Context
Hoewel er op verschillende (inter)nationale niveaus naar een einde van gendergerelateerd geweld wordt gestreefd, blijft seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) iets wijdverspreid. Zeker in instellingen gekenmerkt door een patriarchaal systeem, zoals universiteiten, komen fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedrag, dwang, sociale druk en intimidatie frequent voor. Aangezien deze problemen duiden op het voortbestaan van seksisme en genderongelijkheid, is het belangrijk om ze systematisch aan te pakken. Het Uni4Equity-project is een samenwerking tussen verscheidene Europese universiteiten om online en offline seksueel grensoverschrijdend gedrag in de academische context in kaart te brengen en aan te pakken. Daarmee hopen we een positieve bijdrage te leveren aan gendergelijkheid binnen de universitaire context, zowel bij studenten als personeel.

Doelstellingen

  • Kennis overbrengen aan diegenen verantwoordelijk zijn voor gendergerelateerde problematieken door de processen en structuren te verbeteren die beogen seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. 
  • Het bevorderen van de uitwisseling van good practices gerelateerd aan het opsporen en bestrijden van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de universitaire context.
  • Het bewustzijn verhogen rond het belang van het voorkomen en bestrijden van alle vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en van de essentiële rol die universiteiten hierin spelen.
  • Het verbeteren van de vaardigheden van het universiteitspersoneel en van de tools beschikbaar om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de universitaire context te bestrijden. 
  • Het zoveel mogelijk inperken van de negatieve impact die seksueel grensoverscrhijdend gedrag kan hebben op de getroffenen.

Activiteiten

  • Onderzoek naar de huidige situatie binnen Europese universiteiten (procedures, beleid, diensten en strategieën die te maken hebben met seksueel grensoverschrijdend gedrag).
  • Beoordelen en verbeteren van universiteitsprotocollen en -procedures gericht op het bestrijden van seksueel grensoverschrijdend gedrag
  • Primaire preventie: Online bewustmakingscampagne om een nultolerantiecultuur tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te promoten; workshops om het bewustzijn rond seksueel grensoverschrijdend gedrag en genderrollen binnen universiteiten te vergroten.
  • Secundaire preventie: Workshops ter bevordering van een intersectionele genderbenadering op relationeel en educatief niveau binnen universiteiten; Workshops gericht op het motiveren van potentiële omstaanders van SGOG om een actieve rol te spelen (omstaandertraining).
  • Tertiaire preventie: Workshops rond tools die de impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag op getroffenen, diegenen die het gedrag hebben gesteld en omstaanders kunnen inperken (bv. hoe secundaire victimisatie te voorkomen, hoe recidive te verminderen, ...).

Partners