Beweging beschrijven: experimenten met audiodescriptie voor dans

Onderzoeker

Nina Reviers

Contactpersoon

nina.reviers@uantwerpen.be

Periode

2020-2023

Omschrijving

De groei van audiobeschrijving (AD) is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, aangewakkerd door een omvangrijk regelgevings- en standaardiseringsproces, in combinatie met groeiende onderzoeks- en opleidingsbelangen. Tegelijkertijd heeft een deel van het onderzoek binnen Media Accessibility een kritische kijk op AD ontwikkeld, waarbij onderliggende aannames over toegankelijkheid en handicaps in twijfel worden getrokken. Dit heeft geleid tot nieuwe benaderingen die de dominante normen voor mediatoegankelijkheid heroverwegen, zoals Integrated Access (Fryer/Cavallo 2022), Creative Media Accessibility (Romero Fresco 2021) en participatory Media Accessibility (Di Giovani 2018), om er maar een paar te noemen. Deze benaderingen hebben gemeen dat transformerend zijn, geldende normen voor toegankelijkheid herbekijken en het collaboratieve karakter benadrukken dat centraal lijkt te staan in veel van deze initiatieven. Tegen deze achtergrond onderzoekt deze onderzoekslijn het werk van de dansbeschrijver, een domein dat tot nu toe weinig academische aandacht heeft gekregen.

Dit project bestudeert een reeks casestudies waarin wordt geëxperimenteerd met alternatieve benaderingen van dansaudiodescriptie. De casestudies omvatten: The Goldberg Variations van de Belgische dansgroep Platform-K en de geïntegreerde AD gemaakt voor de voorstelling Gravity, gemaakt door het Europese collectief Un-label.

Door beide casestudies te analyseren aan de hand van het concept van Achievement Spaces van onderzoeker Joselia Neves, maken we zichtbaar hoe verschillende niveaus van samenwerking leiden tot verschillende toegankelijke dansruimtes en identificeren we de tekstuele sporen van participatie, inclusie, creativiteit en universalisme. De analyse illustreert de impact die verschillende soorten directe en indirecte samenwerking kunnen hebben op het creëren van toegankelijke ruimtes. De studie stelt ook dat de verschillen tussen de benaderingen niet gereduceerd kunnen worden tot een verschil in AD-stijl of vertaalaanpak, maar ook onthullen hoe verschillende opvattingen over handicap en toegankelijkheid zich vertalen in verschillende soorten toegankelijke dans.

Documenten

Reviers, N. (2023). Accessible Dance Spaces: Intersensory Translation Strategies in Traditional and Integrated Audio Description. I-LanD Journal : Identity, Language and Diversity : 1, 2023, 1.

https://doi.org/10.26379/IL2023001_006