Stratified Structures

Gebouw R

Studenten uit het derde bachelorjaar architectuur ontwerpen een zitobject voor een specifieke plek onder begeleiding van Mario Rinke (UAntwerpen), Gwenn Van Laer (UAntwerpen) en Gauthier Oushoorn (Kunstenaar, Brussel).

Vijf gebouwen op de eigen Stadscampus in Antwerpen treden op als gastheer: Paardenmarkt, Gebouw R, Rector Dhanis, Hof Van Liere en Campus Mutsaard. De studenten zelf zijn binnen de voorliggende opgave niet enkel ontwerper en maker, maar ook opdrachtgever. De resultaten tonen zich als prototypes die een dialoog aangaan met de identiteit van de ruimte waar ze zich in positioneren. Ze zijn op deze locaties te bezoeken tot september 2025, maar pretenderen hier langer te mogen blijven.

Hieronder ontdek je de ontwerpen voor Gebouw R:

Gebouw R (Bold 1)

Jasper De Vree - Joris Van der Straeten - Seppe Nauwelaerts - Stijn De Grove

The design of the bench follows the flow of the circulation in the space, offering a seat to anyone willing to engage with the features of the space and allowing users to interact with each other. The inclination of the bench defines the surrounding space and is a reduction of the space of the classroom next to it. Different views are emphasized, the corridor, painting and the axes outside the window are reappraised. The different inclinations come together in a weaving pattern of small wooden beams to create a lattice like seating surface in one plane, this becomes the stiffening element holding together the 3 frame-like structures underneath. These understructures give an indication of the seating arrangement, readable through the weaved surface, their nodes are stiffened through Japanese joinery, which are clearly in sight.

Gebouw R (Bold 2)

Aysenur Gülmez - Margot Hermans - Sam Jacobs - Joanna Zlayet

Oorspronkelijk stelden we het ontwerp van een hogere stoel bij het raam met vergezicht voorop, gecombineerd met een lagere bank verder van het raam om het binnenvallende licht niet te hinderen. Later in het ontwerpproces werden deze elementen samengevoegd in één multifunctioneel meubel met zowel een hogere zitplek, als een lager zitvlak dat ook als optrede of voetsteun kan dienen. Het meubel kan daarnaast functioneren als een tafel met zitvlak. Door realisatie van twee exemplaren, kunnen deze vrij in de ruimte geplaatst worden.

Gebouw R (Bold 3)

Kato Cluyts - Safira Fransen - Jef Vorsselmans

Na een grondige analyse van de site, waarbij onder andere een zonnestudie en een interview met de mogelijke toekomstige gebruikers zijn uitgevoerd, hebben wij dit ontwerp ontwikkeld. Dit zitmeubel heeft als doel om mensen uit te nodigen om hier bijvoorbeeld hun middagpauze of springuren door te brengen. Met dit doel voor ogen hebben we ervoor gezorgd dat men ook tafels ter beschikking heeft om op te kunnen eten of werken. Hopelijk wordt het zitmeubel in de toekomst veel gebruikt en biedt het veel genot aan de gebruikers.

Gebouw R (Deep Surface 6)

Kuri Gualapuro Cotacachi - Charles Claes - Antonio Nderlita - Louis Clappaert

The chairs in this angular site were designed to enhance both the view and the social aspect of the nearby benches, creating a comfortable environment for you and your friends to enjoy the open space. Since the theme was ‘deep surfaces,’ we took advantage of the available resources in the area. By using the walls of the flowerpots, we positioned the chairs in a way that provides stability while making them feel like an integral part of the space.

Gebouw R (Tectonics 1)

Elena Rousseau - Femke Liekens - Jewel Vervoot - Jasmijn Maertens

Het ontwerp steunt op het principe ‘zien en gezien worden’. De bank tegen de wand maakt deel uit van de kunstwerken in de ruimte en gaat een dialoog aan met de bank die in de ruimte staat. Op deze manier is de eerste bank een plek waar men vooral ziet maar niet gezien wordt, onder andere door de meer intieme sfeer. De tweede bank is een plek waar men bewust kiest om gezien te worden, aangezien deze centraal in de ruimte staat. Deze contradictie is vormgegeven door de banken volgens dezelfde principes te maken waardoor ze er op het eerste zicht identiek uitzien. Door hun knopen echter tegengesteld uit te voeren, krijgen ze een eigen karakter.

Gebouw R (Tectonics 3)

Fiebe Van Denhaute - Mirte Zoer - Freya Beeckman - Fien de Munck

In dit meubel ligt de focus op de connectie met de ruimte en het doortrekken van de horizontale en verticale lijnen vanuit het bestaande. We trekken de balustrade van de traphal door en zorgen voor een optisch zwevend zitvlak. Door de richting van het zitvlak in beide objecten door te trekken ontstaat er een extensie van de achterliggende wanden. Hierdoor zijn beide elementen anders georiënteerd en gaan ze een dialoog aan met elkaar.

Gebouw R (Ultralight 1)

Briek Van den Heuvel -  Maarten Sollie - Nathan Benevento - Nikolaas Thomeer

Tijdens het ontwerpproces van het meubel stelden we de ambitie om de gebruiker de mogelijkheid te bieden om zowel 's ochtends, als 's avonds van de zon te genieten, voorop. Het concept Ultralight hebben we vertaald naar een lichte, zwevende structuur. Een indruk die wordt versterkt door het overvloedige licht dat door het grote raam achter het object naar binnen valt. De vorm van het meubel is zorgvuldig aangepast aan de kleine nis waarin het zich bevindt. Het vormt een elegante brug van muur tot muur.

Gebouw R (Ultralight 2)

Lars Proost - Martijn Stulens - Maaike Vangheel - Maité Van Put

De stoelen vormen, naast de al aanwezige banken, een alternatieve zitruimte in de buitenruimte tussen de gebouwencluster van Gebouw R. Hierdoor wordt de hoger gelegen ruimte, met uitzicht op het groen in de omgeving, actiever benut. Het ontwerp haalt inspiratie uit de karakteristieke steunbeer van de aangrenzende kerk. Deze wordt in het ontwerp vertaald door een robuust frame te creëren dat als basis dient voor een zitvlak met een horizontale, ritmische verdeling. De stoelen zijn verstelbaar, waardoor gevarieerd kan worden tussen een actieve, rechte zitpositie en een ontspannen positie. Op die manier bieden ze veelzijdigheid en comfort die aanpasbaar is aan de gemoedstoestand waar de gebruiker zich in bevindt.