Citizen science?

Citizen science, of burgerwetenschap, is een vorm van wetenschappelijk onderzoek waarbij burgers, wij allen dus, een belangrijke rol spelen. De rol van de ‘citizen scientists’ varieert naargelang het project, van puur verzamelen van gegevens of het uitvoeren van experimenten tot het analyseren en rapporteren van de resultaten. Dit gebeurt meestal in samenwerking met wetenschappers van universiteiten of andere onderzoeksinstellingen. Voor Teek a Break vragen we vrijwilligers om gegevens te verzamelen over de teken in hun eigen tuin.

Mijn Tuinlab?

Teek a Break werkt samen met Mijn Tuinlab voor het ingeven van resultaten over de tekenvangst. Daarvoor moet je je eerst registreren, of inloggen met je account van Mijn Tuinlab of Waarnemingen.be. Als je voor het eerst inlogt, zal je je tuin moeten ingeven. We raden je ook sterk aan je 'tuinscore' te bereken. Deze gegevens gebruiken we om te linken aan je tekenvangst. 

Mijn Tuinlab is een online platform voor burgerwetenschap in tuinen. Vlaanderen bestaat voor 9% uit tuinen: dat tuinoppervlak kan een bron zijn van heel wat natuurvoordelen. Mijn Tuinlab brengt deze natuurvoordelen in kaart en berekent een tuinscore. Je kan deze verbeteren met de tips en het advies op Mijn Tuinlab. Daarnaast bieden ze een platform voor andere burgerwetenschapsprojecten, zoals Teek a Break! 

NorthTick?

Teek a Break maakt deel uit van NorthTick, een Europees project waaraan 11 partners uit 7 landen deelnemen. Samen zoeken we antwoorden op de volgende vragen:

  • Waarom wordt het verspreidingsgebied van teken steeds groter?
  • Waarom raken steeds meer mensen besmet met een ziekte als gevolg van een tekenbeet?
  • Welke preventieve maatregelen moeten getroffen worden om besmettingen door tekenbeten te voorkomen?
  • Welke behandelingen moeten aanbevolen worden?

NorthTick wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en loopt van 2019 tot 2023.