Studenten gebruiken planten als inspiratie
Studenten uit het eerste bachelorjaar ontwerpen voor het opleidingsonderdeel Initiatie Ontwerp tijdens het eerste semester van het academiejaar een paviljoen. Hiervoor haalden ze inspiratie uit planten, ook wel biomimicry genoemd.
Voor de eerste fase van hun opdracht observeerden en analyseerden ze een selectie aan planten uit het Plantenpaleis van de Plantentuin in Meise. In een tweede stap – de conceptualisering – onderzochten de studenten welke eigenschappen van de planten herleid konden worden tot een idee of concept als basis voor hun ontwerp. De laatste fase was het ontwerpen van een paviljoen, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen op het vlak van constructie.
Voor Mara Bouwens (eerste bachelorjaar) was het alvast een fijne opdracht: “ik was echt verbaasd hoeveel verschillende systemen je uit planten kan halen. Dit was nog maar onze tweede ontwerpopdracht, en in het begin was ik bang om tegen een muur aan te lopen. Maar uiteindelijk verliep alles heel goed. Alleen was ik op het einde mijn ontwerp wel wat beu gezien.", lacht Mara.
- De eindresultaten worden nog tot 30 juni 2021 tentoongesteld in de Plantentuin van Meise, met op de laatste dag een wetenschapscafé rond biomimicry. Het programma en de regels rond het bezoeken van de expo vind je via de website van de Plantentuin.
- Van 19 augustus tot 10 september 2021 is de tentoonstelling te bezoeken in de bibliotheek op de Stadscampus van UAntwerpen.
Ingang: Prinsstraat 13.
Openingsuren: weekdagen van 8.30 uur tot 17 uur.
Biomimicry
Het vernuft van planten inspireert mensen op veel manieren. Biomimicry is hier een specifiek voorbeeld van. Het begrip is afgeleid van het Grieks en betekent zoveel als ‘het leven imiteren’. Planten – en alle andere levende wezens – hebben tijdens hun evolutie over miljoenen jaren vormen, processen en systemen ontwikkeld waar techniek, wetenschap, bouw en architectuur veel uit kunnen leren.
Bezoek de Plantentuin Meise
En ontdek een selectie van de studentenprojecten