Koninklijke Gaanderijen

Een weerspiegeling van Oostende’s erfgoed en architectonische rijkdom

De Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen in Oostende vormen samen een bijzonder architecturaal geheel dat de grandeur van de belle époque uitstraalt. Het bouwwerk, dat in 1905 werd voltooid door Henri Maquet in opdracht van koning Leopold II, strekt zich over 400 meter langs de Belgische kust uit en bood de welgestelde burgerij een beschutte promenade. Met de imposante L-vormige structuur die het Koninklijk Chalet met de Wellingtonrenbaan verbindt, werd Oostende gepositioneerd als een luxe vakantiebestemming. 

De Venetiaanse Gaanderijen zijn gebouwd uit duurzame materialen zoals zandsteen en baksteen, die goed bestand zijn tegen het zoute zeeklimaat. De afwerking in hardsteen en natuursteen draagt bij aan de statige uitstraling, terwijl de halfopen kolommen en bogen zowel bescherming als een gevoel van openheid naar de zee bieden. Na het vertrek van de Koninklijke familie kreeg het gebouw een nieuwe culturele bestemming. Een restauratie in 1998-1999 zorgde ervoor dat de Venetiaanse Gaanderijen sindsdien als tentoonstellingsruimte kunnen dienen. Moderne toevoegingen, zoals voorzetwanden, maken het mogelijk om flexibel met de ruimte om te gaan zonder het oorspronkelijke ontwerp aan te tasten. Vandaag de dag organiseert de stad Oostende hier jaarlijks kunst- en erfgoedtentoonstellingen en vervullen de Venetiaanse Gaanderijen een unieke culturele rol. 

Samen met het Thermae Palace Hotel vormen de Koninklijke en Venetiaanse Gaanderijen een doorlopende galerij langs de kustlijn. De Koninklijke Gaanderijen bestaan uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oudere deel, ontworpen door Charles Girault in opdracht van Leopold II, bestaat uit natuursteen met een betonnen dakstructuur. Het nieuwere deel, gebouwd na de Eerste Wereldoorlog, is grotendeels van beton en bevat uitkragingen die druk- en trekkrachten opvangen. Dit contrast in materiaal en constructie geeft elk deel een eigen karakter, terwijl ze samen toch een harmonieus geheel vormen dat Oostende’s erfgoed en architectonische rijkdom weerspiegelt.

Studenten 2e Bachelor

  • Bogaerts Carlotta, Boogaard Lennart, Bosman Hanne (groepsnummer 22)
  • De Cat Sien, Depoorter Adelien, De Prekel Mirthe (groepsnummer 23)
  • Gumaa Basmala, Gys Kato, Hamid Shahad (groepsnummer 24)