Woven spaces
Museum Plantin-Moretus
Hoe en wanneer wordt een ontwerp werkelijkheid? Studenten uit het derde bachelorjaar architectuur ontdekken het in dit atelier waar ontwerp en productie elkaar bestuiven. Afwisselend manoeuvreren ze tussen concept en materiaalonderzoek, waardoor een object ontstaat op ware grootte dat getuigt van een diep begrip van utilitaire vormgeving, het bouwproces en de openbare ruimte.
Onder het thema 'Woven spaces' concentreert Studio 1:1 zich dit jaar op hout als materiaal. Ze onderzochten de architectonische mogelijkheden aan de hand van verschillende ontwerpthema's die eigen zijn aan het materiaal: vervlechting, tektoniek, stapelen, reliëf, ultralicht en ruimteraster. Vijf culturele plekken in Antwerpen traden op als gastheer en stelden enkele ruimtes open: het Snijders-Rockoxhuis, Museum Plantin-Moretus, het FOMU, Kunstencentrum deSingel en Kasteel Middelheim.
Hieronder ontdek je de ontwerpen voor museum Plantin-Moretus:
- Stapelen / buitengalerij
Hanne Vermeiren – Loeke Grimmon – Mihran Topbas – Claudia Fron Stapelen / buitengalerij
Andries Merckx – Ebe Daems – Thomas Wagemans – Magnim Nandja- Stapelen / overgangsruimte naar ticketzaal
Luka Kranendonk – Koen Peeters – Kaat Magnus – Paulien Coolens - Tektoniek / Ticketshop
Jef Van Hoolst – Ward Rammant – Fauve Cornips – Ludovic Saen
Stapelen / buitengalerij
Hanne Vermeiren – Loeke Grimmon – Mihran Topbas – Claudia Fron
Het binnenhof van Museum Plantin-Moretus wordt langs twee zijden sterk gedefinieerd door een arcade die een galerij afsluit. Een pad doorkruist de symmetrische tuin. In diezelfde zichtas plaatsten wij onze bank. Met de terugkerende boogvorm in de stapeling van de bank willen we respect betuigen voor deze bijzondere plek.
Stapelen / buitengalerij
Andries Merckx – Ebe Daems – Thomas Wagemans – Magnim Nandja
Deze specifieke plaats kenmerkt zich door een veelheid aan loopassen en kijkrichtingen. Het is aan de gebruiker om zelf een focus te kiezen. Wij willen hierop inspelen en ontwerpen een ringvormig meubel rond de kolom. Het vormt een kort rustpunt voor de bezoeker.
Stapelen / overgangsruimte naar ticketzaal
Luka Kranendonk – Koen Peeters – Kaat Magnus - Paulien Coolens
Ons ontwerp gaat uit van het dynamische en tweeledige karakter van de ruimte. Dynamisch door het hoge aantal bezoekers die kort in de ruimte verblijven. Tweeledig door de twee verschillende circulatiestromen die in tegengestelde richting langs elkaar heen bewegen, gescheiden door een koord. Het is onze intentie om dit koord te vervangen door een leidend en scheidend meubel. Om zowel jong en oud tegemoet te komen voorzien we zitvlakken op verschillende hoogtes.
Tektoniek / ticketshop
Jef Van Hoolst – Ward Rammant – Fauve Cornips – Ludovic Saen
De vorm van de bank is het eindpunt van een zoektocht die beïnvloed wordt door het kruispunt tussen vestiaire, onthaal, winkel en zicht het naar buiten. We laten het meubel op verschillende manieren samenvallen met de ruimte. Door zijn afschuining wordt het meubel lichter en daardoor minder aanwezig.