Vuurtoren Vosseslag

Kunst met een knipoog

Het werk van Guillaume Bijl werd in 2020 gerealiseerd aan de Vosseslag in De Haan. De vuurtoren maakt deel uit van het project Horizon 2025 waarbij verschillende uitkijkpunten worden voorzien om te kunnen genieten van de prachtige uitzichten in West-Vlaanderen. De vuurtoren is een situatie-installatie, een fenomeen dat vaak terugkeert in de werken van Guillaume Bijl.

"Ik laat iets fictief zien in de realiteit zelf, er sluipt iets irreëels binnen. Het is een tromple l’oeil-situatie naar het publiek gericht. Kunst met een knipoog." Hij creëert met dit soort werken een fictie in de realiteit. Hoewel het een vuurtoren lijkt te zijn, is het eigenlijk meer een uitkijktoren. Door zijn hoogte en afstand tot de zee kan hij namelijk niet functioneren als vuurtoren. Ook vanop zee is hij nauwelijks te zien aangezien hij achter een hele hoop duinen verborgen zit.

De 13,75 meter hoge toren werd opgebouwd uit een stalen buitenschil bestaande uit cassettes die aan elkaar gebout zijn en een conische vorm hebben. De randen aan elke plaat zijn aangelaste verstijvingsstrips. Op de onderste twee cassettes worden centraal telkens extra verstevigingsribben voorzien omwille van de spanningen in het staal en de eventuele ophopingen zand langs de buitenkant. De verticale ribben fungeren als trekring en onder het platform als drukring. De toren draagt naast een kleine schuilplaats op de top een uitkragende ring waarop je als bezoeker kan genieten van een 360 graden zicht over het landschap. De trap is opgebouwd uit stalen ‘Z’ profielen waarop houten traptreden gebouwd zijn. Enkele bordessen zorgen ervoor dat de trap stevig bevestigd zit tegen de mantel.

Studenten 2e bachelor

  • Magnus Floor, Maja Marie, Malaise Laura (groepsnummer 19)
  • Oponya Noah, Ottomer Anouck, Pasternak Thomas (groepsnummer 20)
  • Sangeleer Ibe, Sargsyan Hayk, Schaap Estelle (groepsnummer 21)