Aan de Universiteit Antwerpen gebeurt heel wat onderzoek naar armoede, sociale uitsluiting en sociale ongelijkheid. USAB wil sinds 2021 elk jaar een bezoek brengen aan een faculteit om haar oor te luisteren te leggen naar wat er allemaal reilt en zeilt. Zo leren we elkaar beter kennen en kunnen we kennis uitwisselen.
In 2021 bracht USAB een bezoek aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte. We leerden onder andere hoe onderzoekers aandacht hebben voor inclusieve communicatie en wat het verband is tussen taalverwerving bij jonge kinderen en sociaaleconomische status. We stonden stil bij een project rond religie en solidariteit en we kregen inzicht in hoe armoede wordt voorgesteld in kinder- en jeugdliteratuur. Onderzoekers wijsbegeerte vertelden ons meer over standpuntenepistemologie. Lees hier meer over ons bezoek aan de faculteit. Steven Gillis schreef een blogbericht over zijn onderzoek rond taalverwerving.
In 2022 waren we te gast bij de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Daar willen onderzoekers onder andere nagaan hoe artsen en apothekers kijken naar armoede en wat het verband is tussen alcoholintoxicatie bij jongeren en sociaaleconomische status, met het oog op een betere preventie. We leerden over astma en therapietrouw en over financiële problemen bij brandwondenpatiënten in Wuhan. Lees hier meer over ons bezoek aan deze faculteit. De bevindingen verschenen ook in de Artsenkrant van 21/4/2022 (zie o.m. dit opiniestuk).
In 2023 werden we uitgenodigd door de Faculteit Ontwerpwetenschappen. We leerden o.a. over de antropologische kant van erfgoed en stonden stil bij de link tussen architectuur en armoede (o.a. betaalbaar wonen, woonkwaliteit). Verder bekeken we de mogelijkheden van inclusief ontwerpen met een focus op kwetsbare groepen, 'stigma free' design en 'design for diversity'. Ook 'transport justice' was een uitermate relevant topic.
In 2024 gingen we op bezoek bij de Faculteit Wetenschappen. Het was een zeer leerrijke namiddag, waarin we o.a. leerden over hoe fysica kan bijdragen aan de studie van armoede en segregatie; de praktische uitdagingen van veilig en duurzaam afval- en labobeheer in Vietnam; de relevantie van stedelijk groen en groene speelplaatsen voor onze gezondheid en die van kinderen en sociaal zwakkeren; de wondere wereld van ISALA, en de drempels in het bereiken van mensen in armoede bij dergelijk citizen science project; en de ethische uitdagingen van AI.