Diploma:
industriële wetenschappen: elektromechanica

Huidige job:
onderzoeker en docent industriële wetenschappen: elektromechanica bij UAntwerpen



Waarom koos je voor de opleiding industriële wetenschappen?

"Als 18-jarige had ik totaal geen idee welke richting ik moest kiezen. Ik heb dan ook eerst een studierichting gekozen die achteraf niet bij me bleek te passen, namelijk logopedie. Uiteindelijk ben ik via een contact toevallig in aanraking gekomen met de opleiding industriële wetenschappen. Dat bleek een veel betere keuze te zijn voor mij."

Wat doe je in je huidige job?

"Als postdoctoraal onderzoeker bestond mijn job tot voor kort uit twee grote hoofdtaken. Enerzijds was ik verantwoordelijk voor het geven van lessen, met een focus op HVAC-systemen (Heating Ventilation AirConditioning), en anderzijds begeleidde ik doctoraatsstudenten en initieerde ik nieuwe onderzoeksopportuniteiten in samenwerking met industriële partners. Dit omvatte ook het verwerven van financiering voor onderzoeksprojecten. Sinds kort is mijn focus verschoven naar een nieuwe uitdaging, nl. de valorisatie van ons onderzoek. In dit kader onderzoeken we momenteel de mogelijkheid om een spin-off op te richten om ons onderzoek naar de markt te brengen."

Tips voor toekomstige industrieel ingenieurs?

"Het is helemaal niet erg als je nog niet precies weet wat je later in je job wilt doen. Het belangrijkste is om een open geest te behouden en verschillende mogelijkheden te verkennen. Door flexibel te blijven en nieuwsgierig te zijn, zullen er altijd nieuwe kansen op je pad komen– soms zelfs uit onverwachte hoeken waarvan je nooit had gedacht dat ze zouden verschijnen."

Waarom vind je het belangrijk om vrouwen in STEM in de kijker te zetten? 

 "Dit kan jonge vrouwen hopelijk inspireren om te kiezen voor onze sector en stereotypen uit de wereld te helpen. De wetenschap is een boeiende en inspirerende wereld, waarin iedereen een plaats heeft. Meer diversiteit in teams zorgt net voor betere samenwerking en creatieve ideeën."