Rubensplein
Het patroon verwijst naar de natuurlijke elementen van de omgeving
Het Rubensplein is een belangrijk landmark in Knokke-Heist gerealiseerd in 2003. Dit plein werd ontworpen door bureau Robbrecht en Daem en is ontworpen met een tegelpatroon van Metten dat verschilt in grootte en kleur. Het patroon verwijst naar de natuurlijke elementen van de omgeving: de zee, de lucht en de korrel van het omliggende zand.
De elementen groeien als het ware uit de grond, wat de dynamiek en natuurlijke stroming van de zee weerspiegelt. Dit komt ook terug in de helling die de indruk van een golf geeft. Deze organische elementen van het plein zorgen voor een bepaalde speelsheid die tot zijn recht komt door kinderen die het plein gebruiken, bijvoorbeeld als gocartruimte.
Wat meteen opvalt aan het plein zijn de 2 cilindervormige gebouwen. Deze structuren fungeren als in- en uitgang voor de parkeergarage en als sokkels voor de werken van de beeldhouwer Frans West. Net als de bezoekers op het plein, lijken de kunstwerken van Frans West zicht te hebben op zee. Aan de kustkant van het plein bevinden zich twee lange banken. Deze positioneren zich op een manier waardoor een doorgang naar de dijk ontstaat die de bezoeker door het open ontwerp leidt. Daarnaast vormen ze een windscherm dat voorbijgangers van beschutting voorziet. Aan de straatkant van het plein bevindt zich een andere bank, deze vloeit in tegenstelling tot de eerste bank harmonieus over in de rest van het plein, door de organische vormgeving en materiaalkeuze.
Rubensplein zitbank
Na grondige analyse en een gezamenlijk sitebezoek werd geconcludeerd voornamelijk te focussen op de 2 prominent aanwezige banken die zich aan de zeezijde van het plein positioneren. Zoals eerder vermeld vormen deze zowel een windscherm als een toegang voor het plein.
Verder wordt de vierendertig meter lange symmetrische bank onderbroken door grote glazen platen. Deze glasplaten bieden aan één kant beschutting van de zeewind, terwijl zijn reflectie een bepaalde geborgenheid creëert voor de bezoeker. De opbouw van de banken bestaat uit een dubbele reeks van houten latjes, bevestigd aan stalen verbindingselementen. De basis van elke bank bestaat uit betonnen blokken in het kleurenpalet van het plein. Deze funderingselementen zijn bijna identiek aan de basis van de banken aan de straatkant.
De zitblokken aan de straatzijde zijn opgebouwd uit beton in hetzelfde kleurenpalet als de betegeling en met dezelfde vloeiende vorm die harmonieus aansluit bij de rest van de elementen. In tegenstelling tot de banken aan de kustkant varieert deze echter in hoogte en lengte, waardoor hij beter aansluit bij de omgeving aan de straatzijde. Hierdoor creëert dit een subtiel onderscheid tussen de verschillende zones op het plein. Daarnaast vormt de rij van blokken een opvangplek voor zand en afval dat vanop het strand en de dijk de kunststad binnen waait.