Zelfzorg betekent bewust aandacht besteden aan je welzijn. Dit kan genoeg slapen, gezond eten of sporten zijn, maar ook knuffelen met dieren, mediteren of afspreken met vrienden. Kortom: alles wat jou deugd doet.
Neem dus bewust tijd voor dingen die jou energie geven, wat dat ook mag zijn. Zo houd je je eigen welzijn op peil en blijf je in balans.
Graag extra inspiratie om aan zelfzorg te doen? Check deze 7-aantal concrete tips:
Tip 1: Zeg gerust eens 'nee'
Het is oké om soms 'nee' te zeggen. Denk goed na wat jou het meest deugd zal doen en je het meeste energie zal geven. Tijd doorbrengen met vrienden en familie kan een fijne manier zijn om stress te verminderen en je emotionele welzijn te verbeteren. Als het daarentegen soms aanvoelt als een verplichting of opgave, kan je er ook bij stilstaan wat jou het meeste energie geeft op een specifiek moment, en dit ook open communiceren naar je omgeving. Door duidelijke grenzen te stellen aan je omgeving, voorkom je overbelasting en geef je jezelf de ruimte om terug op te laden.
Tip 2: Eet 'voedend'
Natuurlijk is het okee om af en toe te genieten van eten dat jou deugd doet (en niet per se super gezond is), dat kan zelfs een boost geven. Probeer dit bewust te behouden voor specifieke momenten, en niet te gebruiken bv. als afleiding. Misschien helpt het je om erbij stil te staan hoe je je achteraf wil voelen na het eten van een bepaalde maaltijd. Probeer je lichaam zoveel mogelijk te voeden met de juiste voedingsstoffen om energiek te blijven. En het meest eenvoudige een wondermiddel: drink genoeg water, de positieve effecten daarvan voor je welzijn zijn niet te onderschatten.
Tip 3: Sleep is not for the weak
Iedereen slaapt, maar niet iedereen slaapt even goed. Slaap is echter een essentieel deel van je welzijn, en kan een grote impact hebben hoe je de dag beleeft. Slapen kan dus een heel effectieve manier zijn om aan zelfzorg te doen, ookal beleef je je slaap niet heel 'bewust'. Probeer van je slaapplek een rustige, donkere en koele plek te maken om zo optimaal mogelijk te kunnen slapen.
Tip 4: Move move move
Regelmatig bewegen kan een heel sterke impact hebben op je welzijn, of het nu gaat om wandelen, dansen, joggen, sporten of yoga. Beweging helpt niet alleen bij het behouden van een goede fysieke gezondheid, maar ook bij het verminderen van stress en angst, stimuleert het de afgifte van endorfines, wat leidt tot een positievere stemming, en zorgt voor ontspanning en afleiding. Even buiten een rondje wandelen kan je helpen je hoofd leeg te maken na een lange dag, en helpt actief om je gedachten te ordenen. De moeite waard om uit te proberen!
Tip 5: Krijg vat op je stress
Stress is soms onvermijdelijk, maar het is belangrijk om effectieve manieren te vinden om ermee om te gaan. Probeer technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of mindfulness om je geest rust te brengen. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende ademhalingsoefening: adem 4 seconden in, houd je adem 7 seconden vast en adem 8 seconden uit. Herhaal 5 keer, en voel het verschil.
Tip 5: Music maestro!
Wist je dat muziek luisteren én spelen een positieve invloed kan hebben op je welzijn? Actieve muziek kan een kleine adrenalinekick geven en je daardoor oppeppen, meer emotionele muziek kan gelukshormonen laten vrijkomen én muziek kan gebieden in je brein activeren die helpen emoties te verwerken. Of je nu behoefte hebt aan motivatie, troost of gewoon wat ontspanning, het luisteren naar muziek is een eenvoudige, toegankelijke manier om je welzijn te verbeteren. Dus, zet die afspeellijst aan en laat de magie van muziek een positieve invloed hebben op je dagelijkse leven.
Tip 6: Digital Detox Dag
Plan regelmatig een 'digital detox day' in waarbij je bewust afstand neemt van elektronische apparaten. Zet je gsm op vliegtuigmodus, vermijd sociale media en schermen, en gebruik de tijd om te genieten van de 'echte wereld' om je heen. Wil je meer tips om aan digital detox te doen? Bekijk dan deze webinar (te bekijken nadat je ingelogd bent met je gegevens van UAntwerpen).
Tip 7: Knuffel eens (een dier!)
Knuffelen kan, door de afgifte van het knuffelhormoon 'oxytocine', een gevoel van kalmte bevorderen en je stress verminderen. Het creëert ook verbinding tussen mensen, versterkt sociale banden en biedt een gevoel van veiligheid en steun. Daarnaast activeert knuffelen de afgifte van endorfines, wat een positieve invloed kan hebben op je humeur. Deze positieve effecten zijn niet alleen merkbaar als je een persoon knuffelt, maar ook wanneer je een dier aait of knuffelt. Knuffel er dus gerust op los!
Onthoud dat zelfzorg een doorlopend proces is en dat het normaal is om af en toe uit balans te raken. Luister naar jezelf, ken je grenzen en neem de tijd die je nodig hebt om op te laden. Jouw welzijn is belangrijk, en door voor jezelf te zorgen, kun je optimaal genieten van je studentenleven.