Woven spaces

Snijders-Rockoxhuis

Hoe en wanneer wordt een ontwerp werkelijkheid? Studenten uit het derde bachelorjaar architectuur ontdekken het in dit atelier waar ontwerp en productie elkaar bestuiven. Afwisselend manoeuvreren ze tussen concept en materiaalonderzoek, waardoor een object ontstaat op ware grootte dat getuigt van een diep begrip van utilitaire vormgeving, het bouwproces en de openbare ruimte. 

Onder het thema 'Woven spaces' concentreert Studio 1:1 zich dit jaar op hout als materiaal. Ze onderzochten de architectonische mogelijkheden aan de hand van verschillende ontwerpthema's die eigen zijn aan het materiaal: vervlechting, tektoniek, stapelen, reliëf, ultralicht en ruimteraster. Vijf culturele plekken in Antwerpen traden op als gastheer en stelden enkele ruimtes open: het Snijders-Rockoxhuis, Museum Plantin-Moretus, het FOMU, Kunstencentrum deSingel en Kasteel Middelheim.


Hieronder ontdek je de ontwerpen voor het Snijders-Rockoxhuis:

Tektoniek / buitengalerij

Milan Delbecke – Tobias Van Hecke – Hannah Leferink – Hannah Nelis

​ 

De binnentuin van het Rockox-Snijderhuis vormt een oase van rust en groen. Om het serene karakter te ondersteunen, ontwierpen we een ingetogen zitmeubel dat zachtjes schommelt. De schommelbank roept associaties op met de huiselijke sfeer, en verwijst zo naar het verleden van het museum als privéwoning. Het frame van ons ontwerp bestaat uit 3 lijnen, die ieder een kenmerk van de schommelbank representeren: schommelen, zitten en leunen. Onze bank nodigt uit om te wiegen, te bezinnen en tot rust te komen. Dit alles omgeven door het groen en de rijke geschiedenis van het museum.

Reliëf / overdekte galerij

Laura Mylle – Fien Heps - Kasper Dorhee – Cédric Delbeke

​ 

We willen bezoekers uitnodigen om een korte pauze te nemen, om het zicht naar de binnenkoer te laten spreken. Het zitobject speelt sterk in op de lineariteit die eigen is aan de ruimte. Maar de texturen en patronen die ons in de ruimte omgeven vinden hun weerklank in ons meubel. Lichte afscheidingen in het zitvlak voortvloeiend uit de structurele opzet van het meubel zorgen ervoor dat de gebruiker zich comfortabel genoeg voelt om naast een ongekend iemand plaats te nemen.

Reliëf / voormalige eetplaats

Demi Rijm – Michiel an der Veken – Els Lauriks – Evelyn Vroman


Wij versterken de beleving van de ruimte: de identiteit van de ruimte en de waarneming van de omringende kunst. Er valt veel te bewonderen in deze dense en intieme zaal. We ontwierpen een comfortabel zitelement dat verschilt in hoogte met het kunstobject waarmee het een indirecte relatie aangaat.

Stapelen / Breugelzaal

Amber Van Miegem – Anudari Zorigtbaatar – Margaux Selleslagh – Evelien Van Santfoort

​ 

Met ons meubel bieden we twee ervaringen aan. Door de tweezijdige opvatting kan de gebruiker kiezen om plaats te nemen en rustig de kunstwerken te aanschouwen, of om zich te richten naar de historische architectuur en het blikveld daarbuiten. De lange uitgerokken ruitvormige figuur versterkt de zichtas van de ruimte.