Integraal waterbeheer is een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw. Door klimaatsverandering en overbevolking staan de waterreserves onder druk. Water is dan ook door de Verenigde Naties opgenomen als een centraal thema in de duurzame ontwikkelingsdoelen ('sustainable development goals'). Dit heeft heeft eveneens als gevolg dat er wereldwijd een toenemende vraag is naar professionals met kennis van duurzaam integraal water beheer. De ma-na-ma 'Think Water'is een uitstekende voorbereiding op een boeiede carrière in waterbeheer als onderzoeker, bij de overheid of in de privé sector.
Wat is de meerwaarde van deze opleiding?
De ma-na-ma 'Think Water' is complementair aan het aanbod aan programma's op master niveau doordat de focus ligt op de interactie tussen klassieke technologie en ecologische ingenieurstechnieken. De combinatie van wetenschappelijke kennis uit fundamentele en toegepaste wetenschappen maakt deze opleiding uniek in de wereld.
Wat is de doelgroep?
Jonge alumni van wetenschappelijke disciplines en ingenieurs met interesse in water technologie enerzijds, en professionals op zoek naar verdieping van hun kennis en ervaring anderzijds.
Wat is de focus van 'Think Water'?
Er wordt een multidisciplinair onderwijspakket aangeboden waarin kennis en expertise van meerdere disciplines geïntegreerd is: ecologie en biologische wetenschappen, milieuwetenschappen, ingenieurswetenschappen en nautische wetenschappen. De focus van deze ma-na-ma ligt op:
- de interactie tussen klassieke ingenieurstechnieken en natuurgebaseerde toepassingen,
- grondige kennis van de werking van het hele watersysteem,
- innovatieve en geïntegreerde oplossingen voor alle soorten van waterbeheer problemen,
- levensechte toepassingen, projecten en de verscheidenheid aan gebruikers van watersystemen door samenwerking met bedrijven, NGO's, onderzoeksinstellingen en overheden.
Wat is de doelstelling van de opleiding?
De ma-na-ma 'Think Water' streeft ernaar om studenten van de nodige compententies te voorzien zodat ze begrip en kennis hebben van innovatieve water technologie, natuurgebaseerde oplossingen en integraal waterbeheer. De doelstellingen van de opleiding zijn:
- studenten te brengen tot een gevorderd niveau van wetenschappelijke kennis, vaardigheden en inzichten,
- hen hierdoor in staat te stellen om in het beschouwde domein op een deskundige en waardebewuste manier te functioneren, in de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt waartoe de opleiding toegang verleent,
- hen in staat te stellen om, uitgaande van bestaande kennis gegenereerd via wetenschappelijk onderzoek, en mits de nodige kritische ingesteldheid t.o.v. de bestaande technologieën, nieuwe, originele en innovatieve bijdragen en verbeteringen te leveren voor de kennismaatschappij.
Meer informatie kan gevonden worden op de Engelstalige pagina van 'Think Water'.