Het Bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker startte in juni 2013. Toch laten nog altijd te weinig vrouwen een uitstrijkje van de baarmoederhals nemen bij de dokter. Om vrouwen die de voorbije jaren geen uitstrijkje meer lieten nemen toch te motiveren om zich te laten onderzoeken, zette de Universiteit Antwerpen de ScreenUrSelf studie op. Willen zij thuis zelf een staal afnemen? Dat onderzoekt de ScreenUrSelf studie.

Tweeëndertigduizend Vlaamse vrouwen van 31 tot en met 64 jaar die minstens de voorbije zes jaren geen uitstrijkje hebben laten nemen worden geselecteerd voor de zelfafname.

Zestienduizend vrouwen krijgen een brief waarmee ze een gratis zelfafnameset kunnen aanvragen. En zestienduizend andere vrouwen krijgen een pakketje waarin meteen een gratis zelfafnameset zit. Er worden twee soorten zelfafnamesets gebruikt. Eén om een urinestaal te verzamelen. En één om een vaginaal staal te verzamelen.

De brieven en zelfafname pakketjes vertrekken in de lente van 2023.

Je kan alleen meedoen aan de ScreenUrSelf studie als je geselecteerd bent. Of je een urine of een vaginale zelfafnameset kan gebruiken wordt volledig willekeurig bepaald. Je kan niet wisselen van groep.

Waarom meedoen?

Door het zelfafnamestaal te onderzoeken op sporen van HPV kunnen we mensen met een hogere kans om kanker aan de baarmoederhals te krijgen vroeg vinden. Voor je er zelf iets van merkt. Ook de voorlopers van kanker aan de baarmoederhals kunnen we via de test opsporen. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je kanker krijgt.

De HPV-test op je zelfafnamestaal is nieuw. En even goed als het uitstrijkje.

Gratis?

Het ontvangen van de zelfafnameset en het versturen van je staal naar het labo is gratis. De analyse van je staal in het labo is ook gratis.

Als het labo sporen van het HPV-virus in jouw staal terugvindt raden we je aan om je verder te laten onderzoeken. Maak hiervoor een afspraak met je huisarts of gynaecoloog. Kies een dag waarop je geen maandstonden hebt. Je huisarts of gynaecoloog neemt dan een uitstrijkje voor verder onderzoek.

Is het langer dan drie jaar geleden dat je een uitstrijkje liet nemen? Dan krijg je de kosten van het uitstrijkje volledig terug. Je betaalt dan enkel het remgeld voor de afspraak bij je huisarts of je gynaecoloog. Heb je vragen? Contacteer je ziekenfonds.

Is er na het uitstrijkje nog verder onderzoek nodig? Dan betaalt je ziekenfonds een stuk terug.