Hoeveel het kost om een jaar te studeren aan de universiteit varieert per opleiding en per student. Onderstaande aanwijzingen laten toe een inschatting van je kosten te maken.

Er zijn er ook verschillende mogelijkheden om financiële ondersteuning te ontvangen. 

Via deze tool van de AUHA krijg je al een overzicht van enkele studiekosten en de juiste ondersteuning. Hieronder vind je meer informatie.

Studiekosten

Studiegeld

Studiegeld is het bedrag dat je betaalt naar aanleiding van de inschrijving en geeft je toegang tot de onderwijsactiviteiten en/of de examens.

Opleidingsgebonden studiekosten

  • De opleidingsgebonden studiekosten voor boeken, cursussen, uitstappen, software, ... verschillen per opleiding. 
  • Ga in het overzicht op zoek naar de opleiding van je keuze. Klik 'Bachelor' aan en kies vervolgens 'Inschrijven en studiegeld'. Bij 'andere studiekosten' vind je de specifieke studiekosten terug. 
  • Reken voor het afprinten van online cursusmateriaal van het Studentenportaal ongeveer 103 EUR. 

Laptop aankopen

Meer info. 

Leefkosten

Verplaatsingskosten

De verplaatsingskosten zijn afhankelijk van de woonplaats en het vervoermiddel. 

Huurprijs van een kot

Private markt

De gemiddelde huurprijs voor een kot op de private markt verschilt naargelang je opteert voor gemeenschappelijk of individueel sanitair en/of een gemeenschappelijke of eigen keuken. De actuele gemiddelde huurprijzen en kosten vind je terug op Kotweb. Volgens de nieuwe huurwetgeving moeten alle kosten en lasten in de huurprijs zijn inbegrepen, met uitzondering van water, energie en telecommunicatie.  

Om in aanmerking te komen voor een kottoelage, ga je best op zoek naar een kot met een groen kwaliteitslabel

Budgetvriendelijke kamer via de universiteit

Voor een budgetvriendelijke kamer via de universiteit betaal je minder. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je wel aan een aantal voorwaarden te voldoen. 

Voeding

Op vertoon van een geldige studentenkaart van een partner van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen krijg je het studententarief voor broodjes, snacks en warme maaltijden in komida, de studentenrestaurants van Universiteit Antwerpen: www.komida.be/menu

In het aanbod vind je uiteraard dagelijks ook vegetarische en veganistische gerechten.

Kosten voor ontspanning

Hou je van sport en cultuur, dan is de MOVE een (financieel) goed idee!  


Studiekosten voor buitenlandse studenten

Studenten met een nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie betalen hetzelfde studiegeld als Belgen (het standaardtarief).  Voor studenten met een nationaliteit van een lidstaat buiten de Europese unie kan het studiegeld afwijken van het standaardstudiegeld.  Dit wordt dan vermeld bij het desbetreffende studiegeldtarief.  Voor het recht op verminderd studiegeld (beurs- en bijna-beurstarief) moet je voldoen aan de voorwaarden om een studietoelage van de Vlaamse overheid te bekomen.  Dit tarief wordt pas toegekend na de uitbetaling van je studietoelage. Zolang je dossier nog in behandeling is, wordt je studiegeld berekend als niet-beursstudent. Als er een sterk vermoeden is dat er recht is op een studietoelage kan de Sociale Dienst toelating geven om te starten met het beurstarief. Je krijgt dan uitstel van betaling van het saldo van je studiegeld. Wie een studiefinanciering krijgt van een andere instantie of overheid zoals de Nederlandse overheid komt niet in aanmerking voor verminderd studiegeld.

Ben je vluchteling of subsidiar beschermde, of heb je een permanente verblijfsvergunning? Je betaalt hetzelfde studiegeld als een Belgische student.

Raadpleeg de Dienst Internationale Samenwerking voor een aangepaste kostenraming voor buitenlandse studenten.