en academische uitwisseling waarbij we de kracht van toegankelijkheid als inspiratiebron voor vernieuwing in de podiumkunsten wilden onderzoeken.

We legden de nadruk tijdens deze studiemiddag op alternatieve vormen van audiodescriptie. Want binnen toegankelijkheid voor personen met een visuele beperking beweegt er heel wat in het internationale kunstenveld. Kunstenaars en deskundigen experimenteren volop met alternatieven die de gangbare manier van audiodescriptie in een nieuw jasje steken en soms tot een nieuwe artistieke taal leiden. Cultuurhuizen zoeken dan weer naar manieren om hun deuren wijder open te zetten voor diverse publieken en artiesten.

We brachten onderzoekers, cultuurmedewerkers, kunstenaars, publiek en technologie-ontwikkelaars uit én buiten de cultuursector samen voor een inspirerende namiddag als basis voor nieuwe samenwerkingen.

Mail ons voor het verslag van dit inspirerende event.

Congres Media for All 10 (5-7 juli 2024)

‘Media For All 10’ was een grootschalig internationaal congres met als thema ‘Human agency in the age of technology’. Er namen meer dan 200 mensen uit alle hoeken van de wereld. De presentaties en discussies draaiden om de menselijke inbreng in de steeds meer geautomatiseerde vertaalpraktijk met een sterke nadruk op duurzame en ethische implementatie van technologie. De conferentie benadrukte het belang van een goede balans tussen individuele en collectieve verantwoordelijkheid.

Download het Book of Abstracts.

Verken de publicatie in Journal of Audiovisual Translation.

In ons archief kan je door al onze afgelopen events grasduinen.